2022.december 2.
Melinda, Vivien, Aranka
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES

Brüsszelben ünnepelték a magyar LMBTQ-mesekönyvet

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
7743be93e00d460fb2432a119e541428

Malin Björk és Gwendoline Delbos-Corfield baloldali képviselők közreműködésével az Európai Parlamentben is bemutatták a Meseország mindenkié című első magyarországi LMBTQ-mesekönyvet, annak apropóján, hogy a kötetet immár a tizedik európai nyelvre fordították le. A brüsszeli eseményen a mesekönyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület képviseletében Rédai Dorottya, valamint Nagy M. Boldizsár szerkesztő, Tompa Andrea és Horváth Rebeka írók vettek részt, a kötet bemutatása mellett pedig a Magyarországon élő szexuális kisebbségek helyzete is szóba került.


A visszajelzések szerint a Magyarországon botrányokat okozó kiadványnak nagy sikere volt Brüsszelben. 

A kötetet méltatva – amelyet az LMBTQ-ellenállás szimbólumának könyveltek el – a svéd Baloldali Párt képviselője, Malin Björk kijelentette: ez a mesekönyv – amelyet jelenleg éppen a lányának olvas – minden szülő álma. Az új Sargentiniként emlegetett, hazánkról jelentést készítő Gwendoline Delbos-Corfield Twitter-bejegyzésében pedig úgy fogalmazott, hogy a Meseország mindenkié mindent reprezentál, amitől a Fidesz fél: egy befogadó társadalmat, ahol a gyerekek és a felnőttek kivirágozhatnak, függetlenül attól, hogy kik ők. A zöldpárti EP-képviselő ugyanakkor kiemelte azt is, hogy

a könyvbemutató egy jó alkalom arra, hogy emlékeztessen: még ha sikerül is megakadályozniuk a Fidesz uniós forrásokhoz jutását, a jogállamisági helyzet annyira riasztó Magyarországon, hogy sokkal többet kell tenni, egyebek mellett a 7-es cikkely szerinti eljárást sem kell feladni. 

Érdemes megjegyezni, hogy Malin Björk és Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlament Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottság delegációjának (LIBE) tagjaként 2021 őszén több napig voltak Magyarországon, igaz, zömében a magyar ellenzék szemszögéből szereztek ismereteket.

A svéd Baloldali Párt képviselője emellett a labriszosokat is jól ismeri, mivel idén szeptemberben az egyesület közreműködésével megszervezett első budapesti leszbikusfelvonuláson, valamint az azt megelőző Európai leszbikuskonferencián – amelynek a CEU adott otthont – szintén részt vett. 

Így viszont már nem is olyan meglepő, hogy Labrisz Leszbikus Egyesület LMBTQ-kötete egészen az Európai Parlamentig jutott.

Nem meglepő az sem, hogy akárcsak Gwendoline Delbos-Corfield, a leszbikus politikus is a hazánknak járó uniós pénzek megvonását szorgalmazza. 

A svéd politikus nemrégiben egy felszólalásában azt nehezményezte, hogy a testület vezetői nem tesznek eleget a magyar demokráciáért. Ő viszont megígérte, hogy ki fog állni mindenki mellett, aki a demokráciáért harcol Magyarországon, azt azonban elvárja, hogy az Európai Bizottság is kivegye a részét a munkából, és ne folyósítson támogatást Orbánéknak. Véleménye szerint ugyanis abból a kormány a demokrácia lebontását folytatná.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Rédai Dorottya, Nagy M. Boldizsár, Tompa Andrea, Malin Björk, Gwendoline Delbos-Corfield és Horváth Rebeka (Forrás: Labrisz Leszbikus Egyesület/Facebook)

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?