2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Csatatérré változtatják a német vasutat a migránsok

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A német vasúti dolgozók folyamatos támadásoknak és megaláztatásoknak vannak kitéve a szakszervezet szerint.

Rettegnek az alkalmazottak és az utasok is a német vasút szerelvényein az agresszív migránsok miatt – jelentette ki Steffi Recknagel, a thüringiai Vasúti és Közlekedési Szakszervezet (EVG) vezetője a Focus Online-nak adott interjújában. A szakszervezet vezetője egyenesen „polgárháborús” körülményekről számolt be, szerinte a német vasút mára egy „életveszélyes csatatérré” változott az erőszakos migránsok miatt.

Azt, hogy a német vonatok egyre veszélyesebbé válnak, bizonyítják a hétről hétre megjelenő sokkoló címlapok és a bűnözési statisztikák is. Reckangel elmondása szerint hetente átlagosan három alkalmazott fordul hozzá amiatt, mert megtámadták, leköpték, inzultálták, megfenyegették őket.

A késelések több mint felét külföldi származásúak követik el 

A németországi Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) új adataiból kiderült, hogy 2023-ban a vasútállomásokon elkövetett késes támadások száma riasztó, 32 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest. Ez közel kétszerese a 2019-ben regisztrált támadások számának. 

A szövetségi belügyminisztérium, adataiból kiderül, hogy 2023-ban 1160 késes támadás történt,

szemben az előző évi 882-vel. A késsel elkövetett bűncselekmények gyanúsítottjainak 51 százalékát külföldi állampolgárok tették ki, annak ellenére, hogy Németország teljes lakosságának mindössze 16 százalékát alkotják. 

Bár a német útlevéllel rendelkezők eközben a gyanúsítottak 44 százalékát tették ki, nem világos, hogy ezek a személyek között vannak-e migráns hátterűek is vagy sem, mivel ez az információ nem szerepel a hivatalos bűnügyi statisztikákban. A fennmaradó 270 gyanúsított állampolgárságát pedig nem lehetett megállapítani.

Az erőszak kiemelt élpontjai a nők

A migránsok támadásainak különösen a női dolgozók és utasok vannak kitéve. Eendszeresen hivatkoznak például arra, hogy

a női jegyvizsgálók nem állhatnak szóba velük, nem intézkedhetnek velük szemben, mivel nők.

Az egyik legdurvább eset idén februárban történt, amikor is egy észak-afrikai migráns brutálisan megvert egy női vasúti dolgozót, aki jegyellenőrzést végzett, majd megalázta áldozatát azzal, hogy több szemtanú előtt levizelte. Márciusban egy mali származású nő támadt meg egy jegyvizsgálót, amikor kiderült, hogy jegy nélkül utazott a vonaton. Miután leszállították a vonatról a nő megtámadta a kiérkező rendőröket is, egyiküket meg is harapta.

A szakszervezeti vezető elmondta, habár az egész tartományban rossz a helyzet, a legveszélyesebb vonalak a tartományi főváros Erfurt térségében vannak, ennek Reckangel szerint a közelbe lévő migránstábor az oka.

Januárban letartóztattak egy afgán migránst, aki a németországi Kassel – Erfurttól nem messze – térségében a vasúti síneken fekve végzett önkielégítést, 

ami miatt le kellett állítani a vasúti közlekedést a régióban.

Reckangel azt is elmondta, hogy számos kalauz, amikor migránsok utaznak a vonaton, inkább nem ellenőrzi a jegyeket, és inkább bezárkózik a fülkéjébe, vagy a mozdonyvezető mellett húzza meg magát. Több példát is felhozott, amikor a vonaton szolgálatot teljesítő kollégái életveszélyes helyzetben voltak: egyik alkalommal, két migránsbanda csapott össze az egyik vasúti kocsiban, amelynek következtében az egész kocsit vér borította. Hozzátette a fiatal migránsok szinte mindig csoportosan utaznak, „együtt érzik magukat erősnek” – fogalmazott.

A hatóságok tehetetlenek

Az incidensek során az utasok sem mernek beavatkozni, a vasúti biztonsági őröknek pedig nincsenek meg az eszközeik és a felhatalmazásuk, hogy eredményesen tudják kezelni a helyzetet. „Nem tehetnek mást, mint hogy a következő vasútállomáson leszállítják az embereket, akiket még, ha meg is állít a rendőrség, általában csak kikérdezik őket, majd elengedik” – mondta. 

Egy héttel később ugyanazok az emberek ülnek újra a vonaton, és az egész meg tovább”

mondta. Ez történt abban az esetben is, amikor egy iraki migránst tartóztattak le egy 18 éves lány megerőszakolásáért a vonaton, de még aznap kiengedték az őrizetből.

Az, hogy a német rendőrség és igazságszoltatás nem rettenti meg a migránsokat, nem új keletű jelenség. Januárban egy afgán menedékkérő, aki egyben egy jogerősen elítélt pedofil, azt mondta egy német bíróságnak, hogy azért erőszakolt meg egy tinédzsert, aki elaludt egy távolsági vonaton, mert kedve volt hozzá”.

A térségben működő vasúttársaságok folyamatosan lobbiznak a politikusoknál, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, többek között az EVG üzemi tanácsa levélben fordult Bodo Ramelow baloldali türingiai miniszterelnökhöz, amelyben a vasúti dolgozókat sújtó gyötrelmes bűncselekményeket írták le. Azt is megjegyezték, hogy ezek a támadások súlyos lelki traumát okoznak mind a dolgozóknak, mind az utasoknak. Kiemelték, hogy sokszor olyan jelenetek játszódnak le a vonatokon, amelyek akár egy polgárháborús övezetből is származhatnának.

Valóban az utasok sem érezhetik magukat biztonságban a vonatokon, a rendszeres késelések mellett azzal is szembe kell nézniük, hogy

a migránsok számos alkalommal a sínekre lökik az utasokat.

Tavaly márciusban például két migráns azért lökött a sínekre egy német férfit, mert nem adott nekik cigarettát. Amikor az áldozat megpróbált visszamászni a peronra, támadói másodszor is megtámadták. 2018 júliusában egy 41 éves eritreai állampolgár Frankfurtban egy vonat elé lökött egy 8 éves kislányt. Végül elkerülte a börtönt, és egy pszichiátriai intézetbe került állítólagos mentális betegsége miatt. 2021 januárjában egy nigériai férfi, szintén Frankfurtban egy 60 éves nőt lökött a sínekre, aminek következtében a nő súlyos sérüléseket szenvedett. Májusban pedig egy 30 éves afgán férfi egy 12 éves kislányt, próbált meg az érkező vonat elé lökni Schweringben. Idén januárban egy 27 éves szíriai állampolgár Altena vasútállomásán dobott egy tizenéves lányt sínekre.

A baloldali politikusokat okolják 

A
levél egyenesen bírálja a baloldali politikusokat, köztük Ramelow
thüringiai miniszterelnököt is, mondván, hogy a szövetségi és tartományi
szintű politikusok „integrációról” és „a migránsokkal szembeni toleranciáról” beszélnek, 

Ramelow
és más politikusok azt válaszolták, hogy fokozzák a rendőri ellenőrzést
a problémás vasútvonalakon, és több biztonsági őrt vesznek fel,
valamint ígéretet tettek arra, hogy rendszeresen találkoznak a
szakszervezetek képviselőivel, hogy „figyelemmel kísérjék a helyzetet”.

Reckangel
ugyanakkor kételkedik, hogy a politikusok ígéreteit mennyire lehet
komolyan venni. Szerinte nem nem világos, honnan lesz pénz vagy
személyzet a vasúti dolgozók védelmére. Hozzátette, a bevándorlók
számának növekedése miatt megugró bűnözés miatt a rendőrség és a
biztonsági erők minden szinten – nem csak a vasúti rendszerben –
túlterheltek.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
61
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek