2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

Demokrácia brüsszeli módra? Karanténba zárnák a jobboldalt az Európai Parlamentben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nem adnának vezető pozíciókat az új pártcsaládoknak.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a két újonnan alakult jobboldali frakció, a Patrióták Európáért (PfE) és a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) politikusainak magas pozíciókba jutását az Európai Parlamentben – büszkélkedik az Euronews

A Patrióták Európáért csoport tagjai között szerepel a Fidesz és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, míg az Szuverén Nemzetek Európája olyan radikális jobboldali pártokat foglal magába, mint a Mi Hazánk és a német AfD

Az EPP szóvivője, Pedro López de Pablo egész egyszerűen elmondta, 

nem szeretnék, ha ezek a képviselők EU-s intézményeket képviselnének.

A lap szerint a júniusi európai választásokon a három csoport – az EPP, a Szocialisták és Demokraták, valamint a liberális Renew Europe – megőrizte többségét az Európai Parlamentben, annak ellenére, hogy a jobboldali erők jelentős előrelépéseket tettek.

Az új parlamenti ülésen 14 alelnököt, valamint további tisztségviselőket választanak meg, akik jelentős szerepet játszanak az intézmény szabályainak és költségvetésének alakításában.

A Patrióták Európáért Frakció, amely a harmadik legnagyobb csoport lesz a parlamentben, két alelnöki helyet igényel, de ezeket elveszíthetik, ha a régi frakciók megállapodnak.

A Patrióták Európáért szóvivője, Alonso de Mendoza, a spanyol Vox párt tagja azzal érvelt, hogy ezzel milliók hangját némítanák el, olyanokét, akik jogot érdemelnek arra, hogy meghallgassák őket. 

Az EPP szóvivője szerint viszont a „szélsőjobboldali” csoportokat meg kell akadályozni abban, hogy a parlamenti bizottságok elnöki pozícióit megszerezzék, amelyek kulcsfontosságú területeken alakítják az EU politikáját, mint például a környezetvédelem, az egészségügy, az ipar és a technológia.

Ursula von der Leyen, az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, először kifejezte hajlandóságát az együttműködésre az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) frakcióval, amelyeket Európa- és ukránpártinak tart, mint például Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártját. Azonban ez a közeledés ellenállást váltott ki a baloldali szövetségeseiből. 

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
35
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához