2024.május 10.
Ármin, Pálma, Izidor

Donald Tusk határozatokkal akarja uralni Lengyelországot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
75056cce5a944791a1c343f67ec29301

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés szükségességét a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében javító intézkedéseket kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az új lengyel kormány a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítja a közmédia finanszírozását, mert Donald Tusk kormánya szerint nem megfelelően működik. Tuskék szerint a költségvetésbe foglalás csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges.

Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák

– jelentette ki. Az ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali párt élesen bírálta a döntést, Beata Szydlo európai parlamenti képviselő azt mondta egy videóüzenetben, hogy Tusk és emberei határozatokkal akarják uralni Lengyelországot.

Forrás: Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek