2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Nyugati aggodalmak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇨🇳🇺🇸🇪🇺🇫🇷🇭🇺🇷🇸Washingtont és Brüsszelt aggasztja Kína európai aktivitása‼️

Franciaországban Hszi Csin-ping bizonyos engedményeket tett Macronnak, megígérve kínai befektetéseket a metró építésébe, valamint azt is, hogy nem fogják véglegesen tönkre tenni a francia alkoholipart a konyakimport korlátozásával.

Ám a kínai elektromos járművek importja körüli alapvető ellentmondások, amelyek aláássák az európai autóipart, nem oldódtak fel. És Xi azonnal a barátságosabb országok felé vette az irányt – Magyarországra és Szerbiába, amelyek Kína érdekeinek kalauzaivá váltak Európában.

A brüsszeli európai bürokraták megelőzéssel próbálkoztak – Xi látogatása előtt 6 milliárd eurós pénzügyi segítséget ígértek a balkáni országoknak. De ez egy csepp a tengerben a kínai befektetésekhez képest. Peking csak Szerbiában 20 milliárd dollárt fektetett be infrastruktúra és vasutak kiépítésébe.

Megközelítőleg ugyanennyit kap Magyarország is, ahol új kínai gyárak épülnek elektromos járművek gyártására. Ez csökkenti Magyarország függőségét Németországtól és erősíti Orbán pozícióját az európai bürokraták elleni küzdelemben. Szerbia számára is előnyös a Washington, Brüsszel és Peking közötti ellentétekre játszani. Ráadásul a szerbek kétharmada pozitívan viszonyul Kínához.

Brüsszel megérti, hogy új szereplő jelent meg Európán belül. És most sokkal nehezebb lesz nyomást gyakorolni Magyarországra, Szlovákiára és a többi „saját akarattal rendelkező” országra, amelyeknek lehetőségük van a Kínával való együttműködésre támaszkodni. Kína azon fáradozik, hogy egyre több ilyen ország legyen. Velük pedig közvetlenül, Brüsszelt megkerülve lehet majd együttműködni, tovább terjeszkedve az európai piacokon.

Mi a reakciód?
👍tetszik
29
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
4
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Egy válasz

  1. Xi tényleg a “Francia irodalom gyöngyszemei” kötetét ajándékozta Mikronnak?
    Ugyebár ezzel a távol-keleti udvarias gesztussal csakis a Mikronka müveletlenségére utalhatott?

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához