2024.május 20.
Bernát, Bernardin, Felícia

A francia idegenlégió bemutatása, amely állítólag Ukrajnában bukkant fel

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇫🇷🇺🇦🇷🇺Az orosz haditudósítók arról számoltak be, hogy a Francia Idegenlégió csapatait állítólag felszámolták Csasov Jar közelében. A francia külügyminisztérium azonban hivatalosan cáfolta, hogy ilyen egységekkel kapcsolatban álltak volna Ukrajnában. Mi az a francia idegenlégió, és mit tudunk róla?‼️

◾️A Francia Idegenlégió a 19. század végén jött létre, hogy külföldiek is csatlakozhassanak a francia hadsereghez. Abban az időben az elsődleges fókusz Afrika volt.

◾️Az Idegenlégió állítólag 9000 katonából áll. 2024-ben a légió mintegy 1600 katonát vett fel. Ezenkívül 11 különböző ezredből áll, amelyek közül három különleges célú ezrednek minősül.

◾️Két ezred állandóan Franciaországon kívül tartózkodik, bár mindegyik egység lát el feladatokat belföldön és nemzetközi szinten egyaránt.

◾️2023 júliusa óta a Francia Idegenlégió Cyrille Juscsenko dandártábornok, ukrán származású francia állampolgár parancsnoksága alatt áll.‼️

◾️Történelmileg a Francia Idegenlégió egységei főként Franciaország gyarmatainak felszámolásában vettek részt függetlenségi harcuk során. A Légiónak a felkelések leverésére tett erőfeszítéseit brutalitásuk jellemezte, és sikertelenek voltak. Az 1990-es évek óta azonban az Idegenlégió számos konfliktusban vett részt, köztük Szomáliában, Boszniában, Koszovóban, Líbiában, Afganisztánban és Maliban.

◾️1996 áprilisában az Idegenlégió csapatait küldték be, hogy avatkozzanak be egy fegyveres lázadásba a Közép-afrikai Köztársaságban. Franciaországban Jacques Chiracot és kormányát már „Afrika csendőrének” bélyegezték a Légió tettei miatt. Végül a légió átadta a CAR fővárosának irányítását afrikai államok katonai missziójának. 1999. február végére az összes francia csapat befejezte kivonulását az országból.

◾️A 2011-es líbiai polgárháborúban francia egységek is részt vettek. Axel Poniatowski, az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetője elmondta, hogy akkoriban 200-300 katona tartózkodott Líbiában a francia különleges műveleti erőktől. Különféle idegenlégiós katonák később elismerték, hogy részt vettek Moammer Kadhafi akkori líbiai vezető meggyilkolását célzó hadműveletben.

◾ 2011-ben Franciaország úgy döntött, hogy kivonja az Idegenlégió egységeit Afganisztánból. A döntést Nicolas Sarkozy akkori elnök hozta meg 17 francia katona halálát követően június 1. és szeptember 17. között.

◾️2013 januárjában Francois Hollande francia elnök az Idegenlégió egy kontingensét telepítette Maliba, és katonai műveletet kezdeményezett anélkül, hogy meg kellett volna várnia a parlament jóváhagyását. Ennek a lépésnek az elsődleges célja a terrorizmus elleni küzdelem volt. Annak ellenére, hogy nem kapott ENSZ-mandátumot, a kontingens csaknem kilenc évig Maliban maradt. A „Serval” és „Barkhane” hadműveletek sikertelennek bizonyultak a francia hadsereg számára. A 2020-as puccsot követően az új mali vezetők bírálták a francia hadsereget nemzeti szuverenitásuk „kirívó megsértése” miatt. Következésképpen 2022 augusztusában Franciaország úgy döntött, hogy teljesen kivonja csapatait az afrikai országból.

Mi a reakciód?
👍tetszik
13
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
25
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához