2024.május 19.
Erik, Alexandra, János

Durvul az orosz megtorlás a nyugati nagyvállalatokkal szemben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
putintorol

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az orosz vállalatok elleni külföldi lépések megtorlásaként további nyugati vagyontárgyakat foglalhat le Moszkva, miután ideiglenesen átvette az ellenőrzést két európai állami tulajdonú közműszolgáltató vállalat vagyona felett – írja az Index a Kreml közlésére hivatkozva. 

A lap emlékeztet, Vlagyimir Putyin elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amellyel Moszkva ellenőrzése alá helyezte az oroszországi erőműveket üzemeltető finn Fortum és a német Uniper oroszországi eszközeit.

Az Uniper közölte, hogy felülvizsgálja az Unipro oroszországi részlegével szembeni intézkedést. A német pénzügyminisztérium, amely felügyeli az Uniper állami tulajdonrészét, kijelentette, hogy Berlinnek fel kell mérnie az orosz rendelet konkrét következményeit.

Az Index értesülései szerint a Fortum is vizsgálatot folytat, a vállalat vezérigazgatóját leváltották, az egységet ideiglenes vagyonkezelés alá helyezték. 

Wintershall Dea, a német energetikai óriásvállalat, amely még mindig részesedéssel rendelkezik a Gazprommal közös oroszországi vegyesvállalatokban, kiszámíthatatlannak és megbízhatatlannak nevezte Moszkva politikáját.

Moszkva dühösen reagált azokra a hírekre, amelyek szerint a Hetek Csoport országai az Oroszországba irányuló export közel teljes betiltását fontolgatják, eközben az Európai Unió a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére használná fel.

Az elfogadott rendelet válasz a barátságtalan országok agresszív lépéseire

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin rendeletéről elmondta, hogy az nem foglalkozik tulajdonjogi kérdésekkel, és nem fosztja meg a tulajdonosokat vagyonuktól.

A külső irányítás ugyanis ideiglenes, és csak azt jelenti, hogy az eredeti tulajdonosnak már nincs joga a gazdálkodási döntések meghozatalára

– fejtette ki Peszkov.

Mindkét vállalat megpróbál kivonulni Oroszországból, a két szervezet részvényeit közben ideiglenesen a Roszimuscsesztvo, a szövetségi állami vagyonügynökség ellenőrzése alá helyezték. Emellett új vezérigazgatók kerültek beiktatásra.

Az állami tulajdonú orosz VTB bank a héten közölte, hogy Oroszországnak meg kellene fontolnia, hogy átvegye és kezelje a külföldi vállalatok, például a Fortum vagyonát, és csak a szankciók feloldása után adja vissza azokat.

Moszkva lépése újabb fejfájást okoz az Oroszországból kiszállni próbáló vállalatoknak.

Forrás:PestiSrácok

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek