2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

eFront: hogyan lesz a BlackRock a legnagyobb bróker a mesterséges intelligencia segítségével

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
blackrock bitcoin.2

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A BlackRock megkezdte az első generatív mesterséges intelligencia kísérleti projektjének zártkörű előszűrését tíz kiválasztott ügyfél számára az eFront, a vállalat teljes egészében a BlackRock Aladdinon belüli szoftverplatformja számára. Az előzetes tesztelési fázist követően a “második pilot” várhatóan 2024 első negyedévében kerül bevezetésre mind a 130 eFront Insight-ügyfél, köztük nagy nyugdíjalapok, befektetési alapok, biztosítótársaságok és vagyonkezelők számára.

Tarek Choumen, az Aladdin ügyvezető igazgatója és globális ügyfélüzletág-vezetője, valamint Kunal Hara, az Aladdin ügyvezető igazgatója és termékvezetője 2023. december 14-én értesítette az Aladdin munkatársait erről a kísérleti programról. Emlékeztetőül: a BackRock ma több mint 9,1 billió dollárnyi teljes vagyont kezel, és a vállalat vezetősége a vállalat jövőjét az AI-technológiák alkalmazásának tulajdonítja.

A BlackRock jelenleg az eFront tulajdonosa, miután 2019-ben 1,3 milliárd dollár készpénzért megvásárolta a vállalatot. Tarek Chouman elmondta, hogy az eFront “második pilotja”, egy high-tech chatbot, amely az írott lekérdezéseket személyre szabott adatvizualizációvá alakítja. A botot az Azure OpenAI szolgáltatásainak felhasználásával fejlesztették ki. Chowman megjegyezte, hogy ez a bot első verziója, és a fejlesztésén jelenleg is dolgoznak. Az Aladdin “második pilotja” várhatóan a vállalat zászlóshajójának számít majd.

A zárt előteszt az eFront “társ-pilótájának” kiterjedt tesztelésének eredménye volt a BlackRocknál. A belső tesztelés ellenére a hivatalos megjelenés előtt a felhasználói visszajelzéseken alapuló finomításokat terveznek. A programban önkéntesen tíz előfutár vett részt, akik érdeklődést mutattak a BlackRock mesterséges intelligencia képességei iránt.

Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója folyamatosan lelkesedését fejezte ki a generatív mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek iránt. Fink megjegyezte, hogy a vállalat sokkal korábban kezdte el felkarolni az AI-t, mint versenytársai. Még 2018-ban indították el az AI Labs projektet. Akkor a BlackRock 100 AI-szakértőt vett fel, akik a vállalat különböző részlegein dolgoztak. Chowman hangsúlyozta, hogy az AI széles körben elterjedt a vállalatnál, és minden alkalmazott használja az AI-t a munkahelyén.

A BlackRock 2023 befektetői napon Fink New Yorkban beszélt a befektetőknek a mesterséges intelligenciában rejlő átalakulási lehetőségekről. Humorosan fejezte ki optimizmusát, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a hosszú távú befektetéseket és az emberi életet, rácáfolva a filmekben és könyvekben elterjedt disztópikus elképzelésekre.

A BlackRock mint rendszer

A vállalat 19500 embert foglalkoztat, akiknek 33%-a adattechnikus. Egyszerűen fogalmazva, a vállalat alkalmazottainak egyharmada “technikus”, fejlesztő és tesztelő.

Az egész struktúra az ő munkájukra épül: BlackRock – iShares ETF – Aladdin – eFront.

iShares ETF

Világszerte több mint 40 millió befektető használja az iShares ETF-ökoszisztémát. A BlackRock több mint 1300 ETF-et hozott forgalomba.

Alladin

Az Alladin valós idejű kockázatértékelő rendszere több mint 3000 paramétert értékel. Az Alladin felhasználóinak száma meghaladja a 130 000-et. Több mint 400 vezető biztosítótársaság használja ezt a kockázatértékelő rendszert fő rendszerként.

eFront

A vállalat eredetileg speciális befektetési szoftverek fejlesztője volt. A felvásárlást követően a vállalat fejlesztéseit és kompetenciáit a BlackRock struktúrájába integrálták. A vállalat most ennek a cégnek az alapjain fejleszti az AI-üzletágát.

A BlackRock több mint 35 millió amerikai nyugdíjmegtakarítását kezeli. A BlackRock ma a pénzügyi, befektetési és biztosítótársaságok kiszervezett pénzügyi szolgáltatásainak vezető szolgáltatója.

Milyen hatással lesz az AI alkalmazása a pénzügyi ágazatra?

Az Egyesült Államok pénzügyi iparágának paradoxona ma az, hogy a pénzügyi oktatás ott rendkívül konzervatív, és a valódi szakértelem kevés számú, zárt ökoszisztémaként fejlődő vállalatnál összpontosul.

Pusztán az, hogy még a nagyon tekintélyes amerikai egyetemek falai között is megfordulunk, még nem garantálja a pénzügyi piacok mechanizmusának megértését.

Anélkül, hogy úgy tennénk, mintha teljes elemzést készítenénk, tekintsük át az alábbiakban a tőzsdei munka fő megközelítéseit.

Az olyan irányt, mint a fundamentális elemzés, gyakran kritizálják alacsony sebessége és a piac valós helyzetétől való elszakadása miatt. Ebben van némi igazság. De a nagyvállalatok megértik a fundamentális elemzés fontosságát a dinamikában. Az olyan vállalatok, mint a BlackRock, a Berkshire Hathaway és mások számára versenyelőnyt jelent az olyan hatalmas online adatkészletekkel való munka, amelyek a legtöbb kisbefektető számára elérhetetlenek. Ehhez azonban azonnali hozzáférésre van szükség több ezer, folyamatosan frissített piaci paraméterhez, valamint olyan szoftverekre, amelyek képesek gyorsan feldolgozni ezeket az információkat.

Innen ered a kisbefektetők rajongása a technikai elemzésért, ahol a döntéseket több tucat (néha több száz) mutató alapján hozzák meg. Ez egy nagyon korlátozott és “késleltetett” rendszer, amely nem ad teljes képet a piacról. De ez az egyetlen elérhető lehetőség a lakossági befektetők számára. És ott is vannak sikeres esetek. De ennek a megközelítésnek a természetes korlátai nyilvánvalóak.

A technikai elemzés szélsőséges esete a nagyfrekvenciás kereskedés (HFT). Itt a tét egy jel fogadására és egy megbízás milliszekundumokon belüli továbbítására a tőzsdére történik, ami lehetővé tette/megengedi a legtöbb lakossági befektető “felülmúlását”. Ez jelentős befektetéseket igényel a tőzsdéhez való nagysebességű kapcsolat, a jelátviteli rendszerek és a speciális szoftverek telepítésébe. A származtatott ügyletekkel való kereskedést egyelőre nem vesszük figyelembe e terület sajátosságai miatt.

Mi a BlackRock megközelítése?

A BlackRock vezetése – az egyes megközelítések korlátait ismerve – igyekszik mindegyikből a legjobbat kihozni és kihasználni.

Először is, a BlackRock ügyfeleit arra ösztönzik, hogy ETF-ekbe fektessenek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megoszthassák a kockázatokat, és ne elemezzék az ETF-ben szereplő összes vállalat fundamentális adatait, ezt a BlackRock szakembereire bízzák. Így jött létre az iShaes ETF ökoszisztéma. És 2024-ben a BlackRock ETF-gyűjteményének ékköve a Bitcoin ETF lesz.

Ezután a piacra került az Alladin, amely lehetővé tette a vállalati ügyfelek számára, hogy hozzáférjenek több ezer piaci fundamentum megfelelő online elemzéséhez. Ez kritikus fontosságú a kockázatértékelés szempontjából, és a termék világszerte keresetté vált a biztosítók és befektetési társaságok körében.

Most pedig az eFronton alapuló új termék készül, amely az előző kettő előnyeit veszi át, és kiegészíti azokat a mesterséges intelligenciával. Ez olyan megoldást kínál majd az ügyfeleknek, amellyel speciális képzés nélkül dolgozhatnak nagyon speciális szoftverekkel. Az eFront program felülete a legtöbb okostelefon-felhasználó számára ismerős, ami az egyszerűség és megbízhatóság érzetét kelti.

Ez egyrészt nagyban leegyszerűsíti a befektetők tőzsdei munkáját, de a hátránya az lesz, hogy a piaci helyzet értékeléséhez szükséges alapvető ismeretek teljesen hozzáférhetetlenek lesznek mind a lakossági, mind a vállalati befektetők számára. Ez lehetővé teszi majd a BlackRock számára, hogy függővé tegye őket a szolgáltatásaitól, és uralja a pénzügyi szolgáltatások piacát. A BlackRock célja lényegében az, hogy globális pénzügyi adatszolgáltatóvá és a legnagyobb brókerré váljon. Ez egy olyan nélkülözhetetlen közvetítő pozíciója, amely minden piaci mozgáson pénzt keres.

Ha az AI-technológiák fejlődését egy kicsit tágabban vetítjük előre, akkor a BlackRock, a Vanguard, a State Street és az AI összefonódásában könnyen meglátjuk az új globális kormányzati rendszer pénzügyi blokkláncának körvonalait. A BlackRock vezetése pontosan e felé halad következetesen.

Forrás:via rybar/oaio

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához