2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Elkezdett számolni Ukrajna egyik fő támogatója

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az eddig elfogadottakon túl nem kaphat több segélyt Ukrajna a német költségvetésből.

Nem áll rendelkezésre újabb összeg Ukrajna segélyezésére a német költségvetésben – figyelmeztette Christian Lindner német pénzügyminiszter a védelmi minisztériumot. Az eddig jóváhagyott támogatást megkapja a háborúban álló ország, a védelmi minisztérium további javaslatait Olaf Scholz szövetségi kancellár kérésére már nem hagyják jóvá – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap.

A visszafogottabb költekezési időszak Ukrajna vonatkozásában Németországban már életbe is lépett.

Ukrajna úgy kaphat mégis további támogatást, ha azt a G7-ek megállapodása alapján az orosz–ukrán háború kitörése után befagyasztott orosz vagyonból finanszírozzák. Ez azonban amellett, hogy több hónapig tartó folyamat lehet, komoly jogi aggályokat is felvet.

„Oroszország jogi úton fogja felelősségre vonni azokat, akik részt vesznek a vagyona ellopásában” – figyelmeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője néhány héttel ezelőtt. Az ilyen tolvaj cselekedetek nem maradhatnak viszonzás nélkül – idézte Peszkovot a TASZSZ orosz hírügynökség.

A pénzügyminisztérium döntése máris érezteti a hatását. Nemrég például egy IRIS-T légvédelmi rendszert azért nem tudtak Ukrajna rendelkezésére bocsátani, mert Boris Pistorius német védelmi miniszter kérése ellenére a pénzügyminisztérium megtagadta az összeg jóváhagyását.

Ukrajna számára további rossz hír, hogy Németország jövőre a felére, mintegy négymilliárd euróra csökkentené a segélyezést, ez az összeg pedig gyakorlatilag már el is fogyott. Továbbá 2026-ra hárommilliárd, 2027-re és 2028-ra pedig mindössze fél-félmilliárd a támogatási keret, ami kevesebb mint egytizede a jelenlegi, nagyjából nyolcmilliárd eurónak.

Mi a reakciód?
👍tetszik
17
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek