2024.július 13.
Jenő, Henrik

„Ennek az ügynek világméretű következményei lesznek” – folytatódik a Biblia-per

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1bbe414315e348c3afac7b4d17619f51

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Bár tavaly márciusban első fokon felmentették, a főügyész fellebbezése nyomán augusztus 31-én másodfokon folytatódik Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter pere. A finn kereszténydemokrata parlamenti képviselőt a kisebbségi csoport elleni izgatással vádolták meg, miután 2019-ben egy Twitter-üzenetben vonta kérdőre egyháza vezetőit a pride-rendezvények támogatása miatt. Twitter-bejegyzését Pál apostol rómaiakhoz írt levelének egy részletével (Róma 1,24–27) támasztotta alá, amelyek szégyenként bélyegzik meg az azonos neműek kapcsolatát. Szent Pál homoszexualitással kapcsolatos sorainak megosztása mellett pedig a nemek és a házasság témájában írt 2004-es pamfletje és egy 2019-es rádióműsorban tett megjegyzései miatt is felelnie kellett. 

Az immár négy éve húzódó bírósági ügye kapcsán Päivi Räsänen a napokban közleményt adott ki, amelyben rögzítette: 

kész megvédeni a szólás- és vallásszabadságot minden szükséges bíróság előtt, ha kell, akár az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is. Írásainak és beszédeinek tartalma ugyanis a házassággal és a szexualitással kapcsolatos klasszikus keresztény nézetet képviseli, ugyanazt, amit az egyházak általában két évezrede tanítanak

 – húzta alá. Kiemelte azt is, hogy az ügyészek 34 oldalas fellebbezése nyíltan támadja a keresztény hit alapvető tanításait, azokat önmagukban is sértőnek tartva. Ez azt jelenti, hogy a puszta peres eljárásnak elrettentő és korlátozó hatása van a véleménynyilvánítási és vallásszabadságra. – Ha a bibliai tanításokon alapuló írásokat elítélnék, az a vallásszabadság súlyos korlátozását jelentené – mutatott rá. 

Miként a korábbi eljárás során, a volt finn belügyminiszternek most is sok támogatója van. A CitizenGO konzervatív érdekvédelmi szervezet petíciót indított, amelyben az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 18. és 19. cikkére, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikkére hivatkozva – amely egyértelműen rögzíti a szólás- és vallásszabadság fontosságát – arra kéri a főügyészt, hogy vonja vissza a Päivi Räsänen ellen emelt vádakat, valamint tartsa tiszteletben a finn állampolgárok jogát hitük és meggyőződésük szabad kifejezésére. 

A Hetek szervezésében pedig ma este hat órától demonstrációt tartanak a finn nagykövetség előtt, ahol a Bibliából fognak felolvasni. Emlékezetes, tavaly februárban is ezrek tüntettek a Kelenhegyi úton, hogy kiálljanak a bibliai idézet miatt perbe fogott finn politikus mellett, kiemelve, hogy ez nem finn belügy, hanem minden keresztény ügye.

 Budapesti látogatása során Päivi Räsänent Novák Katalin köztársasági elnök is támogatásáról biztosította egyben szabadságharcosnak nevezte a politikust. 

Päivi Räsänen ügyének az amerikai republikánusok köreiben is nagy visszhangja van. A Fox News cikke szerint a képviselőházi republikánusok azt szorgalmazzák, hogy a Biden-kormányzat lépjen közbe Päivi Räsänen és Juhana Pohjola püspök megsegítésére, akik egyszerűen azért állnak bíróság előtt, mert keresztények, és a házasságról és a szexualitásról vallott bibliai nézeteiket hangoztatják. (Az evangélikus püspök ellen azért emeltek vádat, mert terjesztette és az interneten is elérhetővé tette Päivi Räsänen 2004-es írását.)

Chip Roy texasi képviselő és 15 képviselőtársa levelet írt az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős nagykövetének, Rashad Hussainnak és a finnországi nagykövetnek, Douglas Hickey-nek, arra kérve őket, hogy lépjenek fel az ellen a „gazember ügyész” ellen, aki igazságtalanul vette célba Päivi Räsänen finn parlamenti képviselőt és Juhana Pohjola püspököt. Mint fogalmaztak, 

Ennek az ügynek világméretű következményei lesznek… A történelem emlékezni fog erre az ügyre, mert vagy megállítja az őrületet, vagy a vég kezdetét jelenti, mivel a Nyugat nyílt háborút hirdet a kereszténység ellen

 – hangsúlyozták a képviselők.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek