2024.július 13.
Jenő, Henrik

Erről a három témáról is megkérdezte Orbán Viktor Moszkvában Vlagyimir Putyint (Videó)

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Oroszországból hazafelé, a repülőgép fedélzetén adott interjút a miniszterelnök a neves svájci lapnak.

Mint a Mandiner is megírta: Orbán Viktor pénteken a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyinnal. A moszkvai békemissziójáról visszafele tartó miniszterelnökkel készített interjút a svájci Die Weltwoche.

Orbán Viktor elárulta, három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét

A találkozó különleges jelentőséggel bírt, kezdte a riporter a beszélgetést. Orbán nem először találkozott Putyinnal, hiszen ez már a 14. megbeszélésük volt, így már ismerik egymás mozdulatait, mint két régi teniszező. 

A találkozó célja a béke megteremtése volt, és Orbán elmondta, hogy a találkozót teljes titokban szervezték, miután előzőleg Kijevben járt és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Orbán Viktor elmondta, hogy három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét. 

  • A magyar miniszterelnök elsőként arról érdeklődött, hogy Putyin mit gondol a már meglévő béketerv javaslatokról és a tárgyalási formátumokról.
  • Az orosz elnököt megkérezte arról is, hogy lehetségesnek tartja-e a tűzszünetet a béketárgyalások megkezdése előtt.
  • Valamint arról is kikérte az orosz elnök véleményét, hogy miként látja Európa biztonsági rendszerének jövőjét a háború után. 

A kormányfő kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy hálás Putyinnak a nyílt és őszinte megbeszélésért, de nem árulta el, hogy az orosz elnök milyen válaszokat adott a három kérdésre.

A kormányfő teljes, angol nyelvű interjúját a repülőn itt nézheti vissza:

Orbán Viktor az terjúban elmondta, hogy kritikák érik, mert egyesek túl barátságosnak tartják Putyinnal. 

Ezzel szemben hangsúlyozta, hogy ő a magyarok és a béke pártján áll.

Azért tárgyal Putyinnal, mert a legrövidebb utat keresi a háború befejezéséhez és a béke megteremtéséhez. A találkozó megszervezése komoly logisztikai kihívás volt, mivel az információkat titokban kellett tartani. Orbán elmondta, hogy keresztény indíttatásból cselekszik, mivel a béke morális kérdés.

A találkozón Orbán több kérdést intézett Putyinhoz: mit gondol a már meglévő béketervről, mit gondol a kínai és brazil béketervről, valamint hogy látja Európa biztonsági architektúráját a háború után. Putyin szerint a valódi tárgyalások csak mindkét fél részvételével történhetnek, és bár nem optimista a tűzszünet lehetőségét illetően, hajlandó volt megfontolni Orbán javaslatát. Orbán célja az volt, hogy közvetlen kommunikációt teremtsen az orosz vezetővel, mivel hosszú idő óta ő volt az első nyugati vezető, aki személyesen találkozott Putyinnal.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a béke elérése nem lehet bürokratikus folyamat, politikai vezetők kellenek hozzá, akik képesek újranyitni a diplomáciai kapcsolatokat és kommunikációs csatornákat. A találkozó egy fontos lépés volt ebben az irányban. 

Orbán kijelentette, hogy a béke érdekében folytatja a munkát, és hétfőn újabb meglepő lépésre készül, amelyről a sajtó fog beszámolni. 

Orbán szerint a béke megteremtése közös cél, amely mindkét fél számára hosszú távú megoldást kínálhat.

Mi a reakciód?
👍tetszik
5
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
4
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek