2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

Ez történhet, ha Donald Tusk kormányt alakít Lengyelországban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
df533bf391b6494f8a0032bda6b2c5aa

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága (AFCO) által javasolt szerződésmódosítások, az erről szóló tervezetben az európai intézményekre átruházandó és a tagállamoktól elvett ügyek köre óriási. Így reagált Ryszard Legutko, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormányzópárt európai parlamenti képviselője arra, hogy milyen törekvésekkel szeretné egy kézbe venni Brüsszel a tagállami szuverén jogokat.

Az AFCO a héten a nemzeti parlamenti képviselőkkel egyeztetett a 2024-es európai parlamenti választásokról. A veszélyek mostani korában kulcsfontosságú lenne az Európai Unió tevékenységének hatékonyabbá tétele a háború, terrorizmus és migráció okozta nehézségek kezelésében, de a javasolt szerződésmódosítások ennek éppen az ellenkezőjét fogják eredményezni.

Legutko egy interjúban arról beszélt, hogy 

a szakbizottság hivatalosan is elindította az uniós szerződések alapvető módosításának folyamatát. Ennek célja a tagállamok szuverenitásának és szubjektivitásának további csökkentése. Ez egy hatalmas lépés, szinte ugrás a tagállamok szuverenitás-mentesítésének és egy nagy, bürokratikus, központosított európai állam kiépítésének irányába. Ez rendkívül aggasztó

– tette hozzá a lengyel képviselő.

Az uniós politikusok által keresztülvitt jogszabályok 267 kulcsfontosságú szerződés módosítását foglalják magukban. Az új szabályok következményeként a tisztviselők kezébe kerülnének olyan döntések, amelyek eddig a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoztak. Az összes fontos hatáskör (kultúra, biztonság, külpolitika, egészségügy stb.) sorsáról Brüsszelben döntenek majd, és az Európai Tanácsban szavaznak róluk a kettős többségi rendszer szerint, 

ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a legerősebb országok dönthetnek majd

– magyarázta Legutko. A jobboldali képviselő szerint az Európai Unió szisztematikusan vezeti be a kívánt változtatásokat, következetesen megtörve a Brüsszel által erőltetett megoldásokkal szemben álló országok ellenállását.

Ezért is volt nagy az európai intézmények részvétele a lengyel választásokon, mert felismerték, hogy a jobboldali, konzervatív kormány ezt ellenezni fogja, ezért itt maximálisan igyekeztek befolyásolni ezeket a választásokat. De a nyomásgyakorlás eszközeit, azaz a pénzügyi zsarolást már korábban is megteremtették – a szerződések durva megsértésével – az olyan engedetlen tagállamokkal szemben, mint Lengyelország és Magyarország. Néha ezeket az eszközöket használták

– jelentette ki a PiS európai parlamenti képviselője. 

Legutko kitért arra is, hogy Brüsszel csak bizonyos országokkal, például Lengyelországgal vagy Magyarországgal szemben alkalmaz nyomásgyakorlási eszközöket, miközben továbbra is passzív azokkal az országokkal szemben, ahol a jogállamiságot ténylegesen megsértik, például Spanyolországban. Ennek oka lehet, hogy jelenleg az uniós struktúrák többsége a baloldali erőkhöz tartozik, mutatott rá. Ahogy fogalmazott:

az Európai Uniót kormányzó többség a baloldali többség – és egyre inkább baloldali, szélsőbaloldali. Még a legnagyobb politikai csoport – a Manfred Weber vezette Európai Néppárt, Donald Tusk és a Polgári Platform pártja és a PSL – is egy olyan politikai csoport, amelyet egykor kereszténydemokrataként jellemeztek, már régóta nem kereszténydemokrata. Megvásárolták a teljes európai baloldali menetrendet (zöldenergia, azonos neműek házassága, abortusz, szuperállam stb.). Európát az egyre radikálisabb baloldal uralja, és minden lehetséges eszközt bevet a konzervatív pártok vagy konzervatív kormányok marginalizálására, megsemmisítésére és minden befolyásuktól való megfosztására.

– jegyezte meg az EP-képviselő.

A brüsszeliták törekvéseivel kapcsolatban Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő is élesen bírálta az EU vezetését. Úgy vélte, az Európai Unió létjogosultságának alapja, hogy közös kihívásainkra közös megoldásokat találjon. Ehelyett az Európai Parlament sorra olyan jelentéseket dolgoz ki, amelyek a tagállami szuverenitás elvonása és a központosítás irányába terelnék az európai integrációt. – Az alkotmányügyi bizottságban megszavazott, az Alapítószerződések módosítására irányuló javaslat egy központosított, a tagállamokat semmibe vevő, szuverenitásukat megsemmisítő Európai Birodalmat vizionál. A tagállamok megalázása, a lojális együttműködés elvének megsértése helyett vissza kellene szerezni Európa erejét, versenyképességét és méltó helyét a világban – jelentette ki Gál Kinga.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek