2024.május 20.
Bernát, Bernardin, Felícia

Felfoghatatlan vagyona lett a három leggazdagabb amerikainak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
igy aztan 10

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és az X dél-afrikai-amerikai tech-milliárdosának a vagyonát 251 milliárd dollárra becsülik – adta hírül a Forbes. A lap listája szerint a második leggazdagabb Jeff Bezos, akinek a vagyona 161 milliárd dollár körül lehet, aminek jelentős része az Amazonból származik. A harmadik helyen pedig Larry Ellison található, akié az Oracle, vagyona pedig 158 milliárd dollár.

Egy kontinensnyi vagyon

Három ember, három család, három vagyon. Csak hát, amíg mi százezer és millió forintokhoz vagyunk szokva – a legtöbbünk maximum ilyen tételekben gondolkodik – addig ezeknek az emberek a vagyona összesen 570 milliárd dollár. Ez így is sokat elárul, de váltsuk át az összeget forintra! Kapaszkodjatok meg, a három mogul vagyona forintban, a jelenlegi árfolyamon számolva jócskán meghaladja a 200 ezer milliárdot!

Azért, hogy legyen némi összehasonlítási alapunk, jelezném, hogy a magyar államadósság ennek a tételnek durván a negyede. Másképpen fogalmazva, ha a három jóember leadná a vagyona negyedét – nem roppannának bele –, akkor eltűntethetnék a magyar államadósságot. De nézzünk egy másik példát. Vegyük azt, hogy a magyar lakosság megkapná a három úriember vagyonát. Tudjátok ez mennyi pénz lenne nekünk? Minden magyar lakos kapna több mint 20 millió forintot.

És álljon itt még két példa: A leggazdagabb afrikai ország, Nigéria teljes nemzeti összterméke mindössze 4 milliárd dollárral haladta meg a 2022-es adatok szerint hármuk vagyonát: 574 milliárd dollár volt. Amely viszont felülmúlta az 54-ből 40 másik afrikai ország GDP-jének összegét. Azt hiszem, így már érzékelni tudjuk az összeg nagyságát.

Nagy pénz, nagy felelősség

Persze szó sincs arról, hogy mi vagyonelkobzásról álmodoznánk. Amúgy sem tudjuk megítélni, hogy ez a három pénzember mennyit járt, vagy járt-e egyáltalán a szürke vagy fekete zónákban az élete folyamán azért, hogy most ekkora pénzek fölött diszponáljon.

De egy biztos, valami nagyon nincs rendben akkor, ha ilyen és ehhez hasonló összegek összpontosulnak néhány mogul kezében. Főleg úgy, hogy sok becsületes, munkában megöregedett embernek nélkülöznie kell szerte a világban. Már ha egyáltalán esélyük nyílt, nyílik megöregedni…

A világ elképesztően szétszakadt, talán sosem volt még ilyen egyenlőtlen. És ez akkor is riasztó, ha egyik-másik dollármilliárdos időről-időre lök – az ő mércéjével mérve – egy kis aprót a rákkutatásra, vagy valamilyen aktuálisan népszerű célra. Az elképesztő vagyonoknak ugyanis elképesztő felelősséggel kellene járniuk, de milyen felelősség várható el olyan emberektől, akik, ha hárman összejönnek, többet „érnek”, mint bezzeg Ausztria?!*

*GDP-je 471 milliárd dollár

Forrás:bekezdesek

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához