2024.május 27.
Hella, Pelbárt, Ágoston

Franciaország iskoláiban betiltják az ikonikus muszlim vallási öltözet viselését

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
684ed5c8fc544c59bd145aeca1c7610a

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Kiéleződött az iszlám szimbólumokról szóló vita Franciaországban!

Az oktatási miniszter szerint a diákoknak tilos lesz a francia állami iskolákban abayát viselniük, egy laza, bő, teljes hosszúságú köntöst, amelyet egyes muszlim nők viselnek – olvasható a BBC-n. A szabály szeptember 4-én lép életbe.

Vallási jelek az iskolában

Franciaország szigorúan tiltja a vallási jeleket az állami iskolákban és kormányzati épületekben, azzal érvelve, hogy azok sértik a világi törvényeket.

Amikor belépünk egy osztályterembe, nem szabadna, hogy a tanulók vallását pusztán ránézésből megállapíthassuk” – mondta Gabriel Attal oktatási miniszter a francia TF1 televíziónak, hozzátéve: „Úgy döntöttem, hogy az abayát többé nem lehet viselni az iskolákban”.

A ruhadarabot egyre gyakrabban viselik az iskolákban, ami politikai megosztottságot eredményezett: 

a jobboldali pártok a betiltást szorgalmazták, míg a baloldaliak a muszlim nők és lányok jogai miatt aggódtak.

Az abaya vallási gesztus, amelynek célja, hogy próbára tegye a köztársaság ellenállását a szekuláris szentéllyel szemben, amelyet az iskolának jelentenie kell” – mondta Attal a TF1-nek.

A probléma nem új keletű

2010-ben Franciaország betiltotta a teljes arcot takaró fátyol nyilvános viselését, ami az ötmillió fős franciaországi muzulmán közösség haragját váltotta ki.

Franciaország a 19. század óta szigorúan tiltja a vallási jeleket az iskolákban, beleértve a keresztény szimbólumokat, például a nagy kereszteket, hogy ezzel próbálja visszaszorítani a katolikus befolyást a közoktatásban.

Az évek során a törvényt többször megújították, így már a muszlim fejkendőt és a zsidó kipát is magában foglalja, de az abayát nem tiltották be teljesen.

Az iszlám szimbólumokról szóló vita azóta éleződött ki, hogy 2020-ban egy csecsen menekült lefejezte Samuel Paty tanárt, aki Mohamed próféta karikatúráit mutatta diákjainak Párizs egyik külvárosában lévő iskolája közelében.

A bejelentés Attal első jelentős politikai döntése, akit Emmanuel Macron elnök 34 évesen, idén nyáron nevezett ki Franciaország oktatási miniszterévé.

A CFCM, a számos muszlim egyesületet képviselő országos testület szerint a ruhadarabok önmagukban nem „vallási jelek”.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához