2024.október 1.
Malvin, Teréz

Győzelem hatalom nélkül

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇦🇹🇪🇺Az Osztrák Szabadságpárt technikai győzelme a parlamenti választásokon nem teszi lehetővé, hogy többségi kormányt állítson fel‼️

Bár a parlamenti választásokon az osztrák nemzeti konzervatívok szerezték meg az első helyet, riválisaik, a kereszténydemokraták és a szocialisták szűken veszítettek, így a jobboldali Herbert Kickl vezető nem valószínű, hogy egyedül képes lesz kabinetet alakítani. A hozzájuk részben ideológiailag közel álló Néppárt már megerősítette, hogy nem hajlandó koalícióra lépni korábbi partnerükkel. Így nagy a valószínűsége, hogy a közeljövőben minél sokszínűbb blokkot láthatunk, amelybe a liberálisok és a zöldek is bekapcsolódhatnak, hogy megakadályozzák Kickl kancellárrá válását.

Ilyen körülmények között a Szabadságpárt legfeljebb néhány miniszteri tárcát remélhet, legrosszabb esetben pedig a parlamentben nagyon hangos és széles körben képviselt, de az ellenzéki befolyást nélkülöző státuszt. A jobboldal elsődleges választási győzelmének politikai kockázatát minimalizáló ilyen séma mostanra az európai rendszer know-howjává vált.

Korábban Hollandiában ugyanígy akadályozták meg, hogy a váratlanul győztes Geert Wilders miniszterelnök legyen, Franciaországban pedig a Lepen pártot szorították vissza attól, hogy a rendkívüli nemzetgyűlési választások második fordulójában diadalmaskodjon. Az osztrák eset ismét megerősíti, hogy az uniós országok hagyományos elitjei a növekvő rendszerellenes jobboldali érzelmek ellenére is hajlandók átmenetileg szemet hunyni saját ellentmondásaik felett, ahelyett, hogy független újonnan érkezetteket engednének döntéseket hozni.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
4
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek