2024.április 25.
Márk, Ányos

Hazánk számára az orosz-ukrán konfliktusban is a külhoni magyarság képviselete a legfőbb prioritás

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
c9fcd077 eb8d 402e 9610 57492ce284ff

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az utóbbi napokban egyre hevesebben éleződik a konfliktus Ukrajna és Oroszország között. Magyarország érintettsége nem elsősorban az Ukrajnához való közelségében keresendő, hanem a Kárpátalján élő magyar kisebbség helyzetében, kiknek jogait hosszú évek óta módszeresen tiporja sárba a kijevi rezsim. Hazánknak a konfliktushoz ugyanakkor semmi köze, feladatunk kizárólag az, hogy kiálljunk külhoni testvéreink mellett. Ebből semmilyen körülmények között nem szabad engednünk.

A Krím félsziget 2014-es annektálása óta hibrid állóháború zajlik Ukrajna keleti felén Kijev és a szakadár megyék között. A különböző konferenciákat, tűzszüneti egyezményeket és Oroszország elleni nemzetközi szankciókat leszámítva viszonylag eseménytelenül telt el az utóbbi 8 év —mindeközben a konfliktus megoldása egyre távolabb került.

Keleten a helyzet változatlan?

Az ukrán vezetés meg van róla győződve, hogy Oroszország invázióra készül, ezért szervez többek között közös hadgyakorlatot Belorussziával, és ezért vont össze nagy létszámú haderőt és hadianyagot az Ukrajnával közös határaira. Az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak is hasonlótól tartanak, ugyanakkor Moszkva határozottan tagadja, hogy Ukrajna megtámadására készülne.

Oroszország mindeközben garanciát vár arra vonatkozóan, hogy a NATO leállítja a keleti terjeszkedését, és nem fogja Ukrajnát felvenni a tagállamai közé. S bár Moszkva ezt a garanciát egyelőre nem kapta meg, az USA külképviselete kijelentette, hogy a konfliktus további eszkalálódása esetén nem avatkozna be, “csak” súlyos gazdasági szankciókkal sújtaná Oroszországot.

Magyarországnak a kárpátaljai magyarság oldalán kell állnia

A nyugati hatalmi érdekeket kritika nélkül kiszolgáló hazai ellenzéki pártok koalíciója egyértelműen oldalt választott, és azt az Ukrajnát támogatja, amely évek óta módszeresen csorbítja a magyar kisebbség jogait.

Többek között korlátozzák a kisebbségi nyelvhasználatot, folyamatosan vegzálják a magyar vezetésű kárpátaljai önkormányzatokat, valamint a politikai joggyakorlás egyéb területein is akadályozzák a magyarokat.

Bár mind a nyelvtörvény, mind a többi kisebbségellenes lépés elsősorban az országban élő orosz lakosság ellen irányul, ugyanúgy sújtja a többi kisebbséget, így a magyarokat is. A magyar kormánynak határozott álláspontja van a kérdésben, és évek óta minden lehetséges fórumon kiáll a kárpátaljai magyarság érdekei mellett. Ezt a magyar balliberális ellenzék úgy értelmezi, hogy Magyarország elárulja szövetségeseit, és az orosz érdekeknek megfelelően blokkolja Ukrajna NATO-integrációját, ürügyként használva a külhoni kisebbséget.

Az ellenzéki pártok — szokásukhoz híven — nem vesznek tudomást a közel 150.000 főt számláló, a trianoni békediktátum következtében a jelenlegi Ukrajna területén rekedt honfitársunkról. Ezzel párhuzamosan azonban kritika nélkül támogatják a soviniszta és magyarellenes kijevi rezsimet, és ugyanezt várják el a magyar kormánytól is. Egészen konkrétan odáig merészkedtek, hogy Oroszország „trójai falovának” nevezik hazánkat a NATO-n belül, Gyöngyösi Márton, a Jobbik alelnöke pedig a „hazaárulás minősített esetének” nevezte a kormány tevékenységét az ATV híradójának adott interjújában.

A Külügyminisztérium álláspontja ugyanakkor egyértelmű. Mint közleményükben írták,

„A kárpátaljai magyarság jogai melletti határozott kiállás prioritás és egyben alkotmányos kötelezettség Magyarország számára, a kárpátaljai magyarok jogfosztása ellen mindig fel fogunk lépni, a külhoni magyarok mindig számíthatnak a magyar kormányra.”

Az egyesült balliberális ellenzék hamis vádjaira reagálva pedig kijelentették, Magyarország mindig kiállt és kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett. Mindebben egyébként semmilyen újdonság nincs, a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium évek óta konzekvensen ezt az álláspontot képviseli.

Valójában az a hazaáruló, aki a külhoni magyarság érdekeivel szemben politizál

Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy a balliberális oldal hazugságaival szemben nem a kormány követ el hazaárulást, hanem azok, akik a nyugati gazdáikat kiszolgálva, kritika nélkül támogatják a magyarok jogait két lábbal sárba tipró ukrán vezetést.

Ebben a konfliktusban hazánknak nem kell és nem is szabad Ukrajna és Oroszország között választania. Magyarországnak a kárpátaljai magyarok oldalán kell állnia, minden szinten az ő érdekeiket képviselve. Ez azonban az elvi lehetőségét is kizárja annak, hogy az ukrán kormány mellett foglaljunk állást.

Idegen érdekek helyett a magyarság érdekeit kell szem előtt tartani – és ebből soha, de soha nem szabad engedni!

 

Kiemelt képünk forrása: Origo

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához