2024.szeptember 7.
Zakariás, Beáta, Brájen
Hírek 🔊

Jézus és a próféták

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az evangéliumban sokszor olvassuk, hogy ez vagy az a fontos esemény azért történt, hogy beteljesedjen, amit a próféta mondott. Ilyen például, hogy a Messiásnak nem törik a lábát. A kereszten előbb hal meg mintsem, hogy levennék a keresztről, ezért nem törik el a lábszárát, hanem átszúrják a szívét. (Vö. Jn19, 31-37)

Jézus magáról olvasott

Nem írja meg a Szentírás, hogy Jézus mikor döbbent rá, hogy ő a Megváltó. Lukács szerint 12 éves korában már tudja, hogy az Ő atyja a mennyei Atya. Mivel az evangéliumnak ez a története inkább előkép mint tényközlés, nem állíthatjuk biztosan, hogy 12 éves korában Jézus tudta, hogy kicsoda is. Azt viszont tudjuk, hogy szüksége volt mennyei megerősítésre saját maga személyéről. Például amikor megkeresztelkedik Jánosnál, akkor mennyei szózatot hall. Érdekes kérdés lehet, hogy a valóságos ember Jézus, hogyan tudta hordozni a tudatot, hogy az Ő atyaja az Isten. Ehhez ad némi támpontot Lukács. A 4. fejezetben ezt olvassuk: „16Amikor Názáretbe ért, ahol nevelkedett, szombaton szokása szerint bement a zsinagógába, és felolvasásra jelentkezett. 17Izajás próféta könyvét adták neki oda. Szétbontotta a tekercset, és épp azon a helyen, ahol ez volt írva: 18„Az Úr Lelke van rajtam, azért kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek. Elküldött, hogy hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabadon bocsássam az elnyomottakat, 19és hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét.” 20Összetekerte az Írást, átadta a szolgának és leült. A zsinagógában minden szem rá szegeződött. 21S elkezdte beszédét: „Ma beteljesedett az Írás, amit az imént hallottatok.” Az evangélium nem ad pszichológiai elemzést soha. Nem tudhatjuk, hogy ez az öntudat hogyan alakult ki Jézusban. De azt állíthatjuk-e, hogy miután Jézus feltámadott és a mennybe ment nem volt szükség több prófétára?

A Mária-jelenések

Az egyház tanítása szerint Keresztelő János volt az utolsó próféta. Ugyanakkor a katolikus egyház elfogad bizonyos Mária-jelenéseket valóságosnak. Ezek a jelenések pedig tartalmaznak jövőbe mutató üzeneteket.

Sokan tartják e jelenéseket csalásnak és veszélyesnek. Nekik szeretnék mondani valami megnyugtatót. Ha sok Mária-üzenetet elolvasunk, akkor a következő következetességgel találkozunk. Minden üzenet lényeg három pontban foglalható össze. 1. Térjetek meg és tartsatok bűnbánatot, mert elközelgett az Isten országa. 2. Kommunizmus lesz, ami erősen egyházellenes. 3. A végén győz Mária és eljön egy olyan földi világ, melyben a jók zavartalanul és boldogságban élnek.

Ezek közül most a 3. pontban ígértet várjuk. Az 1. pont épp az, ami az evangéliumban van. A 2. pontról keserves tapasztalataink vannak. És kinek árt, ha várjuk a 3. pontban ígérteket?

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
12
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek