2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Kanadától Európáig mindenki a harmadik világháborútól retteg

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A közvélemény-kutatások szerint mindenhol félnek a harmadik világháború kirobbanásától. Egy friss felmérés szerint még a távoli Kanadában is úgy véli a többség, hogy hamarosan háború lesz, az pedig atomháborúval járhat együtt.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a kanadaiak attól tartanak, hogy hamarosan világháború törhet ki. Kanada lakosai ugyanakkor kételkednek abban, hogy az országuk készen áll-e a harcra egy ilyen konfliktusban a következő évtizedben.

Az Abacus Data felmérése szerint a válaszadók 37 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 5-10 éven belül „talán” kitör a világháború. További 21 százalék azt mondta, hogy egy ilyen háború „valószínűleg”  ki fog törni, míg 9 százalék azt mondta, hogy „határozottan” megtörténik. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az emberek több mint fele fél a háború kitörésétől.

Ehhez képest 25 százalék mondta azt, hogy ez valószínűtlen, és 9 százalék gondolja úgy, hogy ennyi idő alatt „biztosan nem” fog kitörni a világháború.

Eközben a felmérésre válaszolók többsége – 55 százaléka – azt mondta, hogy „egyáltalán nem bízik abban, hogy Kanada kész háborút vívni a következő 10 évben”. 

A szövetségi kormány egyébként azt ígéri, hogy több tízmilliárd dollárral megnöveli a katonai kiadásokat, de nyomás nehezedik rá, hogy még tovább menjen. A cél, hogy felkészítse a kanadai fegyveres erőket a szakértők szerint a mostaninál is veszélyesebb és instabilabb világra. A második világháború vége óta Európa legnagyobb konfliktusa dúl Ukrajnában, az Izrael és a Hamász közötti háború továbbra is vérengzésekkel jár a Közel-Keleten, emellett geopolitikai feszültségek vannak az atomfegyverrel rendelkező hatalmak között.

Az Abacus által végzett közvélemény-kutatás válaszadóinak abban is eltértek a nézetei, hogy szerintük Kanada „közvetlenül harcolni fog-e” egy háborúban a következő 10 évben. 34 százalék azt mondta, hogy „talán”, míg összesen 26 százalék véli úgy, hogy „valószínűleg” vagy „határozottan” igen.

Arra a kérdésre, hogy az öt feltételezett ellenfél közül Kanada melyikkel áll majd nagy valószínűséggel háborúban a következő évtizedben, 48 százalék Oroszországot választotta, 26 százalék pedig Kínát. További kilenc százalék Észak-Koreát, kilenc százalék Iránt, nyolc százalék pedig Indiát jelölte meg.

Az emberektől azt is megkérdezték, hogy „egy ország vajon bevet-e nukleáris fegyvert a következő 10 éven belül”. Erre a válaszadók 33 százaléka „talán”, 21 százalék „valószínűleg”, nyolc százalék pedig „határozottan” igent mondott. Ezek szerint tehát nyakunkon lehet egy atomkatasztrófa is. Legalábbis ettől rettegnek az emberek.

Nagyon gyorsan itt lehet a következő világháború

De nem csak a kanadaiak rettegnek a harmadik világháború kitörésétől. A valószínűleg több millió ember halálával és brutális anyagi károkkal járó világégéstől a britek is félnek, derül ki egy felmérésből

A kérdésre, miszerint a következő 5-10 éven belül várható-e egy újabb világháború, a válaszoló szigetországiak 16 százaléka mondta, hogy ez nagyon valószínű, 38 százalék gondolja úgy, hogy ez elég valószínű, míg mindössze 30 százalék nem tartja ezt az eshetőséget valószínűnek. Az amerikaiak is ugyanezen a véleményen vannak. Közülük a legtöbben úgy gondolják, hogy a következő évtizedben újabb világháború lesz.

Az amerikaiak többsége is úgy véli, hogy az elkövetkező 5-10 évben valószínű, hogy újabb világháború fog kitörni, de a legtöbben nem gondolják, hogy önként vállalnának katonai vagy nem harci jellegű szolgálatot, ha az Egyesült Államokat is bevonnák ebbe a konfliktusba.

Az amerikaiak 22 százaléka nagyon valószínűnek tartja, hogy a következő öt-tíz éven belül újabb világháború lesz; 39 százalék szerint ez némileg valószínű, s ha újabb világháború törne ki, az amerikaiak 77 százaléka gondolja úgy, hogy az Egyesült Államok is részt venne benne. Mindössze 6 százalék mondja azt, hogy Washington kimaradna abból.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
4
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához