2024.március 28.
Gedeon, Johanna

Kárpátaljai művészek Kárpátaljáért

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
kmk vac1 2048x1536

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Jótékonysági estet szervezett a Váci Nemzeti Kör

A minden magyar felelős minden magyarért jelmondat szellemében a Váci Nemzeti Kör a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar testvéreik megsegítésére vállalkozott.  A jótékonysági esten befolyt összegből a Kárpátalján maradt, idős és beteg rászorulókat segítő Verecke Alapítványt támogatják – mondta el  Moys Zoltán, az est egyik szervezője, a Hazajáró című magazinműsor rendezője.

Simon Rita

A helyszínt a Váci Piarista Gimnázium biztosította díjmentesen. Kalász Ákos, az intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta, „A béke nem csak az ukrán és az orosz emberek között kell, hogy kialakuljon, hanem az ukrán nép és a magyar kisebbség között is.”

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke beszédében kitért Kárpátalja történelmi hányattatásaira és hozzátette, mindenfajta nyomorúság után most még a háborús körülményeket is meg kell tapasztalnia az ottani közösségnek.

„Ilyen körülmények között rendkívül fontos a szolidaritás és az együttérzés, amit a kárpátaljai magyar közösség érez a világ magyarságától, a magyar kormánytól.

Ez az est is a szolidaritásról szól, köszönöm a szervezőknek a lehetőséget és a kárpátaljai származású művészeknek, akik díjmentesen vállalták a fellépést.” – jegyezte meg a KMKSZ elnöke.

A rendezvényen Pál István Szalonna, Pál Eszter és Pál Lajos autentikus magyar muzsikával varázsolta el a közönséget. Varga Katica, a Magyar örökség-díjas Credo együttes dalaival lépett fel. Szűcs Nelli színművész pedig Zsazsa bandája és Tarpai Viktória közreműködésével ismertette meg a beregszászi Fedák Sári életét. Levetítették a Verecke Alapítvány kisfilmjét is, valamint a  TV21 Ungvár által készített Kárpátaljai hétköznapok – 2022 című rövidfilmet. Az est folyamán részleteket láthattunk a Hazajáró felvételeiből, amin többek között kárpátaljai magyarok vallottak a  közösség megtartó erejéről.

Az est fővédnöke, főtisztelendő Marton Zsolt váci megyéspüspök zárásként megáldotta a jelenlévőket és a jelenlévőkkel közösen Kárpátaljáért imádkozott.

Forrás:KISZó

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához