2024.május 25.
Orbán, Gergely

Kicsoda Eva Kaili, az Európai Parlament korrupció miatt letartóztatott szocialista alelnöke?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
evakaili

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Letartóztatták a korrupció elleni harc “élharcosát”, a más országokat magas lóról kioktató és a Magyarország elleni támadásokban is aktívan résztvevő Európai Szocialista Párt („Szocialisták és Demokraták”, S&D) egyik vezetőjét, Eva Kailit. A görög szocialisták európai parlamenti frakciójának vezetője, Gyurcsányné brüsszeli párttársa és elvtársa, a görög szocialista párt (PASOK) fontos politikusa volt, nem mellesleg az Európai Parlament alelnöke. Két hete Eva Kaili egyébként még Gyurcsányné kérésére Magyarországgal foglalkozott, úgymond elítélte… Pénteken vitték be, vasárnap hivatalosan is letartóztatták. A belga napilapok úgy tudják, 600 ezer euró készpénzt találtak a házában. A Le Soir arra utalt, hogy a korrupciós pénzt azért kaphatta, hogy Katar érdekeinek megfelelő gazdasági és politikai törvényeket fogadtasson el az Európai Parlamentben. Nem nehéz analógiát találni a magyarországi dollárbaloldal és a brüsszeli botrány között. A baloldal mindenütt ugyanoly: külföldről kap pénzt, hogy külföldi érdekeket szolgáljon.

A Le Figaro értékelésében az Európai Parlament legfelsőbb vezetését érintő botrány „átütő erejűnek” tekintendő. A nyomozás keretében december 9-én, pénteken további négy, az Európai Parlamenthez köthető embert tartóztattak le, egy Katart is érintő korrupció és pénzmosás ügyében folytatott nyomozás keretében. A rendőrség gyanúja és a belga föderális ügyészség közleménye szerint az Öböl-menti ország, amely jelenleg a labdarúgó-világbajnokságnak ad otthont,

meghatározó politikai vagy stratégiai pozícióval rendelkező tisztviselőknek fizetett jelentős pénzösszegeket vagy adott ajándékokat és ezzel befolyásolta az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit.”

20221210eva kaili greek prime minister1
Eva Kaili, az Európai Parlament korrupt alelnöke Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Vladimir Rys

A korrumpált parlamenti tisztségviselőknek az volt a feladatuk, hogy az illegális juttatásokért cserébe javítsák Katar nemzetközi megítélését, különös tekintettel a világbajnokság megrendezése és a stadionok építése körül kialakult munkajogi visszaélésekre.

Számos cikk és riport jelent meg ugyanis arról, hogy a katari hatóságok kegyetlenül bántak a létesítményeket építő külföldi (egyes állítások szerint 4 millió) munkással, nem tartották tisztába sem a legalapvetőbb emberi jogokat, sem a minimális ökológiai normákat.

Egyes hírek szerint több ezer munkás halhatott meg a katari építkezéseken. Kaili férjét, az Európai Szocialisták (Szocialisták és Demokraták, S&D) képviselőcsoportjának parlamenti asszisztensét pedig bűnrészességgel gyanúsítják.

A belga rendőrség két nappal korábban házkutatás során 600 000 euró készpénzt talált az európai parlament alelnökéné, Kalii apjánál pedig – az idős ember egyébként éppen menekült – egy készpénzzel teli bőröndöt találtak.

Közben Eva Kaili görög „anyapártja”, a szocialista PASOK bejelentette, hogy Kailit kizárja a pártból, az Európai Parlament elnöke, a máltai Roberta Metsola pedig ideiglenesen felfüggesztette a szocialisták politikusát. Megpróbálnak úgy tenni, mintha semmi közük nem lenne a lebukott, korrupt alelnöknőhöz.

20210224roberta metsola epp debate on
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Forrás: dpa Picture-Alliance/usage worldwide/Wiktor Dabkowski

De vajon ki is ez a szocialista politikus, akinek elképesztő korrupciós botránya alapjaiban rázta meg az Európai Parlament által folyamatosan szajkózott demokratikus alapelveket? 

Építészből televíziós műsorvezető

Eva Kailira is igaz az a baloldali, szocialista politikusokkal kapcsolatban közismert mondás, hogy „már minden volt, csak akasztott ember nem”. Kaili 1978-ban született az egyik legnagyobb görög kikötővárosban, Tesszalonikiben. A feltűnően csinos, szőke, ahogy a Le Figaro fogalmaz, „sugárzóan” kékszemű nő a helyi, Arisztotelészről elnevezett egyetemen tanult építészetet, de nem a szakmájában futott be látványos karriert. 2005-ben, 27 évesen ezért úgy döntött, hogy újságírást tanul. Ezzel egy időben a Mega tévécsatorna népszerű híradójában hírolvasóként alkalmazta, ahol igazi celebbé nőtte ki magát és országos ismertségre tett szert.

20221210eva kaili greek prime minister
Eva Kaili Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Vladimir Rys

Bár eleinte úgy tűnt, hogy nem a politika felsőbb szintjeire vágyik, Eva Kaili már 20 éves kora óta komoly érdeklődést mutatott a görög belpolitika és a nagy diplomáciai kérdések iránt. 1998-ban, építészhallgató korában a PASOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) szocialista párt színeiben beválasztották a városi tanácsba, legalábbis erről tanúskodik honlapja, amelyen persze nyoma sincs a most kitört durva korrupciós botránynak.

A 2004-es görög parlamenti választásokon ugyan még nem jutott parlamenti székhez, politikai karrierje három évvel később üstökösszerűen emelkedni kezdett, és mindössze 29 évesen görög parlamenti képviselő lett. 33 évesen újra az iskolapadba ült a pireuszi egyetemen, ahol nemzetközi és európai politikát tanult. Egyetemi háttere és nem utolsósorban a szocialista párthoz kötődő hűsége bőséges jutalmat nyert, amikor 2014-ben bejutott az Európai Parlamentbe. Kaili egyik kutatási területe évek óta az új technológiákra és a mesterséges intelligenciára fókuszál, ennek köszönhetően a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mesterséges intelligenciával és blokklánc-technológiával foglalkozó tanácsadó bizottságának is az elnöke, természetesen külön pénzért.

Könnyen lehet, hogy a most indult büntetőeljárás és vádeljárás véget vethet látványos és gyors politikai felemelkedésének.

Az ügy sajátossága, hogy november elején, a katari világbajnokság kezdete előtt Eva Kaili találkozott Ali bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszterrel. A görög szocialista képviselő az Európai Unió nevében még visszafogottan üdvözölte Katar elkötelezettségét a „munkaügyi reformok folytatása” mellett, majd alig egy hónappal később, november 22-én az Európai Parlement alelnöki pulpitusán már arról beszélt, hogy „Katar vezető szerepet tölt be a munkajogi reformokban “.

A rendőrségi nyomozás fényében, a Kailinál talált 600 ezer euró készpénz és az apjánál lefoglalt bőröndnyi euró valami egész másra enged következtetni, ezt sugallja a Le Figaro meglehetősen óvatos portréja. De érdemes megnézni azt is, hogy kik lehettek Kaili társai, akiknek szerepét a most induló ügyészségi vizsgálatnak kell tisztázni.

20221211pierantonio panzeri
Pier-Antonio Panzeri Forrás: Európai Parlament

Az ügyben letartóztatták Pier-Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a „Fight Impunity” civilszervezet (NGO) elnöke, Francesco Giorgit, az Európai Szocialista párt (S&D) asszisztensét, aki egyébként Kaili férje, Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolò Figà-Talamancát, a „No Peace Without Justice” civilszervezet (NGO) igazgatóját.

20221211francesco giorgi
Francesco Giorgi, az Európai Szocialista párt (S&D) asszisztense Forrás: Twitter

Törvényhatósági zárat tettek fel a belga (nem meglepő módon) szintén szocialista európai parlamenti képviselőnő, Marie Arena asszisztensének irodájára is, aki a rendőrségi feltételezések szerint szintén belekeveredett az ügybe. Ugyanígy járt Marc Tarabella , a Haladó Szocialisták és Demokraták pártja képviselőjének asszisztense is, aki sajtóértesülések szerint az irodalezárást követően elérhetetlenné vált. Ő az a képviselő, aki november 21-én az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megvédte Katart, sőt azt állította, hogy a katari munkajogi problémákat majd a világbajnokság fogja megoldani… Hogy mégis hogyan, arról nem beszélt. De nyilván, megérte neki is ezt mondani.

Forrás:Origo

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek