2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Kilenc ok, amiért korai lenne Ukrajna csatlakozásáról tárgyalni

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
f0487120d10f456ab5d3772883ad8e48

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) most közzétett tanulmányában kilenc okot sorol fel, amiért korai lenne Ukrajna csatlakozásáról tárgyalni az Európai Tanács e heti ülésén.

Ukrajna nincs felkészülve az unióhoz történő csatlakozásra, és az Európai Unió nem adott politikai vagy gazdasági magyarázatot arra, hogyan működne a gyakorlatban Ukrajna csatlakozása.

Az MKI különösen azt a hét lépést vizsgálja, amelyet az Európai Bizottság 2022-ben visszamenőlegesen előírt ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az Európai Unió tagjelölt országa státust. Az MKI szakértői megállapították, hogy

még azon a négy területen is visszalépés történt, ahol a bizottság megállapította az előírt feltételek teljesítését – a bírók kiválasztása, az Igazságügyi Főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni küzdelem és a médiaszabadság terén.

Az MKI egyetértett a bizottsággal abban, hogy Ukrajna nem tett megfelelő lépéseket a korrupció és az oligarchák elleni küzdelem terén, és hogy Ukrajna nemzeti kisebbségekkel való bánásmódja továbbra is elmarad az európai normáktól.

A tágabb politikai és gazdasági környezetet elemezve az MKI arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajna csatlakozása nehezen megoldható problémákat vetne fel az Európai Unió számára. Az ország felvétele behozná a háborút az Európai Unióba, és a teljes területe feletti ellenőrzéssel nem rendelkező Ukrajna csatlakozása az uniós tagság szempontjából is komoly kérdéseket vetne fel.

Ukrajna gazdasága nagymértékben függ a külföldi támogatásoktól. Ilyen helyzetben Ukrajna csatlakozása folyamatos pénzügyi terhet jelentene az Európai Unió számára. Az ukrán valutát stabilizáló nagymértékű külföldi támogatás nélkül Ukrajna az árstabilitás követelményeinek sem tudna megfelelni.

Az MKI azt is megállapította, hogy

Ukrajna uniós csatlakozása alapvetően átformálná az EU belső szerkezetét, az ország „gyorsított” felvétele az Európai Unióba pedig hiteltelenítené az EU-t a nyugat-balkáni országok és a többi tagjelölt tagállam szemében.

Ukrajna Európai Unióba való felvételének politikai és gazdasági költségeire vonatkozó egyértelmű javaslat hiányában a csatlakozásról szóló vita a legjobb esetben is korai.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek