2024.június 22.
Paulina, Tamás

„Korábban sosem gondoltam rá, honnan származhat a pénz” – így vallottak a brüsszeli korrupciós botrányba belebukott képviselők a nyomozóknak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
f16c2e03518b4864946b4264d6806c34

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Politico betekintést nyert a rendőrségnek adott vallomások jegyzőkönyvébe. Megdöbbentő, amit találtak.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2022. december óta rázza a brüsszeli politikai életet a Katargate néven elhíresült korrupciós botránysorozat, melynek során európai parlamenti képviselőket, munkatársakat vagy épp EU körül dolgozó civileket és lobbistákat gyanúsítottak meg idegen országokkal kapcsolatban korrupcióval.

Ezt vallották a rendőrségnek Kailiék

Fontos dokumentumokba nyert betekintést a Politico, ugyanis mint a brüsszeli lap hétfői cikkében tájékoztat: többek között azon rendőrségi kihallgatások leiratába is belenézhettek, amelyek Eva Kaili, Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, és Andrea Cozzolino vallomásait tartalmazzák.

Pier Antonio Panzeri december 9-i vallomásának leirata szerint például a rendőrségnek azt nyilatkozta:

amit kaptam – elismerem, hogy nem hivatalosan – tanácsadásért kaptam, nem pedig korrupciós céllal.”

A korábbi EP-képviselő azt is mondta a rendőröknek, hogy csak információkat biztosított, „nem tett lépéséket” Katar érdekében.

A Politico cikke ugyanakkor rámutat, hogy alig egy hónappal később (2023. januárjában) Panzeri elismerte bűnösségét az ügyészekkel kötött vádalkuban.

A brüsszeli lap szerint Panzeri ügyvédje a Politiconak azt írta: „nem kommentálják az esetet”.

Eva Kaili vallomásairól

2022. december 10-én, első kihallgatásán Eva Kaili azt vallotta a nyomozóknak, hogy megdöbbentették a vádak. Mint fogalmazott:

eljutottam arra a pontra, ahol már senkit nem ismerek meg, még a páromat sem”.

Azt gondolta, hogy „Giorgi idealista, nagyon kedves” – mondta a nyomozóknak Kaili párjáról, aki az egyik hasonlóképpen letartóztatott, korábbi EP-képviselő. Letartóztatásuk napját pedig a teljes pánik napjaként írta le.

Elmondta, hogy amikor Giorgit és az apját letartóztatták, utóbbit egy bőröndnyi pénzzel, amit ő adott neki, azt hitte, hogy a lányát átadják majd a szociális szolgálatnak. Párja letartóztatásának és autójának lefoglalásának híre hallatán azt hitte, hogy partnerét autóbaleset érte. Aztán kiszúrt egy cikket egy belga lapban, amely Panzeri (Kaili párjának „mentora” – a szerk.) neve mellett nagy mennyiségű pénzt tüntetett fel, amiről eszébe jutott, hogy a korábbi EP-képviselő egy bőröndöt és némi készpénzt hagyott az ő (Eva Kaili – a szerk.) lakásán.

Arra gondolt, hogy a pénz talán „nem jó” helyről származik, és megkérte az édesapját, hogy vigye el a lakásából a telefonnal és laptoppal együtt, amit Giorgi dolgozószobájában talált.

Korábban sosem gondoltam rá, honnan származhat a pénz” 

– fogalmazott.

Kaili ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen hálózat tagja lenne és minden döntését, amely Katarnak kedvezhetett – érvelt– hivatalos ügyben hozta, az EU intézményeinek nevében, annak érdekében, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki az olajban és gázban gazdag országgal. „Mindenki arra kért, hogy folytassam ezt az utat (ebben a kérdésben)” – fogalmazott Kaili.

Egy másik kihallgatáson, kilenc nappal később a rendőrség a táskákra és a készpénzre összpontosított. Kaili azt is elárulta, hogy részben Giorgi széfjéből származik a pénz, amit Panzeri bőrőndjében találtak, mivel azt ő tette a bőröndbe. Azt is meg tudta mondani, melyik pénz Panzerié és melyik Giorgi-é, mert Giorgi szabadon, Panzeri pedig „összecsomagolva/összekötve” tartotta a pénzt.

Kaili továbbá egy másik, a széfben található táskát is azonosított, még pedig a sajátjaként, amely 30.000-40.000 eurót tartalmazott és amelyet elővigyázatosságból tartott, „nukleáris támadás” esetére.

A Politico szerint Kaili ügyvédje hangsúlyozta a pontos beszámoló szükségességét, de nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Kaili ügyvédei egyébként jogi kifogással éltek az ügyel kapcsán, azt állítva, hogy a belga hatóságok helytelenül jártak el a bizonyítékgyűjtési folyamat során és belső vizsgálatot kezdeményeztek, amely folyamatban van.

A Politico teljes cikkét a vallomásokról ide kattintva olvashatja.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek