2024.szeptember 19.
Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Hírek 🔊

Korányiék az osztrák demokráciáért is aggódnak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Korányi Dávid nevével fémjelzett amerikai székhelyű, nemzetközi felforgatásra szakosodott alapítvány, az Action for Democracy most épp az osztrák választásokba kíván beavatkozni. Ahogy emlékezhetünk, ez volt az a civil szervezet, amelyik a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően több mint 3 milliárd forintot juttatott a magyar baloldali politikai szervezetek és médiumok részére. És bár tagadták a politikai beavatkozás szándékát, az egységesen induló hazai baloldal pártjainak is bőven jutott, a kétesen összegyűjtött amerikai pénzből.

Az Action for Democracy már a lengyel és olasz választások környékén is tevékenykedett, és most a 2024. szeptember 29-én tartandó osztrák országgyűlési választásokat is szeretnék befolyásolni. Vagyis minden olyan országban megjelennek Korányiék, ahol komoly esély van a jobboldal győzelmére, és valamiért az amerikai baloldalnak kiemelt célpontot jelentenek. Az érintett országban aztán az általuk kiválasztott szervezeteket, Magyarországon a Mindenki Magyarországa Mozgalmat támogatják. Legalábbis eddig ezt tették.

Új módszer: ők várják a jelentkezőket

A módszer Ausztriában más, mivel a mostani pályázat esetben nem ők választanak ki egy konkrét szervezetet a támogatásra, hanem – legalábbis elvileg – várják azon jelentkezők érkezését, akik szeretnének tenni az „autokratikus tendenciák” ellen, és „demokratikus értékek és intézmények védelme” érdekében.

A pályázat nyomán 50 ezer dollárnyi támogatást kaphat egy-egy civil szervezet. A pályázónak vagy a választásra való mozgósítást kell szolgálnia, vagy innovatív és hatásos intézkedéseket kell tennie a „kiábrándultság és az politikától való elszakadás” ellen. De a helyi közösségek támogatása is célja Korányiéknak természetesen „a demokratikus értékek és intézmények védelmében.”

Ezek a lózungok ismerősen hangozhatnak, hiszen a 2022-es kampányban is első körben csak a mozgósítást kívánta szolgálni a Korányi-féle civil szervezet a Magyar Tavasz nevű mozgósítási akciójával. De „kultúraváltásról” is beszéltek a választásokon. Aztán végül kiderült, hogy volt NATO hadvezérek, és volt amerikai kormánytagok igyekeztek Korányiék NGO-ján keresztül beavatkozni, a magyar baloldal mellett az országgyűlési választásokba. Ezért érdemes fenntartásokkal kezelni az Action for Democracy célmeghatározásait.

És, hogy kiknek a jelentkezését várják?

Nem kormányzati civil társadalmi szervezetek, amelyek:
• pártonkívüliek
• nem állnak kapcsolatban semmilyen politikai csoporttal vagy szervezettel
• országos kiterjedésűek és/vagy vidéki környezetben működnek
• olyan környezet és ökoszisztéma támogatása, amely lehetővé teszi a civil társadalom növekedését és virágzását
• be kell tartania az összes osztrák és amerikai szabályt és előírást, beleértve a vonatkozó választási és kampányfinanszírozási törvényeket is
• teljesen átlátható módon kommunikálnak a kapott támogatásról.

Nyerésre áll a jobboldal, ezért kell beavatkozni

Korányiék beavatkozási kísérlete nem véletlen, hiszen a jobboldali Osztrák Szabadságpárt megnyerte az európai parlamenti választást és a második helyezett is a konzervatív ÖVP lett. A jobboldal támogatottsága egyértelmű. Így a magyar miniszterelnökkel a Patrióták pártcsaládban közösen harcoló FPÖ könnyen kormányra kerülhet az őszi választásokat követően.

Különösen, hogy a hírek szerint a választás óta eltelt időben csak erősödött a jobboldal, és az osztrákok körében egyre nagyobb azok aránya, akik elégedetlenek az Európai Unióval, sőt akár ki is lépnének onnan.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
13
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek