2024.május 7.
Gizella, Gusztáv, Bendegúz

Közeleg a fűtési szezon: már Belgiumban és Olaszországban is aggódnak a magas energiaárak miatt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
pexels pixabay 266896

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A belga közszolgálati médiában valóságos pánik tört ki, amikor kiderült, hogy milyen brutálisan nagy lesz egy átlagos belga háztartás rezsiszámlája, miközben a miniszterelnök arról beszélt, hogy Belgium nagyon nehéz 10 év elé néz.

A Brüsszel által erőltetett szankciós politika egyre több országban kezd komoly problémát okozni.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatásait nemcsak mi magyarok, hanem a tőlünk nyugatabbra fekvő országok is egyre jobban érzik a mindennapokban.

Meglepő nyíltsággal kezdtek el beszélni vezető, nyugati liberális politikusok arról, hogy a háborús agressziót megtorolni tervezett gazdasági retorziók milyen nem várt, negatív hatást gyakorolnak az országaik állampolgárainak hétköznapjaira.

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo illetve a belga közmédia is vészjósló képet festett az elkövetkező időszakról. Számításaik szerint egy átlagos belga család számára az elektromos áram éves átlagban 2200 euróba (880 000 ft), a földgáz pedig 3800 euróba (1 500 000 ft) fog kerülni (a flamand közmű, a VREG adataival számolva).

Belgiumban jelen pillanatban az elektromos áram nagykereskedelmi ára megawattóránként átlagosan 561 euró, mely új rekordnak számít. A kiváltó okok között felsorolható a földgáz árának rekord méretű emelkedése és több francia atomerőmű leállása. Mindezeken túl az is csak fokozza az áremelkedés gyorsulását, hogy a megnövekedett német és francia áraknak köszönhetően a belgák nagyobb exportfokozatra kapcsoltak, ami természetszerűleg még inkább felnyomta a költségeket.

A belga miniszterelnök 5-10 nehéz télre számít

Alexander De Croo kormányfő szerint „a következő 5-10 tél nehéz lesz. Nagyon nehéz helyzet van kialakulóban Európa-szerte. Egyes szektorok komoly nehézségekkel néznek szembe a magas energiaárak miatt. A legjobb forgatókönyvreszámítunk, de közben a legrosszabbra készülünk” – mondta.

A magas energiaárak hatását már most is érzik a belga gazdaság húzóágazatai. A belga ipar az ország földgázfelhasználásának mintegy negyedét adja. Egyes ágazatok a magas energiaárak miatt már csökkentették a kapacitásukat, akár 50%-kal is. A belga vállalatok, különösen a nagy energiaigényű területeken dolgozók, már a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Amennyiben Oroszország leállítja a gázszállítást, az „időzített gazdasági bombát” mar nem lehet hatástalanítani.

Mindeközben a Leuveni Egyetem nemzetközi gazdálkodásprofesszora Filip Abraham Twitter bejegyzésében cinikusanmegjegyzi (utalva a miniszterelnök egyik korábbi nyilatkozatára, amelyben csak egy nehéz télről beszélt), hogy:  

“De Croo miniszterelnök figyelmeztet: “A következő 5-10 tél nehéz lesz.” Idősebb megfigyelők emlékezhetnek a múlt heti nyilatkozatokra. Akkor még csak a közelgő télről volt szó. Gyorsan fejlődő tudásalapú társadalomban élünk.”

Abraham professzor a VRT Newsnak is nyilatkozott az ügyben. Véleménye szerint senki sem tudja megjósolni mennyi ideig fog tartani az az időszak, melyben a gazdasági recesszió hatására strukturális változások indulnak el a gazdaságban, de ez a folyamat több éven át fog tartani. A belga Elektromos és Gázipari Vállalatok Szövetsége (Febeg) is hasonlóan számol, vagyis az elkövetkező években az energiaárak tartósan magasak maradnak.

Olaszországban is sokkolóak a rezsiszámlák 

Nemcsak a kisemberek, hanem a kis- közép- es nagyvállalatok is érzik az energiaárak robbanásszerű növekedését. A világhírű salernói paradicsomkonzerv-gyár a La Fiammante di Buccinoügyvezető igazgatója a Facebookon tett közzé egy fotót a tavaly júliusi és az idei gáz- és villanyszámláról.

Míg tavaly a gyárban 20 napot dolgoztak július hónapban és 120 432.59 eurót fizettek a gáz és villanyszámláért, idén ez 15 nap alatt elérte a 978 618.51 eurót. Ez majdnem nyolcszorosa az egy évvel korábbi rezsiszámlának!

szamla

A Facebook bejegyzést egy keserű kérdéssel zárta: „nem lett volna jobb (munka helyett) strandra menni?”

Az olasz lapok is kiemelik, hogy a csillagászati energiaárak többek között az ukrajnai háború kitörésére adott nyugati szankcióknak köszönhetőek.

Forrás:tuzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek