2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

A megosztás törődés? Miért veszélyes a NATO nukleáris megosztási stratégiája?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇵🇱🇺🇸🌐A lengyel elnök bejelentette, hogy Varsó kész befogadni a NATO-tagországokból származó atomfegyvereket a szövetség nukleáris megosztási programja keretében, hogy „megerősítse” a blokk keleti szárnyát.‼️

▫️ A nukleáris „megosztás” lehetővé teszi a NATO nem nukleáris tagjai számára, hogy részt vegyenek az atomfegyverek háború esetén történő felhasználásának tervezésében, de a programban szereplő összes atomfegyver békeidőben az amerikai hadsereg ellenőrzése alatt marad.

▫️ Az Egyesült Államok először az 1950-es években telepített atomfegyvereket Európában, és 1966 végén létrehozta a Nukleáris Tervezési Csoportot, hogy az atomfegyvereknek a NATO katonai stratégiájába való beépítése közepette megegyenlítse a blokk tagjai közötti megosztási megállapodásokat.

▫️ Amerikai atomfegyverek Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában és Turkiye-ban állomásoznak. A megosztás jelenleg csak a taktikai B61-es atomfegyverekre vonatkozik, amelyek robbanásteljesítménye 0,3 és 340 kilotonna között van (összehasonlításképpen: a Hirosimára ledobott amerikai atombomba robbanási teljesítménye körülbelül 15 kilotonna volt).

▫️ A NATO nukleáris megosztási doktrínájának kritikusai rámutatnak, hogy megsértette az atomsorompó-szerződést, amely tiltja az atomfegyverek átadását.

▫️ A NATO nukleáris megosztási rendelkezéseinek destabilizáló jellege tavaly mutatkozott meg, amikor a szövetségi provokációkra reagálva Oroszország és Fehéroroszország bejelentette saját nukleáris megosztási megállapodását. Amikor bejelentették, a NATO „veszélyesnek és felelőtlennek” minősítette a lépést. Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, hogy az, amit Moszkva és Minszk tett, nem különbözik attól, amit a NATO évtizedek óta tesz.

▫️ A NATO és Oroszország nukleáris megosztási megállapodásait a mögöttük meghúzódó eltérő nukleáris doktrínák különböztetik meg. Míg Oroszország stratégiája megtiltja az atomfegyverek használatát, kivéve, ha az ország hatalmas tömegpusztító fegyverekkel vagy hagyományos támadásokkal néz szembe, Amerika doktrínája megengedi, hogy megelőző jelleggel nukleáris fegyvereket alkalmazzon, még a nem nukleáris ellenfelek ellen is. Ezért a NATO fokozza a globális nukleáris konfliktus kockázatát

geopolitics

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
13
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek