2024.június 20.
Rafael, Dina

Megbénulhat Németország, Scholz példátlan kihívással néz szembe

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
cf97571acac94f53a2b5cbb2ffd48e3c

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Már egy minisztert is feltartóztattak német gazdák, akik a kormány szerint „túllépték a határokat”.

Olaf Scholcz kancellár mellett a német kormány több tagja is elítélte pénteken a támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák egy csoportját, amely előző nap megakadályozta, hogy a szabadságát töltő Robert Halbeck gazdasági miniszter leszálljon egy kompról, illetve megpróbáltak feljutni a járműre. A kormány több más tagja mellett maga Halbeck is hangot adott aggodalmának az incidens miatt. 

Aggaszt, hogy az országban ennyire felforrósodott a hangulat” 

– nyilatkozott a pénteken már schleswig-holsteini otthonában tartózkodó miniszter. Sajnálatosnak mondta, hogy nem tudott beszélni a tüntető gazdákkal, a komp pedig kénytelen volt visszafordulni.  

A német kormány nem enged a gazdák követeléseinek

Olaf Scholz kancellár szintén bírálta és szégyenletesnek nevezte a gazdatüntetők csütörtöki akcióját. „Minden tiszteletem a virágzó tiltakozási kultúráé, de a politikai erkölcs ilyesfajta brutalizálását senki sem nézheti el közömbösen” – írta a kancellár az X közösségi oldalon. Nancy Faeser belügyminiszter szerint az eset felidézte Walter Lübcke bevándorláspárti politikus halálának emlékét, akit 2019-ben gyilkolt meg egy szélsőjobboldali támadó. 

Soha nem szabad elfelejtenünk, hová vezethet a politikai agresszió” 

– mondta a Funke Media Groupnak nyilatkozva. Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter szintén elítélte a csütörtöki incidenst, amelynek résztvevőit szerinte nem érdekli a német mezőgazdaság helyzete, csak a felforgatás lehetősége lebegett a szemük előtt. Egyúttal kijelentette: a német kormány nem enged a gazdák követeléseinek a költségvetési támogatások idei megvonásával járó terheik további csökkentésére.   

Az Olaf Scholz vezette hárompárti kormánykoalíció csütörtökön – az esti tüntetés előtt – módosította a 2024-es szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetet, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat sem győzte meg a gazdaszövetséget és a gazdákat, akiknek egy 250-300 tüntetőből álló csoportja várta csütörtök este az egyik északi-tengeri szigetről hazatérő Robert Habecket.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek