2023.november 28.
Stefánia, Jakab
Shortcut

„Megdöbbenéssel értesültem, hogy önök az olasz kormányt megkerülve támogatják a migránsokat segítő civil szervezeteket” – Meloni levelet írt Scholznak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
709ab284952e43c3bbd7b8d791fdccc0

Az olasz kormányfő közös uniós megállapodások megkötését szorgalmazza a Földközi-tenger déli partján fekvő tranzitországokkal.


Levélben fejezte ki elégedetlenségét Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral szemben, miután kiderült, hogy a német kormány olasz civil szervezeteket támogat, amelyek menekülteket mentenek a Földközi-tengeren – számol be a Guardian.

Ismert: a hetekben Olaszországban ismét kritikus méreteket öltött a migrációs nyomás, Lampedusa szigetére pár nap alatt többen érkeztek, mint a teljes lakosság. Szeptember elején lépett is az egy éve megválasztott Giorgia Meloni, és szigorított: az új szabályok célja, hogy zárt táborokban tartsa a migránsokat egészen a menedékkérelem elbírálásáig. 

Ez lehet akár 18 hónap is. Amennyiben az adott személy nem jogosult menedékkérelemre, akkor azonnal kitoloncolják őt.

Meloniék azt szeretnék, hogy az ország területén ne mozoghassanak szabadon azok a személyek, akik nem jogosultak erre, és így kizárják a kockázati tényezőket. Meloni a honvédelmi tárca bevonásával hozna létre alacsony lélekszámú, jól ellenőrizhető településeken zárt táborokat, ahol elhelyezhetik ezeket a bevándorlókat.

A kormányfő ezekért a megvalósított és tervbe vett intézkedésekért halálos fenyegetéseket is kapott az embercsempészektől.

Ilyen előzmények után érkezett a hír, miszerint a Sant’Egidio katolikus jótékonysági szervezet közölte, újabb megállapodást kötött Berlinnel az olaszországi menekülteket segítő tevékenységek finanszírozására.

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy az ön kormánya az olasz kormányt megkerülve úgy döntött, jelentő összegekkel támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek az illegális migránsok olasz területen történő befogadásával és a Földközi-tengeren történú mentéssel foglalkoznak” – írta Meloni Scholznak.  Az olasz kormányfő szerint 

érdemes közös uniós megállapodásokat kötni a „Földközi-tenger déli partján fekvő tranzitországokkal, hasonlóan a Törökországgal jó ideje működő megállapodáshoz”.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, kormánya pénzügyi támogatási programot indított 790 ezer euró értékben, mellyel az SOS Humanity német civil szervezetet támogatta a földközi-tengeri keresési és mentési műveletek végrehajtásában. A tengeren sodródó emberek kimenekítése szerinte „jogi, humanitárius és erkölcsi kötelesség”. 

Forrás:Mandiner

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?