2024.április 19.
Emma, Malvin, Zseraldina

„Mikor jön a magyar miniszterelnök Franciaországba, hogy rendet tegyen nálunk?” – így védték meg hazánkat a Charlie Hebdo kommentelői

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
711267 charlie hebdo

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ezt tényleg nem láttuk jönni: a hírhedten baloldali, keresztényellenes szatirikus hetilap kommentelői védelmükbe vették Magyarországot. De még hogy!

Augusztus 20-ára időzítve a híres/hírhedt Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap egy karikatúrát készített, melynek célkeresztjében Magyarország és a magyar határkerítés állt. Csakhogy az erősen baloldali, gyakran a jobboldalt és a kereszténységet a legélesebb hangon bíráló lap nem tette zsebre azt a reakciócunamit, amit ezután kapott.

Míg a lap egy átlagos karikatúrájára 300-700 hozzászólás érkezik, a Magyarországot kipécéző alatt már több mint másfél ezer landolt.

Másrészt a kommentek túlnyomó többsége mellettünk tört lándzsát. Már az is árulkodó, hogy a Facebook szerint a legrelevánsabb komment (egyben a legtöbbet like-olt is) az, hogy

Éljen Magyarország!”

220824 220459
„Augusztus 20. – Nemzeti ünnep Magyarországon. Itt és nem itt”
Forrás: Charlie Hebdo Facebook-oldala

A reakciócunamit kiváltó rajz egy jórészt fekete-fehér illusztráció volt, amely azt fejtette ki, hogy Magyarországon a nemzeti ünnep a határkerítés innenső oldalára vonatkozik, és nem arra az oldalára, amelyen egy zombihorda markolássza leszakadt végtagokkal a szögesdrótot. Magyarán az üzenet roppant egyszerű volt:

Magyarországon az állami ünnep csak a határainkon belülre vonatkozik, a többiekre magasról teszünk.

Valljuk be, nem hibáztathatók a Charlie Hebdo munkatársai azért, mert azt hitték, hogy a cél- és olvasóközönségüket megszólítja majd egy ilyen rajz. Épp csak elszámították magukat.

„Bravó, magyarok!”

A kommentelők a lehető legváltozatosabb módon álltak ki mellettünk. Volt, aki csupán annyit írt, hogy „Éljen Magyarország!”, másvalaki elmondta, hogy megért minket, „Franciaországban is meg kellene ezt tennünk” – utalva a határkerítés felhúzására.

Egy hozzászóló odáig merészkedett, hogy kijelentette:

Bravó Magyarországnak, hogy ellenállt a megszállóknak! Az Ellenállás szerveződik!”

Másvalaki arról számolt be, hogy nyaralni is eljön hazánkba, abba az országba, „amelyről annyi jót hallott”. Hozzátette, hogy búcsúzzanak el az emberek Észak-Afrikától, mert „hiszen már mindannyian itt [Franciaországban – a szerk.] vannak onnan”.

Többen kifejtették azt is, hogy mi csak a határainkat védjük. Volt, aki leszögezte például, hogy „megmutatják [a magyarok – a szerk.], hogyan kell megőrizni az ország integritását”.

Több kommentelő is felidézte a Charlie Hebdo-mészárlást„Vicces, tényleg nem tanultatok semmit. Kár értetek. Bravó a magyar kormánynak.

És amikor a következő vérengzés bekövetkezik, ezúttal ne jöjjetek sírva hozzánk”

– írta egyikük. Egy másikuk óva intette a karikatúrát készítő művészt. Szerinte az alkotónak „kicsit le kéne nyugodnia”, mert „eléggé megfeledkezik az újságja saját történelméről”. Kifejtette, hogy nem érti, a szuverén országoknak miért kellene üdvözölniük a „korlátlan, ellenőrizetlen és gyakran kulturálisan ellenséges bevándorlást. Ennek hatásait számos országban láthatjuk, többek között Franciaországban…”

Egyedülálló a magyar migrációs politika a kommentelők szerint

Vissza-vissza térő téma volt Magyarország határvédelmi politikájának egyedisége. „Nem is tudtam, hogy Magyarország az egyetlen hely, ahol lehet enni, inni és… élni.” – írta egy francia lakos. Egy másik csak egyszerűen feltette a kérdést: 

Mikor jön a magyar miniszterelnök Franciaországba, hogy rendet tegyen nálunk?”

Többen a francia kormányt is kritizálták

Jó pár hozzászóló a francia kormány migrációs politikáját illette keresetlen szavakkal: „Furcsa, hogy a koronavírus-válság miatt már nem beszélünk a calais-i migránsokról…” Másvalaki kifejtette, hogy a magyarok „azzal, hogy megvédik a határaikat, a miénket is védik”.

Egy-két kommentelő nem értett egyet

„Gondoskodjunk a saját országunkról, mielőtt mások problémáját akarjuk megoldani” – írta egy Facebook-felhasználó. A Magyarországot védők között egy-két hozzászóló a nemtetszését fejezte ki a határkerítéssel kapcsolatban. Egyikük azt írta, hogy „hamarosan ez a melegekre és az ellenzékiekre is igaz lesz, Putyin pedig Orbán kistestvére!”.

A fent említett kommentelő főleg nevetős reakciókat kapott.

Egy – a nevéből ítélhetően magyar – hölgy kifejtette, hogy „mi is szégyelljük, hogy ilyen miniszterelnökünk van”. Ő is főleg nevetős reakciókat kapott a hozzászólására.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek