2024.április 30.
Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz

Milyen tüntetés zajlik jelenleg Kanadában?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
fkslquqxwaikju5(2)(1)

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A napokban a világsajtót lázban tartó események közül az egyik legérdekesebb történés a Kanadában zajló, „Freedom Convoy” (szabadságkonvoj) nevet viselő tüntetéssorozat, amelyről azonban nagyon kevés szó esik a magyar médiában. Az alábbi cikkünkben igyekszünk röviden és tömören összefoglalni a legfontosabb híreket és információkat, hogy Olvasóink is átláthassák a szituációt.

Mint az utóbbi két évben szinte minden jelentős eseménynek, úgy a kanadai tüntetéssorozatnak is a koronavírus-járvány, illetve az azzal járó, sokak szerint egyre inkább túlzóvá és nehezen megindokolhatóvá váló lezárások szolgáltak katalizátorként. Egészen január közepéig szabad volt az árumozgás Kanada és legfőbb kereskedelmi partnere (egyben egyetlen szárazföldi szomszédja), az Egyesült Államok között, ám január közepétől már csak az érvényes oltási igazolással rendelkező teherautó-sofőrök léphetik át az államhatárt.

Kanada liberális miniszterelnöke, Justin Trudeau egyre inkább veszít a népszerűségéből, ezzel az intézkedéssel pedig, amely az ország teljes ellátási láncát veszélybe sodorta, még inkább kiváltotta a lakosság ellenszenvét.

Trudeau egyébként a feszült helyzet ellenére nem hajlandó kiállni a közvélemény elé állítólagos koronavírus-fertőzésére hivatkozva, derül ki a ma7.sk beszámolójából.

Soha nem látott tüntetéshullám

A munkájukat és megélhetésüket veszélybe sodró intézkedés ellen a kanadai kamionsofőrök tüntetést szerveztek, melyhez rengeteg szimpatizáns csatlakozott, írja az RT. A protestálók célja Kanada fővárosa, Ottawa teljes lezárása és megbénítása, egészen addig, amíg eleget nem tesznek a követeléseiknek, és nem vonják vissza a határátlépési korlátozásokat. Becslések szerint jelenleg közel 50 ezer kamion és a sofőröket támogató személyautó tart a fővárosban található parlament felé.

A kamionosokat érintő szigorú és indokolatlan korlátozás csak az utolsó csepp volt a pohárban. Justin Trudeau balliberális adminisztrációjával már régóta elégedetlenek az ország jobboldali állampolgárai, az utóbbi két év során pedig a covid-lezárások és korlátozások tették feszültté a közhangulatot, így régóta érlelődő feszültségek és indulatok szabadultak el a kormányzat intézkedéseit követően. A tüntetők széleskörű társadalmi támogatást élveznek, ugyanakkor megjelentek olyan kritikák, amelyek szerint a tüntetők „szélsőjobboldaliak” és „dezinformációt terjesztenek”. A kanadai Új Demokrata Párt vezetője egyenesen odáig ment, hogy a tüntetők “megpróbálják a konvojt az amerikai Capitolium elleni terrortámadások kanadai változatává változtatni”.

Ugyanakkor az eddig napvilágra került információk alapján kijelenthető, hogy a tüntetés békés körülmények között zajlik, erőszaknak nem volt jele, és letartóztatások sem történtek.

A kanadai köztelevízió orosz beavatkozással riogat

A CBC (Canadian Broadcasting Corporation, kanadai köztelevízió) műsorvezetője, Nil Koksal péntek este arról beszélt, hogy Oroszország aljas szerepet játszik a kamionosok szabadságkonvojában, számolt be róla a The Post Millenial.

„Tekintettel arra, hogy Kanada Ukrajnát támogatja ebben a jelenlegi, Oroszországgal szembeni válságban, nem tudom, hogy túlzás-e ezt kérdezni, de aggodalomra ad okot, hogy az orosz szereplők tovább szítják a feszültséget, ahogy ez a tüntetés növekszik, de talán a kezdetektől fogva ők voltak a felbujtók”

– igyekezte a műsorvezető kérdésként beállítani az alaptalan összeesküvés-elméletet, mialatt Marco Mendicino közbiztonsági minisztert látta vendégül. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy semmilyen bizonyíték nincsen arra vonatkozóan, hogy Oroszországnak bármilyen köze lenne a szabadságkonvojhoz. A miniszter pedig korábban arról beszélt, hogy szerinte a konvoj nem a szabadságról és nem is a kamionosokról szól. Az ilyen kijelentések, illetve kétségeket ébresztő nyilatkozatok a dezinformáció eszközét bevetve azt a célt szolgálhatják, hogy a tüntetőket negatív színben feltüntetve csökkentsék a társadalom irántuk táplált szimpátiáját, ezzel pedig segítsék a napról-napra csökkenő népszerűséggel rendelkező Trudeau-kormány hatalomban maradását.

Kanadában woke-diktatúra van kialakulóban

Az észak-amerikai országban egyébként sem rózsás a helyzet a normalitáspárti állampolgárok számára. Saanich város polgármestere például a 2022-es esztendőt a fesztiválok és a sokszínűséget népszerűsítő kulturális események évévé szeretné tenni, és többek között pride-ot, a ramadánt kísérő eseményeket és hindu vallási ünnepséget tervez rendezni a nagy többségében fehérek és keresztények által lakott településen. Erről portálunk részletesen is beszámolt, cikkünket ide kattintva olvashatják.

Hogy milyen a mindennapi élet Kanadában, arról Kada Sándor mesélt a Magyarországra jöttem című műsorunk negyedik epizódjában. A másfél évvel ezelőtt hazaköltözött fizikus részletesen beszámol a kinti életről, és többek között azt is elmondta, hogy Kanadából mára rendőrállam lett.

A videóinterjút teljes egészében megtekinthetik az alábbi beágyazott cikkünkre kattintva:

A szabad Kanadából mára rendőrállam lett | Magyarországra jöttem #4

 

 

Kiemelt képünkön a Szabadság-konvoj tüntetői Kanadában 2022. januárjában. Forrás: Twitter/Marieke Walsh

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához