2024.május 17.
Paszkál, Ditmár, Rezeda

A fiatalok is nyitottak a konzervatív értékekre és a keresztény kultúrára – a VDTA veszprémi kerekasztal-beszélgetése

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
veszprem 1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Január 30-án, vasárnap délután keresztény könnyűzenei találkozót és közéleti workshopot rendeztek Veszprémben „HÍD a generációk között” címmel. Az esemény kerekasztal-beszélgetésén Azbej Tristan államtitkár és Udvardy György veszprémi érsek alapítványunk kuratóriumi elnökével, Földi Lászlóval és kuratóriumunk tagjával, Trombitás Kristóffal közéleti és kulturális témákat vitattak meg. A Földi-Kovács Andrea által moderált beszélgetésen a vdtablog.hu szerkesztősége is jelen volt, az alábbiakban az eseményről szóló beszámolónkat olvashatják.

Miután Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke és Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondták nyitóbeszédeiket, egy rövid zenés előadást követően kezdetét vette a sokak által várt kerekasztal-beszélgetés.

Sorsdöntő idők előtt állunk

A Veszprémi főegyházmegye első embere, Udvardy György érsek elmondta, miután 2018 decemberében a „Királynék városát” választották a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa rendezőjének, megvizsgálták, hogy az érsekség és az egyház hogyan tud részt venni a munkában. Ennek keretében számos tekintetben rá fognak kapcsolódni a programsorozatra,

hogy ezáltal megismertethessék Európával Veszprém keresztény gyökereit, hagyományait és kultúráját.

Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az általa felügyelt Magyarország segít program óriási eredményeket ért el szerte a világban. A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és a kormány az ő megsegítésükben is azt az álláspontot képviseli, hogy a problémákat helyben kell megoldani. Mint mondta,

az általuk támogatott keresztények nagyon hálásak, hogy szülőföldjükön kapnak segítséget, hiszen nekik egyáltalán nem áll szándékukban elhagyni lakóhelyüket, és gazdasági okokból Európa felé venni az irányt.

Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Földi László a Védett Társadalom Alapítvány feladatának és célkitűzéseinek ismertetése után arról beszélt, hogy

a nemzetközi baloldal egy magasan szervezett hálózattal rendelkezik, amely mögött elképzelhetetlen mennyiségű tőke, illetve politikai és médiabefolyás áll.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az április 3-án esedékes országgyűlési választás tétje túlmutat önmagán, ugyanis amennyiben a nemzetközi baloldal által fokozottan támogatott erők nyerni tudnak, meg fog szűnni és el fog lehetetlenülni mindaz, amiben a normalitáspárti és konzervatív magyarok hisznek.

veszprem 2
Udvardy György érsek, Azbej Tristan államtitkár, Földi-Kovács Andrea, a VDTA kuratóriumi tagja és Földi László, a VDTA kuratóriumi elnöke kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt 2022. január 30-án Veszprémben. Fotó: Kovács Bálint (Forrás: Facebook / Ovádi Péter)

Trombitás Kristóf, a VDTA kuratóriumi tagja a lengyel választást hozta fel példának, ahol szinte a véletlenen múlt, hogy végül a jobboldali erők győzedelmeskedtek. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztott választásra az egész világ odafigyelt, a lengyel balliberális oldal szinte példátlan mértékű külföldi támogatásokban részesült, míg a kormányzó jobboldalra totális össztűz irányult. Trombitás elmondta, hogy a normalitáspárti emberek számára

elkerülhetetlenné vált az infernális erőkkel szembeni küzdelem, és ezek ellen szükség van egy ellenpólus megalkotására, hiszen az igazi lázadás ma már a hagyományos értékek melletti kiállást jelenti.

A kerekasztal-beszélgetés szüneteiben a KántoRock egyházi könnyűzenei formáció, illetve a Budapesti Operettszínház két művésze, Both Gábor és Lukács Anita szórakoztatták lélekemelő előadásaikkal a közönséget. A közéleti workshopot követően Azbej Tristan államtitkár egy rövid tárlatvezetés keretében megnyitotta a „Kereszt-tűzben” című kiállítást, melynek a veszprémi Hangvilla Muntifunkcionális Közösségi Tér ad otthont február 20-ig.

A fiatalok körében is igény van a konzervatív értékekre és a keresztény kultúrára

A Pannon Ifjúság Fejlesztéséért Alapítvány és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közös rendezvényét követően a vdtablog.hu megszólaltatta az esemény főszervezőjét, Halmay Gábor önkormányzati képviselőt. Az IKSZ veszprémi csoportjának elnöke portálunknak elmondta, a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy népszerűsítsék a keresztény kultúrát, illetve megmutassák és ápolják a népénekek értékeit. Hozzátette, hogy 2023-ban, amikor Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa,

„fontos bebizonyítanunk, hogy városunk képes arra, hogy megmutassa Európának és a világnak saját, keresztény, konzervatív nemzeti kincseit, kultúráját és hagyományait.”

Arra a kérdésünkre, hogy értékelése szerint a rendezvénynek mennyire sikerült megteremtenie a címében is szereplő generációk közötti hidat, a kereszténydemokrata politikus a következőt felelte:

„Úgy gondolom, hogy olyan hiteles személyektől kaphattunk választ kérdéseinkre, akik pontos iránymutatást tudnak adni az előttünk álló feladatokhoz. Minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen, így hál’ Istennek elmondható, hogy több generáció is nyitott ezekre a témákra. Igény van a konzervatív értékekre és a keresztény kultúrára a fiatalok körében is, a mi felelősségünk abban áll, hogy képesek vagyunk-e ezt eléjük tárni, és követendő példaként felmutatni.”

 

 

Kiemelt képünkön: A VDTA képviselői kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt Azbej Tristan államtitkár és Udvardy György érsek társaságában Veszprémben 2022. január 30-án. Fotó: Kovács Bálint (Forrás: Facebook / Ovádi Péter)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek