2024.július 20.
Illés, Margaréta
Hírek 🔊

Nem tagadja az Action for Democracy, hogy Soros Györgytől származnak a milliárdok

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nem cáfolja az Action for Democracy (A4D), hogy jórészt Soros Györgytől származott az a mintegy 3 milliárd forint, amelyből – a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül – a hazai ellenzék választási kampányát finanszírozták. Az A4D ügyvezetője, a Korányi Dávid által jegyzett kommünikében a Magyar Nemzet cikkére reagáltak, amely a szervezet működésének visszásságait mutatta be.

A lap egyetlen állítását sem tudták cáfolni, egy szóval sem tagadták, hogy Soros Györgytől származtak volna a pénzek. Annak fényében nehéz is lett volna a tőzsdespekuláns szerepének cáfolata, hogy az X-en található MagaBabe nevű profilon néhány hete megosztott videókon a szervezet vezetői elismerték, hogy az amerikai üzletember volt a legfőbb donorjuk.

Az amerikai demokrata párti vezetéssel is együttműködtek

A kommünikében Korányi – Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója – emellett megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy az említett felvételeken megszólaló A4D-s prominenseknek nem volt rálátásuk és ráhatásuk a szervezet gyakorlati ügyeire. – Az Action for Democracy tanácsadói testületének tagjai nem vesznek részt a szervezetünk napi működésében – áll a közleményben. Ennek az állításnak azonban semmi valóságalapja nincs, ugyanis a MagaBabe-en közölt videókon a grémium több tagja is a személyes részvételéről számolt be a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókban.

Kati Marton, az A4D kuratóriumi elnöke például azt fejtegette az egyik felvételen, hogy Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez. Ez egyébként azt is jelenti, hogy Marton az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködött az akció során.

Soros régi harcostársa

Noha Korányi a közleményben azzal is védekezni próbált, hogy a felvételek szerkesztettek, a videókon található beszélgetésekből egyértelműek és jól érthetőek az A4D vezetőinek állításai. Így az is, hogy az ugyancsak az Action for Democracy tanácsadói testületében ülő Wesley Clark tábornok szintén igencsak jól tájékozott a szervezet aktuális projektjeiről. A magyar belpolitikai folyamatok alakítása ráadásul kifejezetten az egykori NATO-főparancsnok szívügyének tűnik. Arra a kérdésre, hogy sok olyan amerikai van-e, akik támogatják a magyarországi ellenzéket, Clark azt a választ adja, hogy

Nincsenek olyan sokan, mint szeretném. Senki sem olyan, mint George.

A Sorost csak a keresztnevén említő tábornok egyébként régi harcostársa a tőzsdespekulánsnak. A felvételek egyikén felidézi a 2014-es ukrajnai együttműködésüket, amikor is ő a Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumában volt, „George” pedig az ottani Nyílt Társadalom Intézetet finanszírozta. Wesley Clark emellett arról is beszélt, hogy több évtizede miként avatkoztak be a görögországi és olaszországi választásokba.

Az Orbán elleni lejáratókampányt szervezte a külsős partner

A tanácsadói testület tagjai mellett ráadásul külsős szereplők is kivették a részüket az Action for Democracy napi működéséből. Sőt, Eric Koch, a szervezet együttműködő partnere egyenesen a lándzsa hegye szerepét töltötte be: az üzletember arról számolt be az egyik videón, hogy az amerikai konzervatívok körében egyre népszerűbbé váló Orbán Viktor tengerentúli lejáratása volt a feladata. Ebből a célból egy személyeskedő, rosszhiszemű félreértésektől hemzsegő cikket íratott a magyar miniszterelnökről a Yahoo News-on. A szerző a fehér házi tudósítóként is tevékenykedő Alexander Nazaryan volt.

Érdemes megjegyezni, hogy Korányi a közleményben olyan frázisokat ismételgetett, amelyekkel Karácsony Gergely főpolgármester is rendszeresen támadja a kormányt. Így például azt, hogy a nemrégiben felállított Szuverenitásvédelmi Hivatalt – amely jelenleg vizsgálja a MagaBabe-en megjelent videókat – putyini mintára hozták létre, s hogy a guruló dollárok ügyének vizsgálatával az ország valós problémáiról igyekeznek elterelni a figyelmet.

Bebizonyosodott, hogy a pártkampányra költötték a pénzt

A közlemény azon sora is figyelemre méltó, hogy az A4D pártokat, pártpolitikai kampányokat soha nem támogatott, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt. Ugyanis a tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az Action for Democracy-n, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

Időközben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is nyilvánosságra hozta a részjelentését, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárták fel. Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki: a baloldali pártok összesen 261 millió forintot kénytelenek befizetni a tiltott támogatás nyomán.

Forrás:PestiSrácok

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
5
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához