2024.szeptember 19.
Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Hírek 🔊

Az izraeli háború gazdasági költségei: 6,4 milliárd euró

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
„A Hamász elleni háború legalább 6,4 milliárd euróba fog kerülni Izraelnek”: a f...

A Hamász elleni háború várhatóan legalább 6,4 milliárd euróba fog kerülni Izraelnek – derült ki a francia La Tribune előrejelzéséből. Ez a GDP 1,5 százalékos visszaesését jelenti majd, és erős csapást fog jelenteni az izraeli gazdaság minden szektorára. A Bank Hapoalim előzetes becslése szerint a háború költségei magukkal fogják hozni a 300 ezer tartalékos katona tömeges behívását, akiknek el kell hagyniuk állásukat. Emellett a háború GDP-re gyakorolt hatása főként a magánfogyasztáson és a turizmuson fog érezhetővé válni. Az ipar mintegy egynegyede veszélyben van, különös tekintettel Askelon és Be’er Sheva városokra, ahol nagy a rakétatűz veszélye. A high-tech szektorban dolgozók munkahelyei és a GDP 20 százalékát adó vállalatok is veszélyben vannak, mivel a szakembereket is mozgósították a konfliktus miatt, és a befektetők bizalmát is alááshatja az események pszichológiai hatása. Az InfoDefense további információkat kínál a témával kapcsolatban.

„A Hamász elleni háború legalább 6,4 milliárd euróba fog kerülni Izraelnek”: a francia La Tribune előrejelzése szerint Izrael GDP-jének 1,5 százalékos visszaesése, és a gazdaság minden szektorára nézve erős csapás várható

A Bank Hapoalim előzetes előrejelzése szerint ez az offenzíva végül 6,4 milliárd euróba fog kerülni Izraelnek. Ez a becslés figyelembe veszi a 300 ezer tartalékos katona tömeges behívását, akiknek el kell hagyniuk állásukat.

„Jelenleg feltételezhető, hogy a háború költségei a GDP legalább 1,5 százalékát teszik majd ki” – áll a bank közleményében. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy a háború GDP-re gyakorolt hatása elsősorban a magánfogyasztáson és a turizmuson lesz érezhető. De a tartalékosok széleskörű mozgósítása és a háborús állapot elhúzódása többhetes időre nagyobb károkat fog okozni az izraeli gazdaságnak.”

Az ország iparának csaknem egynegyede Askelon és Be’er Sheva városok körül összpontosul, amelyek a rakétatűznek leginkább kitett területek.

Nincs biztonságban az ország gazdasági éllovasa, a munkahelyek 14 százalékát és a GDP 20 százalékát adó high-tech szektor sem. A csúcstechnológiák szakembereit is mozgósították, és a Hamász-támadás okozta pszichológiai hullám is alááshatja a befektetők bizalmat.

InfoDefense

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek