2024.június 20.
Rafael, Dina

„Nincs százszázalékos védelem” – szakértőt kérdeztünk Szijjártó életveszélyes ukrán fenyegetése kapcsán

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1ebf41e34b514d8fa49ff2a387d55d50

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ha mindenképpen tárgyalni akarunk, akkor azt egy harmadik, semleges területen kellene megejteni – hangsúlyozza Földi László.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 29-én találkozik Ungváron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar külügyminiszter ezzel kapcsolatban korábban kijelentette: abban bízik, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét, valamint a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

A találkozó közeledtével azonban a Külgazdasági- és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, amelyben életveszélyesen megfenyegették Szijjártó Pétert.

Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem” – állt a levélben.

Szijjártó megerősítette a hírt

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar külügyminiszter megerősítette: a hír igaz. Mint mondta: hétfőn értesültek róla, hogy a kijevi nagykövetségen keresztül érkezett a személye ellen egy halálos fenyegetés ukrán forrásból, Szijjártó Péter szerint jól láthatóan azzal a céllal, hogy a jövő hétfői külügyminiszteri találkozóra árnyékot vessen vagy annak megrendezését megakadályozza.

Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk. Kárpátalján 150 ezres nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk majd valamilyen megállapodásra jutni az ukrán kollégákkal jövő hétfőn. Az ukrán hatóságok arról biztosítottak minket, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedéseket fogják foganatosítani annak érdekében,

hogy Ungváron az ukrán-magyar külügyminiszteri találkozót a lehető legnagyobb biztonságban lehessen megtartani” 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar hatóságok is folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán társhatóságokkal, mindent megtesznek azért, hogy a hétfői találkozó a valódi tartalom helyett ne másról szóljon” – tette hozzá.

Reagált a szakértő

Lapunk megkereste Földi László titkosszolgálati szakértőt az ügy kapcsán. Földi elmondta, hogy Szijjártó Péter jelenleg is védelem alatt áll, mert kiemelt személynek minősül.

Ennek a fokozása egy olyan szakmai, technikai kérdés, amit nyilván a szakemberek meg tudnak oldani minden további nélkül. 

Viszont azt, hogy a magyar külügyminiszter kiutazik Ukrajnába, én személy szerint nem tartom helyesnek. 

Ez ugyanis egy olyan kérdés, hogy vagy összejön, vagy nem. Vagy valóra válik ez a fenyegetés, vagy nem” – fogalmaz lapunknak a szakember.

Földi László úgy véli, hogy a jelenlegi állapotban nem csupán védelmi és biztonsági szempontból, hanem külpolitikai értelemben sincs ok – mint fogalmaz: nincs értelme – ezzel a jelenlegi kijevi vezetéssel bármit is tárgyalni.

Nincs százszázalékos védelem

Ezt egyébként Novák Katalin találkozója után is láttuk, hiszen emlékezhetünk rá, hogy a találkozót követően a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban még a magyar nyelvű zászlókat sem engedték kirakni az évnyitón.

Magyarán gesztusokat nem igazán lehet várni ettől az ukrán vezetéstől.”

A titkosszolgálati szakértő szerint az ukránok jelenleg egyetlen egy dologra koncentrálnak – hogy írjuk alá azt a paktumot Brüsszelben, ami arról szól, hogy megkapják a szükséges forrásokat, támogatásokat. 

Márpedig a magyar kormány azt nyilatkozta, hogy ezt nem fogja megtenni. Ennek fényében én a magam részéről nem értem, hogy miért kellene akár a Szijjártó Péternek, vagy bárkinek is kiutaznia. 

Ha mindenképpen tárgyalni akarunk, akkor szerintem egy harmadik, semleges területen kellene ezt megejteni. 

A 29-ei találkozónak a biztonsági kockázata valóban túlságosan nagy, még akkor is, hogyha csupán egy blöff, vagy egy nem illetékesnek a fenyegetése” – fogalmaz a szakember.

Földi szerint a közösségi hálón ma már bárki bármit megtehet, sajnálatos módon ilyen jellegű fenyegetéseket is küldhet, és ennek hírértéke lesz, hírértékké válik.

Ha Szijjártó Péter úgy dönt, hogy kiutazik, akkor gyakorlatilag számítani kell rá, hogy nincs százszázalékos védelem. 

Ez arról szól, hogy a védelemnek különböző fokozatai vannak, és a kitett fokozat azt jelenti, hogy a cselekmény, az esemény, a történés elmarad. Ez az egyetlen védelem, minden más védelem csupán esetleges” – szögezte le a szakértő.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 Responses

  1. J.F. Kennedyt sem tudták megvédeni és feltámasztani sem, sőt még az elkövetőt sem találták meg! Most elsősorban kinek az érdeke a tárgyalás? Tudom, hogy Szijjártó úr szívósan dolgozik a kárpátaljai testvéreinkért, de ennek most nem egyetlen üdvözítő módja az odautazás! Rá az itthoniaknak, hazájának is óriási szüksége van, végre egy külügyminiszter az igen gyenge felhozatal (Jeszenszky, Göncz Kinga) után!

  2. Mint mindig, Földi úr cikke a téma teljeskörű szakszerű ismertetője, talán még nincs későn javaslata megfogadására!

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek