2024.június 22.
Paulina, Tamás

Őrület, mi folyik ott, Varsóban!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
99a862853af1419881b315de069816cf

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A lengyel elnök másodszor is kegyelemben részesítette a két bebörtönzött ellenzéki képviselőt.

Másodszor is kegyelemben részesítette a lengyel elnök Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt bebörtönzött képviselőit – döntését maga Andrzej Duda jelentette be keddi sajtóértekezletén.

Az államfő bejelentését a bebörtönzöttek feleségei jelenlétében tette, és döntésének azonnali, haladéktalan végrehajtására szólította fel Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt. 

Az államfő felszólításában az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski romló egészségi állapotára is utalt. 

Andrzej Duda azt követően zárhatta le az általa január 11-én Kaminski és Wasik ügyében elindított kegyelmi eljárást, hogy Adam Bodnar kedden visszaküldte neki az elítéltek dossziéját. 

Az elnök felidézte: már 2015-ben kegyelemben részesítette a korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot. Az államfő akkor a lengyel alkotmány egyik előírása alapján intézkedett. 

Mivel Duda érvényesnek tartja 2015-ös döntését – mely álláspontját a lengyel alkotmánybíróság háromszor is megerősítette –,

a másodszori kegyelmi eljárást más módon, a büntető törvénykönyv alapján kezdeményezte.

 Ilyenkor a főügyész véleménynyilvánítása a kegyelmi aktus előfeltétele, bár a vélemény nem kötelező érvényű az államfő számára. 

Adam Bodnar a kedden az államfőnek továbbított véleményéhez és az ügy dossziéjához mellékelt beadványban azt javasolta, hogy Andrzej Duda ne éljen kegyelmi jogával. 

Duda sajtókonferenciáján bírálta, hogy a főügyész nem tett eleget kérésének, és már az elnöki kegyelmi eljárás január 11-i elindítása után nem élt a büntetés-végrehajtás megszakításának lehetőségével. 

Mariusz Kaminski családja kedd délelőtt közölte: az éhségsztrájkoló képviselőt a börtönkórházban gyomorszondával kényszertáplálásban részesítik. 

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot január 9-én a varsói államfői palotában tartóztatták le, miután a varsói kerületi bíróság az ügyükben felújított eljárásban december végén kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. Előzőleg a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a 2015-ös államfői kegyelem érvényességét.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek