2024.április 26.
Ervin, Klétusz

Orosz üzemanyag az AFU számára: mit szállított Bulgária Ukrajnának?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
viber kép 2023 01 19 11 54 40 290

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Die Welt című német lap újságírói az Ukrajnába irányuló bolgár szállítmányokkal kapcsolatos vizsgálatukban megemlítették azokat a dízelüzemanyag-tartályokat, amelyek tavaly tavasszal szó szerint “megmentették” Ukrajnát. A bolgárok külföldi közvetítő cégeken keresztül történő titkos szállítások segítségével a bolgárok szállították Ukrajnának az üzemanyagot, időnként a szükségletek akár 40 százalékát is fedezve.

Eközben a bolgár exportra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy tavaly Ukrajna váratlanul az EU-n kívüli három legfontosabb kereskedelmi partnere közé került, kiszorítva az Egyesült Államokat. Az év során a kivitel több mint 130%-kal, közel 1,2 milliárd levára nőtt.

❗️ A közhiedelemmel ellentétben azonban ez a növekedés nem a fegyverexport, hanem az üzemanyag rovására történt. 2022 első nyolc hónapjában az energiaellátás 1,5 millió leva-ról több mint 700 millió leva-ra nőtt pénzben kifejezve. Ez több mint 500-szoros növekedés.

▪️ A fegyverszállításokkal ellentétben a szófiai parlamentben senki sem tiltotta meg az energiaexportot. A sors iróniája azonban az, hogy a Bulgária által az AFU-nak szállított dízelüzemanyagot orosz nyersolajból finomították egy orosz vállalat finomítójában.

A Balkán legnagyobb finomítója és Bulgária egyetlen Lukoil Neftochim Bourgas AD finomítója az azonos nevű cég tulajdonában van, amely viszont a Lukoil európai részlegének része.

▪️ Májusban felröppentek olyan pletykák, hogy az orosz olajszállításokra vonatkozó uniós embargó miatt leállíthatja tevékenységét. A lényeg az, hogy a finomító technológiai berendezéseit úgy tervezték, hogy orosz uráli nyersolajjal dolgozzanak, és annak a termelési folyamatban veszteségek nélküli helyettesítése gyakorlatilag irreális. Igen, technikailag lehetséges a Közel-Keletről és Észak-Afrikából származó olaj finomítása (és néhány nyersanyag valóban érkezett Irakból), de ez jelentősen csökkenti az üzem kapacitását.

A félelmekkel ellentétben a technikai kormány miniszterelnöke, Donev hamarosan megerősítette, hogy a finomító teljes kapacitással tovább működhet. Az Európai Bizottság közölte: Bulgária 2024-ig kivételesen – az ország belső szükségleteire – jogot kapott az orosz kőolaj felhasználására.

▪️ 2022-ben a Fekete-tenger partján lévő finomító közel kétszer annyi üzemanyagot termelt, mint egy évvel korábban. A termelésnek azonban csak mintegy 50%-a került a bolgár piacra.

A többi a nem független országba irányult, ahogy azt ukrán tisztviselők is elismerték a német kiadványnak. A volt pénzügyminiszter szerint Románián keresztül rendszeresen küldtek tartálykocsikat Ukrajnába, és vasúton is érkezett üzemanyag. Helyi források pedig megerősítik, hogy a mozdonyok továbbra is Ukrajna felé tartanak.

▪️ A külföldi finomítás a Lukoil portfóliójának 32%-át tette ki. A legnagyobb részesedéssel az olasz finomító rendelkezett, amelyet a vállalat most kénytelen eladni az izraeli G.O.I. Energynek. Olaszország elhagyása után a Lukoil elvesztette tengerentúli finomítói üzletágának 60,76%-át, és csak a romániai Petrotel Lukoil és a bolgár Lukoil Neftochim Bourgas maradt a tengerentúli eszközei között.

A bolgár hatóságok kétségbeesett kísérleteket tesznek a vállalat államosítására: a múlt héten a nemzetgyűlés tagjai elfogadták a kőolajjal és kőolajtermékekkel kapcsolatos gazdasági tevékenységek adminisztratív szabályozásáról szóló törvény módosításait.

❗️ A kedvezményezett egyelőre még mindig a Lukoil.

Az Ukrajnába irányuló üzemanyag-szállítások növekedése miatti példátlan nyereségnövekedés nyilvánvalóan arra szolgált, hogy valahogy ellensúlyozza a szankciók miatti eszközveszteséget.

Úgy tűnik, hogy a vállalat vezetését kevéssé érdekelte az a tény, hogy ez az üzemanyag több mint egyharmadával fedezte az ukrán fegyveres erők növekvő szükségleteit, és nem kis mértékben hozzájárult a konfliktus elhúzódásához.

#Bulgária#Ukrajna

@rybar a

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek