2024.április 20.
Tivadar, Tihamér, Töhötöm

Orosz Védelmi Minisztérium: Több mint 20 000 dokumentumot szereztünk meg az Egyesült Államok biológiai programjairól

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
bioterrorism

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Igor Kirillov altábornagy, az Oroszországi Föderáció védelmi minisztériuma nukleáris, biológiai és vegyi védelmi (NBC) csapatai főnökének tájékoztatója. Január 30. Főbb pontok:

– Az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma többször is jelét tapasztalta annak, hogy az USA és szövetségesei “kettős célú programokat” hajtanak végre nemzeti területükön kívül, beleértve a Pentagon vagy szerződéses partnerei által finanszírozott biolaboratóriumok működtetését is.

– Korábban már tájékoztattunk a Bostoni Egyetemen az amerikai állami költségvetési forrásból a COVID-19 kórokozó patogén tulajdonságának erősítésére irányuló munkálatokról, ahogyan arról is, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) feltehetőleg része lehetett az új koronavírus felbukkanásában.

– Az új koronavírus-fertőzés általános elterjedése kérdéseket vet fel az amerikai mRNS-vakcinagyártók nagyfokú felkészültségével kapcsolatban. Az embernek az a benyomása, hogy a gyógyszergyárak előre legyártották a vakcinakészítményeket, és a vírus specifikus jellemzői miatt, amelyek az oltás alacsony hatékonyságában és számos mellékhatásban testesültek meg, nem tudták gyorsan bevezetni őket a piacra.

– Emlékeztetni kell arra, hogy 2019. október 18-án, két hónappal az új koronavírus-fertőzés kínai megjelenéséről szóló első hivatalos jelentések előtt a John Hopkins Egyetem a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával Event 201 gyakorlatot tartott New Yorkban.

– A COVID-19 járvány kitörése pontosan ennek a forgatókönyvnek megfelelően, kérdéseket vet fel annak előre eltervezett jellegét illetően, ebben az incidensben az USA részvételét illetően, valamint az Egyesült Államok azon biológiai programjainak valódi célkitűzéseit illetően, amelyek célja a veszélyes kórokozók jellemzőinek erősítése.

– Többször is megjegyeztük, hogy az Egyesült Államok nemzetközi jogi szempontból a legvitatottabb kutatásokat végzi az ország területén kívül.

– A Rubezhnoye-i Pharmbiotest Orvosi Központ helyszíneit a Luganszki Népköztársaság felszabadított területén végrehajtott különleges katonai művelet során tárták fel. Ez volt a klinikai kutatások helyszíne ahhoz, leteszteljék azokat a gyógyszereket, amelyek súlyos mellékhatásokat okoztak: ide tartoznak a leukémia, a mentális zavarok, a neurológiai betegségek, az epilepszia és más veszélyes betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek.

– 2023 elején Lisichansk lakói nagy, a Pharmbiotesthez tartozó, biomateriális maradványokat tartalmazó hulladéklerakót találtak. A klinikai mintákat és a betegek személyes adatait tartalmazó klinikai nyilvántartásokat eltemették ahelyett, hogy a szabályok szerinti megfelelő módon elhamvasztották vagy megsemmisítették volna. Ez azt jelenti, hogy a bizonyítékokat rendkívül sietve semmisítették meg.

A különleges katonai művelet során az orosz személyzet több mint 20 000 dokumentumot, referencia- és analitikai anyagot szerzett be, valamint felülvizsgálta a tanúkat és az amerikai biológiai programok résztvevőit. A fent említett anyagok megerősítik, hogy a Pentagon célja egy biológiai fegyver elemeinek létrehozása volt, és annak tesztelése Ukrajna és más, az orosz határok mentén fekvő országok lakosságán.

– Az orosz védelmi minisztérium már említette a katonai és biológiai programok résztvevőinek nevét, köztük az amerikai Demokrata Párt képviselőinek, az amerikai katonai minisztérium alkalmazottainak és a Pentagon szerződéses szervezeteinek nevét. A DTRA-jelentések elvezettek bennünket az úgynevezett ukrán projektekben részt vevő, azon kulcsfontosságú személyekre vonatkozó új információkhoz, akik eddig árnyékban maradtak.

Ezek közé tartozik:

a) Karen Saylors, a Labyrinth Global Health vezérigazgatója és a Metabiota közép-afrikai programjainak volt igazgatója. 2016 óta Saylors Ukrajnában dolgozik vezető tanácsadóként az UP-10 projektben, amelynek célja az afrikai sertéspestis terjedési módjainak tanulmányozása.

b) Colleen B. Jonsson, a Tennessee Egyetem alkalmazottja, a Gazda-Kórokozó Rendszerek Kutató Intézetének igazgatója. Ő a UP-8 projektet kísérte figyelemmel, amelynek célja a krími-kongói láz kórokozói adottságainak kutatása Ukrajnában. Jonsson irányította a biológiai minták kiválasztását az ukrán személyzetből, biztosította az együttműködést az Egyesült Államok szerződéses szakemberei és az ukrán egészségügyi minisztérium közegészségügyi központja között.

c) Lewis Von Thaer, a Battelle vállalat elnök-vezérigazgatója, a Pentagon és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának egyik fővállalkozója. 2003 óta a vállalat felelős az állatról emberre átterjedő fertőzésekkel kapcsolatos ukrajnai kutatási projektek szervezéséért.

– Az orosz védelmi minisztérium aktív fellépése az ukrajnai katonai biológiai programok leállítását eredményezte. E tekintetben a Pentagon ténylegesen áthelyezi az ukrán projektek keretében be nem fejezett kutatásokat Közép-Ázsiába és Kelet-Európa országaiba. Ugyanakkor élénken erősödik az együttműködés az afrikai és az ázsiai-csendes-óceáni országokkal – Kenyával, Szingapúrral és Thaifölddel.

– A nemzetközi közösség nyomására Washington megváltoztatja katonai biológiai tevékenységének megszervezésével kapcsolatos eljárásmódját, és az ügyfél funkcióit tisztán polgári szervezetekre ruházza át: az Egészségügyi Minisztériumra, az Energiaügyi Minisztériumra és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségre. Ez lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy elkerüljék a nemzetközi helyszínek miatt érkező kritikákat, és elhárítsák a védelmi minisztérium és a DTRA támadását.

– A kollektív Nyugat által kikényszerített finanszírozás arra készteti a posztszovjet országokat, hogy eltitkolják e tevékenységek valódi természetét. Az Európai Unió aktívan támogatja a „tökéletesítési központok” hálózatának létrehozására irányuló kezdeményezést a biológiai és vegyi védelem területén, amely gondoskodik az EU által finanszírozott biolaboratóriumok elhelyezéséről a volt Szovjetunió területén. A leendő partnereknek erősen ajánlott “… ne hirdessük ezt a kezdeményezést, mivel rendkívül érzékeny kérdés az Orosz Föderációra nézve…”.

– Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a közép-ázsiai országok “… már most is élvezik az Európai Unióval folytatott technikai együttműködés előnyeit…”.

– 2022-ben az USA, Kanada és az EU országai programokat kezdeményeztek a korábban katonai biológiai munkákban részt vevő ukrán szakemberek alkalmazására és nyugati országokba való áttelepítésére. Elsősorban a gyanakvásnak köszönhető, hogy az orosz bűnüldöző szervek újabb bizonyságokat kaphatnak a nemzetközi kötelezettségek megsértésével végzett illegális tevékenységekről.

– Hangsúlyozni kell, hogy a “katonai és biológiai terjeszkedés” stratégiája alapvetően nem új, és azt az Egyesült Államok alapította még a koreai konfliktus idején.

– Az 1950-es évektől Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában biológiai laboratóriumokat hoztak létre, az amerikai haditengerészet kiemelt szerepével. Fő céljuk volt a mintavétel a rendkívül veszélyes fertőzések kórokozóiból és a helyi lakosság morbiditásának meghatározása.

.

– Emlékeztetni kell arra, hogy bevett gyakorlat, hogy az amerikai kormány lobbizik a nagy gyógyszergyárak érdekeiért. Még 2010-ben az amerikai haditengerészet jakartai orvosbiológiai központjának működését “összeférhetetlenség” és különböző jogsértések miatt megszüntették. Az amerikaiak az elfogadott kutatási programon túlterjeszkedve végezték munkájukat, engedély nélküli mintavételt végeztek, és nem voltak hajlandóak tájékoztatni az indonéz kormányt munkájuk céljáról és az elért eredményekről. Kiderült, hogy ezeket a biológiai anyagokat a Pentagonnal kapcsolatban lévő Gilead vállalat javára használták fel, amely (többek közt, de nem kizárólagosan csak) Ukrajnában és Grúziában tesztelte készítményeiket.

– Az indonéz példát Malajzia követte: az ország kormánya úgy döntött, hogy különleges felügyelet alá vonja az Egyesült Államok által finanszírozott biolaboratórium tevékenységét.

Ezért a nemzetközi közösség egyre inkább aggódik a Pentagon által finanszírozott biolaboratóriumok tevékenysége miatt.

– Az Oroszországi Föderáció által a nemzetközi színtereken – a BTWC-tagállamok kilencedik felülvizsgálati konferenciáján és az ENSZ Biztonsági Tanácsában – felvetett kérdések rávilágítottak arra, hogy az USA vonakodik érdemi párbeszédet folytatni.

– Oroszország rendkívül fontosnak tartja, hogy az illegális katonai és biológiai tevékenységeket feltáró tények nyilvánosságra hozatala arra késztette a különböző országokat, hogy mérlegeljék az USA-val folytatott biológiai biztonsági együttműködésük lehetséges következményeit, és újra megvizsgálják az ilyen típusú együttműködés szükségességét és értelmét.

– Az orosz védelmi minisztérium folytatja ezirányú munkáját, és jelentést tesz róla.

Forrás:moderndiplomacy

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek