2024.április 26.
Ervin, Klétusz

Politico : az USA készül az ukrajnai konfliktus befagyasztásának lehetőségére

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
politicoke

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az amerikai hatóságok az ukrajnai konfliktus befagyasztásának valószínű forgatókönyvére készülnek, amikor az hosszú évekre vagy akár évtizedekre húzódik, és hasonló lesz többek között a Koreai-félszigeten kialakult helyzethez. Erről csütörtökön a Politico című lap számolt be forrásokra hivatkozva.

Elmondása szerint különböző amerikai ügynökségek és a Fehér Ház tárgyaltak az ukrán konfliktus további alakulásáról. Konkrétan a „befagyasztásának” lehetőségeiről tárgyaltak hosszasan, amelyek szerint megállapodnak azokról a lehetséges határokról, amelyeket Ukrajna és Oroszország nem lép át. Ezeknek a vonalaknak nem kell hivatalos határoknak lenniük. A kiadvány egy ilyen forgatókönyvet nevez a legreálisabbnak és a legvalószínűbbnek, mivel a felek nem kívánják elismerni a vereséget, a Fehér Ház pedig úgy véli, hogy Kijev közelgő ellentámadása nem fog “végzetes csapást mérni Oroszországra”.

“Hosszú távra tervezünk, függetlenül attól, hogy [a konfliktus] befagyottnak vagy felolvadtnak tűnik” – mondta a kiadványnak egy amerikai tisztviselő, aki ismeri a Biden-kormányzatban folyó megbeszéléseket. Szerinte a hosszú távú tervezés egyre inkább az adminisztráció prioritása, míg a korábbi hónapokban inkább a “sürgős és rövid távú” volt.

A kiadvány szerint már maga a hosszú távú tervezés feltételezése is alááshatja az ukrán vezetés azon bizalmát, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíteni fogja Kijevet. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egyes republikánusok a jövőben gyengíteni kívánják Ukrajna támogatottságát. A kiadvány egyik forrása, a Biden-adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője megjegyezte, hogy most nagyon sok készenléti tervet tárgyalnak, és a helyzet változékony. Szerinte Washington csak abban bízik, hogy Oroszország “nem fogja meghódítani” Ukrajnát.

Az amerikai tisztviselők, akikkel az újság beszélt, megjegyzik, hogy a konfliktus még sokáig “forró” szakaszban lesz, és a kormányzat továbbra is fegyverekkel és támogatással kívánja ellátni Kijevet, hogy a lehető legtöbb területről “kiszorítsa” az orosz hadsereget. . A kiadvány forrásai arra számítanak, hogy Ukrajna állítólagos ellentámadása után is folytatódnak a harcok. Középtávon úgy vélik, hogy a helyzet megtorpan: a harcok folytatódnak, de jelentős sikert egyik fél sem ér el. Valószínű lehetőségnek nevezik a “lemorzsolódási háborút” is – egy olyan helyzetet, amikor a konfliktus mindkét oldala hatalmas veszteségeket próbál okozni az ellenségnek, abban a reményben, hogy vereséget szenved.

Koreai forgatókönyv

Az újság szerint minél tovább húzódik a konfliktus, annál valószínűbb, hogy nyomást fognak gyakorolni Oroszországra és Ukrajnára – mind belsőleg, mind más országokból. A felek szorgalmazzák a fegyverszünetről, a fegyverszünetről szóló megállapodások megkötését vagy a konfliktus megállítására vagy megszüntetésére szolgáló jogi mechanizmus kidolgozását.

Egyes amerikai tisztviselők és elemzők azt nyilatkozták az újságnak, hogy a koreai háború minta lehet az ukrajnai konfliktus kibontakozásában. E konfliktus keretein belül az ellenségeskedés aktív szakasza – emlékeztet a kiadvány – 1953-ban fegyverszünettel zárult, de még 70 évvel később sem jelentette ki hivatalosan mindkét Korea a háború végét.

“A [konfliktus] koreai stílusban történő megállítása természetesen az, amit a kormányon belüli és azon kívüli szakértők és elemzők megvitattak. Ez hihető, mert egyik félnek sem szabad új határokat felismernie, és az egyetlen dolog, amiben meg kell állapodni, az a a tüzelés beszüntetése a megállapított vonal mentén” – mondta az újságnak egy volt Biden-adminisztrációs tisztviselő.

A kiadvány emlékeztet arra, hogy az ukrajnai konfliktussal ellentétben az Egyesült Államok részt vett a koreai háborúban, és még mindig több ezer katonája van Dél-Koreában.

Forrás:Politico/OAIOtg

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek