2023.május 30.
Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Shortcut

Politico : az USA készül az ukrajnai konfliktus befagyasztásának lehetőségére

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
politicoke

Az amerikai hatóságok az ukrajnai konfliktus befagyasztásának valószínű forgatókönyvére készülnek, amikor az hosszú évekre vagy akár évtizedekre húzódik, és hasonló lesz többek között a Koreai-félszigeten kialakult helyzethez. Erről csütörtökön a Politico című lap számolt be forrásokra hivatkozva.


Elmondása szerint különböző amerikai ügynökségek és a Fehér Ház tárgyaltak az ukrán konfliktus további alakulásáról. Konkrétan a „befagyasztásának” lehetőségeiről tárgyaltak hosszasan, amelyek szerint megállapodnak azokról a lehetséges határokról, amelyeket Ukrajna és Oroszország nem lép át. Ezeknek a vonalaknak nem kell hivatalos határoknak lenniük. A kiadvány egy ilyen forgatókönyvet nevez a legreálisabbnak és a legvalószínűbbnek, mivel a felek nem kívánják elismerni a vereséget, a Fehér Ház pedig úgy véli, hogy Kijev közelgő ellentámadása nem fog “végzetes csapást mérni Oroszországra”.

“Hosszú távra tervezünk, függetlenül attól, hogy [a konfliktus] befagyottnak vagy felolvadtnak tűnik” – mondta a kiadványnak egy amerikai tisztviselő, aki ismeri a Biden-kormányzatban folyó megbeszéléseket. Szerinte a hosszú távú tervezés egyre inkább az adminisztráció prioritása, míg a korábbi hónapokban inkább a “sürgős és rövid távú” volt.

A kiadvány szerint már maga a hosszú távú tervezés feltételezése is alááshatja az ukrán vezetés azon bizalmát, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíteni fogja Kijevet. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egyes republikánusok a jövőben gyengíteni kívánják Ukrajna támogatottságát. A kiadvány egyik forrása, a Biden-adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője megjegyezte, hogy most nagyon sok készenléti tervet tárgyalnak, és a helyzet változékony. Szerinte Washington csak abban bízik, hogy Oroszország “nem fogja meghódítani” Ukrajnát.

Az amerikai tisztviselők, akikkel az újság beszélt, megjegyzik, hogy a konfliktus még sokáig “forró” szakaszban lesz, és a kormányzat továbbra is fegyverekkel és támogatással kívánja ellátni Kijevet, hogy a lehető legtöbb területről “kiszorítsa” az orosz hadsereget. . A kiadvány forrásai arra számítanak, hogy Ukrajna állítólagos ellentámadása után is folytatódnak a harcok. Középtávon úgy vélik, hogy a helyzet megtorpan: a harcok folytatódnak, de jelentős sikert egyik fél sem ér el. Valószínű lehetőségnek nevezik a “lemorzsolódási háborút” is – egy olyan helyzetet, amikor a konfliktus mindkét oldala hatalmas veszteségeket próbál okozni az ellenségnek, abban a reményben, hogy vereséget szenved.

Koreai forgatókönyv

Az újság szerint minél tovább húzódik a konfliktus, annál valószínűbb, hogy nyomást fognak gyakorolni Oroszországra és Ukrajnára – mind belsőleg, mind más országokból. A felek szorgalmazzák a fegyverszünetről, a fegyverszünetről szóló megállapodások megkötését vagy a konfliktus megállítására vagy megszüntetésére szolgáló jogi mechanizmus kidolgozását.

Egyes amerikai tisztviselők és elemzők azt nyilatkozták az újságnak, hogy a koreai háború minta lehet az ukrajnai konfliktus kibontakozásában. E konfliktus keretein belül az ellenségeskedés aktív szakasza – emlékeztet a kiadvány – 1953-ban fegyverszünettel zárult, de még 70 évvel később sem jelentette ki hivatalosan mindkét Korea a háború végét.

“A [konfliktus] koreai stílusban történő megállítása természetesen az, amit a kormányon belüli és azon kívüli szakértők és elemzők megvitattak. Ez hihető, mert egyik félnek sem szabad új határokat felismernie, és az egyetlen dolog, amiben meg kell állapodni, az a a tüzelés beszüntetése a megállapított vonal mentén” – mondta az újságnak egy volt Biden-adminisztrációs tisztviselő.

A kiadvány emlékeztet arra, hogy az ukrajnai konfliktussal ellentétben az Egyesült Államok részt vett a koreai háborúban, és még mindig több ezer katonája van Dél-Koreában.

Forrás:Politico/OAIOtg

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?