2024.július 21.
Dániel, Daniella, Lőrinc
Hírek 🔊

„Puszika Hollywood”: bevezethetik a gendersemleges Oscar-kategóriákat

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Akadémia vezérigazgatója, Bill Kramer megerősítette, hogy a Berlinale után érkezhet a gendersemleges Oscar, ahol a woke őrületnek hála összevont díjak kerülhetnek a színészek kezébe.

Az LMBTQ-lobbi és támogatói felől érkező nyomás hatására egyre népszerűbbek a díjátadók nemsemleges kategóriái. A Grammy 2012-ben törölte el a nemek szerinti díjazást, ezzel lehetővé téve, hogy a férfiak és a nők olyan címek alatt versenyezzenek egymással az összes díjért, mint például a Legjobb előadó. De más díjátadók, például az MTV Movie & TV Awards, az Independent Spirit Awards, a Gotham Awards és a BRIT Awards is eltörölték a nemi kategóriákat, hogy a progresszív irányt erősítsék.

Gendersemleges Oscar: hol tart jelenleg az elképzelés?

A Variety-nek adott új interjúban Bill Kramer, az Akadémia vezérigazgatója megerősítette, hogy folynak a tárgyalások az Oscar-gála nemsemleges kategóriáinak lehetőségéről. De ezt nem mindenki tartja olyan jó ötletnek…

Most, hogy a magukat nemileg nem kategorizáló színészek igényeit jobban figyelembe vegyék, újra felvetődött, hogy az Oscar-díjkiosztó vezessen be nemsemleges díjakat, és a férfi és női jelöltlistákat egyesítse a legjobb színész és a legjobb mellékszereplő kategóriákban.

Jelenleg az Oscar egyéni díjai férfi (legjobb színész, legjobb férfi mellékszereplő) és női (legjobb színésznő, legjobb női mellékszereplő) kategóriákra vannak osztva.  

Ezt a témát vizsgáljuk a díjazási, tagsági, méltányossági és befogadási bizottságainkkal, és hamarosan a kormányzótanácsunkkal is” – mondta a vezérigazgató. Majd úgy folytatta, hogy „még a korai szakaszban vagyunk, és sok beszélgetés vár ránk a díjak és az Oscar-díj jövőjéről. Még vizsgáljuk, hogyan alakulhatnak”.

2021-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál lett az első nagy nemzetközi filmfesztivál, amely a színészi díjakat illetően gendersemlegessé vált. A Berlinale társigazgatója, Mariette Rissenbeek akkoriban úgy nyilatkozott, hogy a nemeket eltörlő díjátadással a nemek közötti egyenlőséget akarták erősíteni, és a döntést olyan filmsztárok is üdvözölték, mint Cate Blanchett és Tilda Swinton. Utóbbi szerint a Berlinale döntése „rendkívül ésszerű”, és „elkerülhetetlen”, hogy a filmipar számára a nemsemleges díjátadás legyen a sztenderd.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a díjak nemek szerinti szétválasztása fenntartja azt a sztereotípiát, hogy a férfiakat és a nőket nem lehet egyenrangúként értékelni a szakmájukban. Emellett a nemek szerinti díjazás azt a filozófiát tartja uralkodó szerepben, hogy a nemek binárisak. Ahogyan azt Elliot Page (eredetileg Ellen Page) transznemű előadóművész tavaly az Entertainment Weeklynek nyilatkozva az Oscar-díjról mondta: „Remélhetőleg elkezdünk túllépni ezen a fajta bináris gondolkodáson”.

Gendersemleges Oscar: nagyobb megosztottságot szülhet, mint egységet

Vannak azonban olyanok is, akik szerint ez a változás azt eredményezi, hogy két kategóriával kevesebbet nyerhetnek az előadók, ami az elszalasztott lehetőségek kockázatát jelenti. Sarah Polley színész/rendező tavaly a The New York Timesnak azt mondta, hogy mivel a férfiak és a nők között nem azonosak az iparágban a lehetőségek, a mindent átfogó kategóriák további egyenlőtlenséget 

eredményezhetnek. 

Amit egyikünk sem akar látni, az egy olyan általános színészi kategória, ahol végül csak férfiakból álló jelöltek lesznek

– mondta Polley.

Valójában, míg a rendezői díjak esetében nincs nemi megkülönböztetés, a nemsemleges színészi díjak a támogatók szerint előremutató döntésnek tűnhetnek. A nemek szerinti kategóriák megszüntetésének nem szándékolt következménye azonban az, hogy az átfogó szekciók kevesebb szobrocskát eredményeznek, ami csökkenti a láthatóságot. Kevesebb arra érdemes előadó kerülhet a szűkített listára, és az akadályok megszüntetése akaratlanul is erősítheti például a nők hátrányait. 

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
6
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
3
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához