2024.július 4.
Ulrik, Erzsébet
Hírek 🔊

Rettegnek Orbán Viktorék új frakciójától a nyugati lapok – gyűjtésünk a sajtóvisszhangokról!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nehezen emészti meg a progresszív média a valódi jobboldali összefogást.

Teljesen meglepte a baloldalt, és komoly pánikot okozott a bejelentés, miszerint új képviselőcsoportot alapított Orbán Viktor miniszterelnök, Herbert Kickl az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis a cseh ANO párt vezetője. Ahogy az várható volt a baloldali média be is indította a nehéztüzérséget a Patrióták Európáért nevű képviselőcsoport ellen, amelynek minden esélye megvan arra, hogy valóban az Európai Parlament legnagyobb konzervatív ereje legyen, hiszen számos párt van, amely szívesen csatlakozna a magyar miniszterelnök frakciójához. 

A legtöbb nyugat-európai médiumban kezdve a Szabad Európától kezdve át az Euractivon keresztül egészen a Guardianig a legtöbb cikk egyszerűen „szélsőjobboldalinak” titulálja az új formációt. Ez már csak azért is érdekes, hiszen Babis ANO nevű pártját nemrég a balliberális Renew frakcióból zárták ki, amiért jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral.

Az egyik cikkben egyenesen azt írták:

Orbán egy csoportba került az osztrák és a cseh ultrákkal.”

Mások inkább azzal riogatnak, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) is csatlakozni fog a frakcióhoz, amely emiatt lehet végül „vállalhatatlan”. Ezzel a kérdéssel a Mandiner is foglalkozott. Az AfD is jelezte már korábban, hogy nem kíván csatlakozni a csoporthoz, a Fidesz szerint ez fel sem merült. Az is elképzelhető, hogy az AfD saját frakciót alapít majd szuverenisták néven. 

Számos cikk amiatt aggódott, hogy a magyar miniszterelnök és szövetségeseinek politikája „Európa ellenes” és lerombolja a liberális demokráciát, és ez növelheti a bizonytalanságot az Európai Unióban.

A spektrum másik végén azok a vélemények vannak, amelyek szerint az új frakcióval valójában semmi sem fog változni, hiszen Orbán Viktor van egyedül kormányzati pozícióban a frakcióban, – jelenleg – és egyébként is kevés képviselője lesz a csoportnak az EP-ben. 

Több brüsszeli tudósító is igyekezett azt a narratívát erősíteni, hogy a frakció alapítása valójában gyengíti a jobboldalt az EP-ben, mivel az kihívást jelent a két jobboldali csoport, a Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) pártjainak is. Ezzel szemben kijelenthető:

a valóságban igazán az Európai Néppárt (EPP) aggódhat, amelyről nemrég az MCC kutatása bizonyította be, hogy noha jobboldalinak mondja magát, valójában minden fontos témában baloldali döntést hoz. 

Mi a reakciód?
👍tetszik
11
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
6
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához