2024.október 20.
Vendel, Irén, Kleopátra
Hírek 🔊

Reuters: új nemzetközi pénzügyi rendszert fognak bemutatni a BRICS-csúcson

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Oroszország egy új nemzetközi pénzügyi rendszerre vonatkozó tervét fogja bemutatni a BRICS-országoknak a csoport jövő heti csúcstalálkozóján – jelentette a Reuters egy Moszkva által az esemény előtt újságíróknak kiosztott dokumentumra hivatkozva.

A hírügynökség szerint a javasolt rendszer immunis lenne a nyugati szankciókra, és véget vethetne az amerikai dollár dominanciájának a nemzetközi tőzsdéken és tranzakciókban. A jelentés szerint az új fizetési platform blokklánc-technológián alapul, és a résztvevő országok nemzeti valutáival alátámasztott digitális tokeneket használ.

Ez a formátum lehetővé tenné az ilyen valuták egyszerű és biztonságos cseréjét a mindenütt jelenlévő dollár-tranzakciók nélkül. Az új platform állítólag a BRICS-országok központi bankjain keresztül egymással összekapcsolt kereskedelmi bankok hálózatára is támaszkodna.

A javaslat állítólag egy „BRICS Clear” platform létrehozását is magában foglalja az értékpapír-kereskedelem elszámolására.

A javaslat arra is ösztönzi a tagállamokat, hogy hozzanak létre közös minősítési módszertant, de nem tesz említést egy közös BRICS-minősítő ügynökség létrehozásáról. A dokumentum állítólag azzal is vádolja a meglévő nemzetközi pénzügyi intézményeket, köztük a Nemzetközi Valutaalapot, hogy az USA és szövetségesei érdekeit szolgálják.

Moszkva nem kommentálta a Reuters jelentését, és nem hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, mint az abban idézett. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a múlt héten a nemzetközi pénzügyi rendszer reformjára vonatkozó javaslatot terjesztett a BRICS-országok többi pénzügyminisztere és központi bankvezetője elé.

Ez alkalommal bírálta a Nyugatot is, amiért az politikai nyomásgyakorlás eszközeként próbálja felhasználni a nemzetközi pénzügyi rendszert és az amerikai dollárt. Sziluanov szerint a BRICS-országok a nyugati dominanciájú globális fizetési rendszer, elszámolási letét és a hitelminősítő ügynökségek rendszerének alternatíváiról tárgyaltak.

A miniszter azt is elmondta, hogy új pénzügyi digitális eszközöket kellene használni a nemzetközi elszámolásokban. „Ez gyorsabb, olcsóbb és megbízhatóbb. A műveletek harmadik országok bankjainak és infrastruktúrájának bevonása nélkül zajlanak” – magyarázta. Mindazonáltal a javaslat konkrét részletei továbbra sem világosak.

Oroszország aktívan csökkenti a dollár használatát a nemzetközi tranzakciókban.

Az Oroszország és legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína közötti kölcsönös elszámolások több mint 95%-át nemzeti valuták (rubel és jüan) használatával bonyolítják le

– mondta augusztusban Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök.

Sziluanov szerint a BRICS-országok még tovább fognak haladni, hogy a nemzeti valuták javára csökkentsék az amerikai dollár részesedését a kölcsönös tranzakciókban.

A BRICS-csúcstalálkozót a jövő héten tartják a délnyugat-oroszországi Kazanyban. Moszkva jelenleg elnököl a szervezetben, amelynek tagjai Brazília, India, Kína és Dél-Afrika, valamint Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Etiópia. Orosz tisztviselők szerint több mint 30 ország, köztük a NATO-tag Törökország is, kérte csatlakozását a gazdasági szövetséghez.

Mi a reakciód?
👍tetszik
4
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához