2024.mĂĄjus 19.
IvĂł, IvĂĄn, MilĂĄn

Soros legfontosabb emberei (1.): Kati Marton

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
5583505658ed484a9fbd576fd401e63c

Adja hozzĂĄ a VDTA friss hĂ­reit a Google hĂ­rfolyamĂĄhoz

A magyarokat hĂŒlye, ignorĂĄns tĂĄrsadalomkĂ©nt, Miskolcot kellemetlen vĂĄroskĂ©nt jellemzi Kati Marton (Action for Democracy). De ki is ez a szĂŒlƑhazĂĄjĂĄt lenĂ©zƑ befolyĂĄsos amerikai, hĂ­res emberek özvegye, akinek MĂĄrki-Zay PĂ©ter „vĂ©gtelenĂŒl hĂĄlĂĄs”?

A zsidĂłĂŒldözĂ©shez Ă©s a kommunistĂĄk ĂĄmokfutĂĄsĂĄhoz hasonlĂ­tja OrbĂĄn Viktor kormĂĄnyfƑ hĂĄborĂșjĂĄt Soros György ellen Kati Marton – kĂŒrtölte vilĂĄggĂĄ a magyarorszĂĄgi liberĂĄlis sajtĂł a magyarorszĂĄgi folyamatokba beavatkozĂł hĂĄttĂ©rhatalom egyik központi figurĂĄjĂĄnak vĂ©lemĂ©nyĂ©t ismertetve. A 74 Ă©ves, amerikai–magyar Marton – valĂłjĂĄban MĂĄrton, csak az Ă©kezet 1957 utĂĄn, az emigrĂĄciĂłban mĂĄr lekopott – a KarĂĄcsony Gergely vezette fƑvĂĄros tĂĄrsszervezĂ©sĂ©ben megrendezett 2022-es Budapest-fĂłrumon Ășgy fogalmazott

OrbĂĄn Viktor miniszterelnök kormĂĄnyzĂĄsa következtĂ©ben most egy â€žhĂŒlye, ignorĂĄns tĂĄrsadalom” Ă©l MagyarorszĂĄgon.

A Budapesten szĂŒletett Marton arrĂłl is nyilatkozott, az ĂĄltala 1989 Ăłta ismert OrbĂĄnnak az „oroszbarĂĄtsĂĄgĂĄrĂłl” is le kell mondania, mert ez nem kifizetƑdƑ a nyugati vilĂĄgban.

Sokan Ă©s sokat gyƱjtöttek 

Marton annak az Action for Democracy elnevezĂ©sƱ amerikai szervezetnek a nemzetközi tanĂĄcsadĂł testĂŒleti tagjakĂ©nt tƱnt fel, amely a magyarorszĂĄgi dollĂĄrbaloldal kulcsszereplƑjĂ©vĂ© lett. Ez a KorĂĄnyi DĂĄvid vezette szervezet beavatkozott a 2022-es magyarorszĂĄgi vĂĄlasztĂĄsokba â€“ ezt a magyar titkosszolgĂĄlatok nemzetbiztonsĂĄgi kockĂĄzatnak Ă­tĂ©ltĂ©k â€“, ahogyan az idei lengyelorszĂĄgi parlamenti voksolĂĄson is a centrista-liberĂĄlis ellenzĂ©k mögötti erƑket tĂĄmogatta. LegutĂłbb itthon a szuverenitĂĄsvĂ©delmi törvĂ©nyt tĂĄmadtĂĄk. Mindez megelƑlegezi, hogy a 2026-os orszĂĄggyƱlĂ©si vĂĄlasztĂĄsokon milyen beavatkozĂĄsra lehet majd szĂĄmĂ­tani. 

A titkosszolgålati jelentés idézi Mårki-Zay Péter, az ellenzéki összefogås 2022-es miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatåt, amely szerint

Kati Marton és baråtai nagyon sokan és nagyon sokat tettek azért, és gyƱjtöttek a kinti magyarok és nyilvån nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres legyen ez a kampåny.

A politikus sajĂĄt elmondĂĄsa alapjĂĄn „vĂ©gtelenĂŒl hĂĄlĂĄs” ezĂ©rt – Ă­rta a Magyar Hang. 

AdĂłdik a kĂ©rdĂ©s, miĂ©rt szegƑdik valaki a szĂŒlƑhazĂĄjĂĄval szemben hĂĄttĂ©rhatalmi erƑk szolgĂĄlatĂĄba, miközben MagyarorszĂĄgon több mint tĂ­z Ă©ve többmilliĂłs politikai közössĂ©g tĂĄmogatja meggyƑzƑ többsĂ©ggel a jelenlegi kormĂĄnypĂĄrtokat.

Hogy errƑl többet megtudjunk, a kĂ©rdĂ©s megvĂĄlaszolĂĄsĂĄhoz e-mailben megkerestĂŒk az AmerikĂĄban Ă©lƑ Kati Martont is, ĂĄm eddig nem kaptunk tƑle vĂĄlaszt, pedig szĂ­vesen feltettĂŒk volna neki a kĂ©rdĂ©seinket. Ha mĂ©gis Ă©rdemben vĂĄlaszol, frissĂ­tjĂŒk cikkĂŒnket.

Ám addig is mĂĄs forrĂĄsokhoz fordultunk. Nem kellett tĂșl mĂ©lyre ĂĄsnunk. A MagyarorszĂĄgot csalĂĄdjĂĄval nyolcĂ©ves gyerekkĂ©nt elhagyĂł Martonban – ahogy az elejĂ©n utaltunk rĂĄ – a zsidĂłĂŒldözĂ©sek Ă©s a RĂĄkosi-rendszer hagyott olyan mĂ©ly nyomot, amit a szakemberek fixĂĄciĂłnak neveznek. A MĂĄrton csalĂĄdot 1944-ben ĂŒldöztĂ©k, a szĂŒlƑket – MĂĄrton EndrĂ©t Ă©s MĂĄrton (Nyilas) IlonĂĄt – az 50-es Ă©vekben egy idƑre bebörtönöztĂ©k. 

Egy angol nyelvƱ videĂłban Kati Marton arrĂłl beszĂ©l, homofĂłbiĂĄval is megvĂĄdolva OrbĂĄn Viktort, Ă©s felemlegetve az 1944-es nĂ©met megszĂĄllĂĄs budapesti, SzabadsĂĄg tĂ©ri emlĂ©kmƱvĂ©t is: 

MagyarorszĂĄg nem nĂ©zett szembe a mĂșltjĂĄval Ășgy, ahogyan azt NĂ©metorszĂĄg megtette.

Majd azt mondja: 

NagyszĂŒleimet, akik szĂĄmos nemzedĂ©kre visszavezethetƑen jĂł magyar polgĂĄrok voltak, a szomszĂ©djaik nem kis segĂ­tsĂ©gĂ©vel a [MiskolcrĂłl] Auschwitzba tartĂł vonatokhoz vittĂ©k. MĂ©g egy fotĂłt sem lĂĄttam rĂłluk.

Marton az interjĂșban vilĂĄgossĂĄ teszi,

MagyarorszĂĄgon egy esetleges kĂ©sƑbbi gyilkos erƑszaktĂłl (!) tart, ellentĂ©tben NĂ©metorszĂĄggal, ahol a gyerekeket hatĂ©ves koruktĂłl holokausztemlĂ©kmƱvekhez viszik tanulmĂĄnyĂștra. (Egy könyvĂ©ben pedig „kellemetlen vĂĄrosnak” nevezi Miskolcot.) 

Magyarorszåg [ti. a németekkel ellentétben] nem végezte el ezt a kemény munkåt

– ĂĄllĂ­tja, zsidĂłellenessĂ©gnek ĂĄllĂ­tva be a Soros Györggyel szembeni politikai indĂ­ttatĂĄsĂș, Ă­gy az eurĂłpai migrĂĄnsbetelepĂ­tĂ©sek tĂĄmogatĂĄsa miatti magyarorszĂĄgi bĂ­rĂĄlatokat. Holott Sorost ismert zsidĂł szemĂ©lyisĂ©gek is tĂĄmadjĂĄk, lapunk pedig arrĂłl Ă­rt, Izrael-ellenes, sƑt az oktĂłber 7-i, több mint ezer izraeli zsidĂł halĂĄlos ĂĄldozatot követelƑ terrorcselekmĂ©nyeket elkövetƑ HamĂĄszhoz köthetƑ csoportokat tĂĄmogat.

BelĂ©pƑ az amerikai elitbe

Kati Marton szemĂ©lyisĂ©gĂ©hez Ă©s gondolkodĂĄsmĂłdjĂĄnak megĂ©rtĂ©sĂ©hez kĂ©t adalĂ©k mĂ©g megkerĂŒlhetetetlennek tƱnik. Egy Ƒt szemĂ©lyesen ismerƑ – ĂĄm e cikkhez neve elhallgatĂĄsĂĄt kĂ©rƑ – washingtoni forrĂĄsunk idƑs korĂĄra is csinos, jĂł intellektuĂĄlis kĂ©pessĂ©gekkel Ă©s kapcsolatteremtƑ kĂ©szsĂ©ggel rendelkezƑ tĂĄrsasĂĄgi lĂ©nykĂ©nt Ă­rta Ƒt le,

aki csalĂĄdja kivĂĄndorlĂĄsĂĄt követƑen Ășgy idomult az amerikai elitbe, mint kĂ©s a vajba. 

A több nyelven is jĂłl beszĂ©lƑ Marton sajĂĄt elƑmenetele alapjĂĄn is ismert tĂ©vĂ©s ĂșjsĂĄgĂ­rĂł Ă©s könyvszerzƑ lett, ugyanakkor Peter Jennings (2005-ben elhunyt) tĂ©vĂ©sztĂĄrral, majd Richard Holbrooke-kal, az egyik legismertebb – Ă©s a jelenleg is kormĂĄnyzĂł Demokrata PĂĄrthoz kötƑdƑ – amerikai diplomatĂĄval kötött hĂĄzassĂĄga csak szĂ©lesĂ­tette amerikai kapcsolatrendszerĂ©t, amit az Action for Democracy magyarorszĂĄgi adomĂĄnyszerzĂ©seihez is felhasznĂĄlhatott. 

Marton Ă©s Holbrooke (aki 2010-ben elhunyt) 1995-ben a budapesti amerikai nagykövet Zugligeti Ăști rezidenciĂĄjĂĄn hĂĄzasodott össze, ami több mint szimbolikus, tekintve a szemĂ©lyi összefonĂłdĂĄsokat. Ekkor ugyanis Donald Blinken, a jelenlegi amerikai kĂŒlĂŒgyminiszter, Antony Blinken apja volt a – demokrata pĂĄrti politikai kinevezett – kĂ©pviseletvezetƑ Budapesten. MĂĄsrĂ©szt A nĂ©p ellensĂ©gei cĂ­mƱ, csalĂĄdjĂĄrĂłl szĂłlĂł memoĂĄrjĂĄban Marton maga Ă­r Ășgy errƑl a rezidenciĂĄrĂłl, mint „amelyrƑl annyi szĂ©p emlĂ©ket Ƒriztek a szĂŒleim az 50-es Ă©vekbƑl”. 

Studebakerrel RĂĄkosi BudapestjĂ©n 

SzĂ©p emlĂ©kek az 50-es Ă©vekbƑl (legalĂĄbbis a szĂŒlƑk letartĂłztatĂĄsĂĄig)


Ehhez azĂ©rt a MĂĄrton csalĂĄdba kellett szĂŒletni. Miközben a Kati MartonnĂĄl tizenöt Ă©vvel idƑsebb Charles Gati politolĂłgus, szintĂ©n hĂĄttĂ©rhatalmi figura, az Action for Democracy tanĂĄcsadĂł testĂŒletĂ©nek egy mĂĄsik tagja – rĂłla majd egy kĂ©sƑbbi cikkben Ă­runk bƑvebben – huszonĂ©ves ĂșjdondĂĄszkĂ©nt (mint GĂĄti KĂĄroly) mĂ©g arrĂłl Ă©rtekezett pĂ©ldĂĄul az 50-es Ă©vek magyar sajtĂłjĂĄban, hogy egy gyerekeknek szĂłlĂł szovjet propagandafilm 

a legnagyobbak jĂł pĂ©ldĂĄjĂĄt követve alakĂ­tja ki a szovjet ifjĂșsĂĄgi filmmƱvĂ©szet sajĂĄtos arcĂĄt,

addig Kati Martont megkĂ­mĂ©lte az Ă©let Gati az 50-es Ă©vekben leĂ­rt vargabetƱitƑl. Ɛ ugyanis a nƑvĂ©rĂ©vel egyĂŒtt az ĂĄtlagember szĂĄmĂĄra elkĂ©pzelhetetlen ĂĄlomvilĂĄgba csöppent RĂĄkosi MĂĄtyĂĄs MagyarorszĂĄgĂĄn.

Az alĂĄbbiakban nĂ©hĂĄny ĂĄrulkodĂł idĂ©zet következik Marton A nĂ©p ellensĂ©gei cĂ­mƱ csalĂĄdtörtĂ©neti könyvĂ©bƑl. SzĂŒlei az AP Ă©s az UPI amerikai hĂ­rĂŒgynöksĂ©gek budapesti tudĂłsĂ­tĂłi voltak, akik Ășgy jĂĄrtak sportkocsin az amerikai nagykövetsĂ©gre, mint a budai, Csaba utcai lakĂĄsukhoz közeli FĂ©ny utcai piacra, Ă©s mĂ©g abban sem lĂĄttak semmi veszĂ©lyt, hogy szabadidejĂŒkben is amerikai diplomatĂĄkkal bridzselnek. A MĂĄrton csalĂĄdban szemlĂĄtomĂĄst az sem merĂŒlt fel, hogy 1944 Ă©s a RĂĄkosi-rendszer, a fasizmus Ă©s a kommunizmus, illetve az EgyesĂŒlt Államokhoz valĂł dörgölƑzĂ©s mellett valamilyen negyedik – magyar nemzeti – Ășt is lĂ©tezhet. PĂ©ldĂĄul olyan, amilyet a zsidĂłellenes megprĂłbĂĄltatĂĄsokat szintĂ©n ĂĄtĂ©lt Angyal IstvĂĄn követett, aki aztĂĄn 1956 mĂĄrtĂ­rja lett.

Abban az idƑben, amikor MagyarorszĂĄgon összesen nem volt több mint kĂ©tezer szemĂ©lyautĂł, a szĂŒleim egy lenyithatĂł tetejƱ Studebakerrel furikĂĄztak. Mintha csak szĂ­narany hintĂłval közlekedtek volna
 Mi a nƑvĂ©remmel hercegkisasszonynak Ă©reztĂŒk magunkat a fehĂ©r, nyitott StudebakerĂŒnkben, mĂ­g a szĂŒrke tömeg a jĂĄrdaszĂ©len ĂĄcsorogva vĂĄrta a fekete fĂŒstöt okĂĄdĂł rozoga autĂłbuszokat

– Ă­rja Bart DĂĄniel fordĂ­tĂĄsĂĄban. 

Majd egy kissĂ© kĂ­nos rĂ©szlet: 

A szĂĄmomra szinte magĂĄtĂłl Ă©rtetƑdött, hogy egy közĂ©posztĂĄlybeli, budapesti Ă©rtelmisĂ©gi csalĂĄd, amely nagy sĂșlyt helyezett a gyerekei iskolĂĄztatĂĄsĂĄra, csakis zsidĂł lehet.

VĂ©gĂŒl: 

A ruhĂĄink, az Ă©letformĂĄnk, a barĂĄtaink Ă©s a munkĂĄnk is nyugati

– adja anyja szĂĄjĂĄba e szavakat. Ami az utĂłbbi kettƑt illeti, maga sem mondhatta volna önleleplezƑbben. 

ForrĂĄs:Magyar Nemzet

Mi a reakciĂłd?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dĂŒhĂ­tƑ
1
😡dĂŒhĂ­tƑ
😂vicces
0
😂vicces
😼hĂșha
0
😼hĂșha

Vélemény, hozzåszólås?

Iratkozzon fel a Védett Tårsadalom Alapítvåny hírlevelére!

Adja hozzĂĄ a VDTA friss hĂ­reit a Google hĂ­rfolyamĂĄhoz