2024.j√ļnius 22.
Paulina, Tam√°s
H√≠rek ūüĒä

Soros legfontosabb emberei (2.): Francis Fukuyama

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
f0d977eeed1c423b93afe0cd9bdcdccd

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

M√©lyen bele√°sta mag√°t a magyar t√∂rt√©nelembe is a bukott elm√©let√©rŇĎl vil√°gh√≠rŇĪ Francis Fukuyama filoz√≥fus, az illiber√°lis demokr√°cia esk√ľdt ellens√©ge. Kor√°bbi h√°tt√©rhatalmi munkahelyei √°rulkodnak a magyarorsz√°gi v√°laszt√°sokba is beavatkoz√≥ Action for Democracy tan√°csad√≥ test√ľlet√©nek amerikai tagj√°r√≥l.

Nem k√ľl√∂n√∂s vajon, hogy Magyarorsz√°gt√≥l kilenc idŇĎz√≥n√°ra √©l egy haz√°nkhoz semmilyen form√°ban nem k√∂tŇĎdŇĎ jap√°n‚Äďamerikai politikai filoz√≥fus, aki l√©pten-nyomon k√©sztet√©st √©rez arra, hogy belesz√≥ljon a magyar √©s eur√≥pai √ľgyekbe, √©s n√©zeteit a CEU-n is ismertesse?

Francis Fukuyama, a kaliforniai Stanford Egyetem 71. √©ves professzora eset√©ben ez nem annyira meglepŇĎ. H√°tt√©rhatalmi figura, aki az akkoriban m√©g obsk√ļrusan hangz√≥ Rand Corporation elemzŇĎje volt, amikor elŇĎsz√∂r essz√© (1989), majd k√∂nyv form√°j√°ban (1992) meg√≠rta A t√∂rt√©nelem v√©ge elm√©let√©t. Ennek l√©nyege, hogy Fukuyama szerint a liber√°lis demokr√°ci√°k bŇĎ harminc √©vvel ezelŇĎtt megnyert√©k az ideol√≥gi√°k harc√°t. Ez ugyan nem k√∂vetkezett be, Fukuyama viszont az√≥ta is a futja a k√∂r√∂ket a liberalizmus gyŇĎzelm√©√©rt. Jelenleg az amerikai sz√©khelyŇĪ Action for Democracy (A4D) tan√°csad√≥ test√ľlet√©nek tagja. Ez a Kor√°nyi D√°vid vezette szervezet beavatkozott a 2022-es magyarorsz√°gi v√°laszt√°sokba ‚Äď ezt a magyar titkosszolg√°latok nemzetbiztons√°gi kock√°zatnak √≠t√©lt√©k ‚Äď, ahogyan az idei lengyelorsz√°gi parlamenti voksol√°son is a centrista-liber√°lis ellenz√©k m√∂g√∂tti erŇĎket t√°mogatta. Legut√≥bb itthon a szuverenit√°sv√©delmi t√∂rv√©nyt t√°madt√°k. Mindez megelŇĎlegezi, hogy a 2026-os orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°sokon milyen beavatkoz√°sra lehet majd sz√°m√≠tani. 

Háttérhatalmi munkahelyek: Rand, Johns Hopkins, NED

Annak idej√©n a kaliforniai sz√©khelyŇĪ Rand Corporation szemet sz√ļrt a hazai politikai filoz√≥fiai szakm√°ban; nem szokv√°nyos, hogy elm√©letalkot√≥k ott tŇĪnjenek fel. 

Ezek tankokat sz√°ml√°lgatnak

‚Äď mondta A t√∂rt√©nelem v√©ge megjelen√©sekor kiss√© √©rtetlenkedve, kiss√© tal√°n lekezelŇĎen az ELTE-n tartott politikai filoz√≥fiai munkaszemin√°rium√°n Bence Gy√∂rgy (1941‚Äď2006), aki 1994-ig Orb√°n Viktor tan√°csad√≥ja volt.

Dr√°bik J√°nos jobboldali k√∂z√≠r√≥ keresetlenebb szavakkal fogalmazott a Randdel kapcsolatban: 

A Rand Corporation a mai napig a h√°tt√©rhatalom k√∂zponti agytr√∂sztje, a Tavistock Int√©zet legfontosabb amerikai kiszolg√°l√≥ja, √©s fŇĎ funkci√≥ja az agymos√°si technik√°k elterjeszt√©se.

√Črdekes m√≥don a Harvardon doktor√°lt Fukuyama azon a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen is megfordult, ahol Charles Gati magyar sz√°rmaz√°s√ļ politol√≥gus ‚Äď az A4D egy m√°sik tan√°csad√≥ test√ľleti tagja ‚Äď, valamint Kor√°nyi D√°vid, az A4D vezetŇĎje √©s az ut√≥bbihoz kapcsol√≥d√≥ Bajnai Gordon exkorm√°nyfŇĎ is.

De Fukuyama a National Endowment for Democracyhez (NED), az amerikai k√ľlpolitikai √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©s Eur√≥p√°ban is jelentŇĎs h√≠dfŇĎ√°ll√°s√°hoz is k√∂thetŇĎ: az alap√≠tv√°ny igazgat√≥s√°gi tagja volt, illetve annak egyik f√≥rum√°ban tan√°cstag.

A NED l√©nyeg√©ben a CIA (K√∂zponti H√≠rszerzŇĎ √úgyn√∂ks√©g) hivataloss√° tett megjelen√©se k√ľlf√∂ld√∂n ‚Äď nyilv√°nos k√∂zl√©seket id√©zve √≠gy √≠rta le t√∂m√∂ren az a nemzetbiztons√°gi dokumentum, amelyet a ny√°ron hozott nyilv√°noss√°gra az Orsz√°ggyŇĪl√©s szakbizotts√°ga a doll√°rbaloldal-botr√°nnyal √∂sszef√ľgg√©sben.

Stanfordi e-mail-c√≠m√©n megkerest√ľk e cikkhez Francis Fukuyam√°t, hogy feltehess√ľk k√©rd√©seinket, ŇĎ azonban nem reag√°lt erre. Ha √©rdemben megteszi, friss√≠tj√ľk majd cikk√ľnket. 

Le nem sz√°ll haz√°nkr√≥l 

Mindenesetre Magyarorsz√°g √©s az illiber√°lis demokr√°cia feltŇĪnŇĎen √©s folyamatosan jelen van Fukuyama gondolataiban. Tal√°n tart valamitŇĎl? Att√≥l, hogy haz√°nk minta lehet m√°s √°llamoknak is? 

Nemr√©g egy interj√ļban annak a v√©lem√©ny√©nek adott hangot, hogy 

nem √©rti, haz√°nk hogyan lehet m√©g az Eur√≥pai Uni√≥ tagja, mik√∂zben szerinte Ukrajna jelenleg sokkal demokratikusabb orsz√°g, mint Magyarorsz√°g. 

A Szabad Eur√≥p√°nak adott kor√°bbi interj√ļj√°ban pedig azt fejtette ki, 

Magyarország a visszalépés példája

Francis Fukuyama haz√°nkkal kapcsolatos aktivit√°sa Fricz Tam√°snak is feltŇĪnt. A Magyar Nemzet publicist√°ja v√©lem√©nycikk√©ben azt s√ľrgette, hagyja abba Magyarorsz√°g minŇĎs√≠tget√©s√©t. 

Varga Judit fideszes politikus, volt igazs√°g√ľgyminiszter pedig √ļgy fogalmazott a k√∂z√∂ss√©gi oldal√°n:

Egy biztos: a t√©ved√©seirŇĎl ismert filoz√≥fus egyszer m√©g meg fogja k√∂sz√∂nni a magyaroknak, hogy mindv√©gig kitartottak Eur√≥pa √©s az uni√≥ mellett.

Nyugaton is elunt√°k m√°r 

Viszonylag ritka, hogy egy tud√≥s olyan elm√©lettel v√°ljon vil√°gh√≠rŇĪv√©, amely nem igazol√≥dik be ‚Äď mintha p√©ld√°ul a Nobel-d√≠jas Karik√≥ Katalin olyan felfedez√©shez j√°rult volna hozz√°, amely v√©g√ľl nem seg√≠tette a koronav√≠rus-j√°rv√°ny megf√©kez√©s√©t.

√Ām a h√°tt√©rhatalomra m√°s j√°t√©kszab√°lyok √©rv√©nyesek. A m√≥dszereket addig kell t√∂retlen√ľl pr√≥b√°lgatni, am√≠g be nem v√°lnak a globalizmus ellens√©geinek feltart√≥ztat√°s√°ra. Ha a hidegh√°bor√ļ v√©g√©vel nem gyŇĎz√∂tt a liberalizmus, akkor azon dolgoznak, hogy gyŇĎzz√∂n legal√°bb most. 

Fukuyama, aki a Soros Gy√∂rgy amerikai milli√°rdos alap√≠totta mag√°negyetem, a CEU vend√©ge is volt, a glob√°lis liberalizmus h√≠veinek egyik ideol√≥giai rem√©nys√©ge az√≥ta is, hogy k√©sŇĎbb a t√∂rt√©nelem v√©g√©rŇĎl kialak√≠tott n√©zetei √°tgondol√°s√°ra k√©nyszer√ľlt. √ćgy azt is elismerte, 

‚ÄěA politikai rendszerek nemcsak elŇĎrefel√© haladnak, hanem az eny√©szet √ļtj√°ra is l√©phetnek ‚Äď ez egy val√≥s probl√©ma az Egyes√ľlt √Āllamokban. Szint√©n nagyobb fontoss√°got tulajdon√≠tok a j√≥l mŇĪk√∂dŇĎ √°llamnak, melyet szerintem nehezebb l√©trehozni, mint mag√°t a demokr√°ci√°t‚ÄĚ.

Annyira a liber√°lisok b√°lv√°nya maradt, hogy 2015-ben az Index olyan v√°gyk√∂zlŇĎ c√≠met adott a Fukuyam√°val k√©sz√≠tett interj√ļj√°nak, amely az alatta megjelent sz√∂vegbŇĎl egy√°ltal√°n nem k√∂vetkezik, az interj√ļalany sem mond ilyesmit: 

‚ÄěEgy √©vtizeden bel√ľl v√©g√ľk van az illiber√°lis demokr√°ci√°knak‚ÄĚ

Fukuyama az Orb√°n-korm√°ny tart√≥s hatalmon marad√°s√°t√≥l val√≥ r√©m√ľlet√©ben magyarul is megjelentetett k√∂nyv√©hez, A politikai rend eredet√©hez kutatva a magyar t√∂rt√©nelembe is alaposan bele√°sta mag√°t. 

 A magyar eset nagyon √©rdekes. A hatalommal b√≠r√≥ elitek az Aranybull√°val (1222), az angol Magna Charta magyar megfelelŇĎj√©vel m√°r el√©g kor√°n alkotm√°nyt k√©nyszer√≠tettek az uralkod√≥ra, II. Andr√°sra. A kir√°ly kez√©t ezut√°n igencsak megk√∂t√∂tte, hogy megfelelni k√©nyszer√ľlt ennek a t√°rsadalmi csoportnak. R√©szben ez vezetett k√©sŇĎbb a moh√°csi veres√©ghez (1526) is, hiszen az oligarchia megfosztotta a monarchi√°t az orsz√°g megv√©d√©s√©hez sz√ľks√©ges forr√°sokt√≥l. Annak p√©ld√°ja ez, hogy ‚Äď modern kifejez√©st k√∂lcs√∂nv√©ve ‚Äď a j√≥l szervezett civil t√°rsadalom nem el√©gs√©ges a poitikai szabads√°g kiv√≠v√°s√°hoz: egyens√ļlyra van sz√ľks√©g a t√°rsadalmi erŇĎk √©s az erŇĎs √°llam k√∂z√∂tt

‚Äď mondta telefonon e sorok √≠r√≥j√°nak 2012-ben. Ma az ŇĎ r√©szv√©tel√©vel alakult Action for Democracy a jobboldali korm√°nyokkal szemben√°ll√≥ ellenz√©k m√∂g√∂tti ‚Äět√°rsadalmi erŇĎket‚ÄĚ t√°mogatja haz√°nkban, a lengyelekn√©l √©s m√°sutt is, ‚Äěcsatat√©r√°llamoknak‚ÄĚ nevezve ezeket az orsz√°gokat.

Mik√∂zben ugyanakkor a 90-es √©vek elej√©nek kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai optik√°j√°n kereszt√ľl √ļgy tŇĪnhetett esetleg, hogy ‚Äěv√©get √©rt‚ÄĚ a t√∂rt√©nelem, a glob√°lis kitekint√©ssel rendelkezŇĎ volt gyarmattart√≥k ut√≥lagosan a mai K√∂z√©p-Eur√≥p√°t√≥l f√ľggetlen√ľl utas√≠tj√°k vissza ezt az elm√©letet.

A t√∂rt√©nelemnek v√©ge, kiab√°ltuk diadalittasan, de k√∂zben Afrik√°ban m√©g egy√°ltal√°ban nem volt v√©ge a t√∂rt√©nelemnek. √Čszakon? Diktat√ļr√°k vastag s√°vja. A ruandai n√©pirt√°s. A szud√°ni polg√°rh√°bor√ļ. A kong√≥i zavarg√°sok. Sierra Leone: amput√°ci√≥k orgi√°ja. Szom√°li√°ban teheraut√≥k m√∂g√© k√∂t√∂tt amerikaiakat vonszoltak v√©gig az utc√°kon. Zimbabwe: a f√∂ldek kisaj√°t√≠t√°sa. Mali: a terrorist√°k f√©szke. Mi meg k√∂zben v√°ltig hangoztattuk, hogy minden rendben, a t√∂rt√©nelemnek v√©ge

‚Äď √≠rja Jamal Ouraichi hollandiai √≠r√≥ magyarul √Čtv√°gy c√≠mmel megjelent k√∂nyv√©ben, Wekerle Szabolcs ford√≠t√°s√°ban.

Mindek√∂zben persze a glob√°lis t√©tek m√°shol vannak, nem a Nyugaton lesajn√°lt Afrik√°ban. Az A4D saj√°t maga meghirdette csatat√©r√°llamai most Braz√≠lia, Lengyelorsz√°g, Magyarorsz√°g √©s Olaszorsz√°g. KettŇĎ-kettŇĎre √°ll jelenleg a csata.

Forr√°s:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
ūüĎćtetszik
1
ūüĎćtetszik
ūüĎénem
0
ūüĎénem
ūüíėszeretem
0
ūüíėszeretem
ūüė°d√ľh√≠tŇĎ
0
ūüė°d√ľh√≠tŇĎ
ūüėāvicces
0
ūüėāvicces
ūüėģh√ļha
0
ūüėģh√ļha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Tov√°bbi cikkek