2023.május 30.
Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Shortcut
Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
industry 1530608 1920 1024x614

Finnország első embere tehát azt akarja, hogy Kijev amerikai vezetésű kormánya döntse el, hogy létezzen-e a továbbiakban Finnország vagy akár az emberiség is?


Mauno Saari / 2023. május 10.

Sauli Niinistö elnök ismételten kijelentette, hogy mernünk kell a békéről beszélni. De azt is rögtön hozzátette, hogy a békéről tárgyalni csak Ukrajna feltételeivel lehet! Finnország első embere tehát azt akarja, hogy Kijev amerikai vezetésű kormánya döntse el, hogy létezzen-e a továbbiakben Finnország vagy akár az emberiség is?

Ha az amerikaiak bábját, Zelenszkijt hagyják ebben a kérdésben “dönteni”, akkor az eredmény nyilvánvalóan a végső konfrontáció lesz Oroszország és a Nyugat között, ami akár atomháborút is jelenthet. Niinistö feltételekhez kötött és abszurdnak tűnő békebeszéde azt mutatja, hogy egy esetleges teljes pusztulás, mint egy a sok lehetséges végkifejlet közül, még csak eszébe sem jutott.

A mostani nagy háború kitöréséért a felelősség a háborús pszichózusba süllyedt államfőket illeti, de legalább ugyanekkora felelősség terheli a médiát is. A gyűlölködés retorikáját olyan messziségekbe vitték, ahonnan a visszatérés már csak a háborún vagy a kollektív megaláztatáson keresztül lehetséges.

A média napról napra és egyre hevesebben okádja a háborús mocskolódást. A harag fokozására nem átallanak a szótárok legmélyebb bugyraiból vett szavakat használni. A főszerkesztők az eksztázis prédikátoraivá váltak, akik látható élvezettel nézik, hogy miként sikerült az embereket a félelem és a pszichózis szorításába kergetniük. Nem fogják fel, hogy a hazugság is háborús bűn.

Már meg is jelent egy közvélemény-kutatás, amely szerint Finnország NATO-tagsága növelte a finn emberek biztonságérzetét. Ez az eredmény és annak értelmezése az őrület eddigi csúcsa. Tényleg azt bizonyítaná ez az eredmény, hogy nőtt a biztonság? Nem, de a hazugság bevált.

Az Egyesült Államokban napról napra egyre több hírt és állásfoglalást lehet hallani arról, hogy a Biden-kormányzat hazudott az ukrajnai háborúról. Ezzel kapcsolatban Finnországban semmilyen kritikát vagy állásfoglalást nem lehetett hallani, pedig a szemenszedett hazugság mindenki számára, aki gondolkodni tud, nyilvánvaló. De gondolkodni már csak egyre kevesebben tudnak, a háború decibeljei elvették az emberek józan ítélőképességét.

Tisztelt Elnök Úr, most már késő! Az Ön(ök) által felépített gyűlölködés túllépte a kordában tarthatóság határát. Most már nem segít, ha Ön a békéről mer beszélni, még ha csak Ukrajna báburalkodójának hangján is teszi azt. Ha nem történik csoda, ebből a helyzetből már nincs kiút, itt már csak a vég van.

Ford. Kádár György, Finnország

Mauno Saari (sz. 1947) író, újságíró. Lapszerkesztő volt egyebek között a legnagyobb példányszámú finn napilapnál, a Helsingin Sanomat-nál, illetve főszerkesztő a szintén igen nagy példányszámú Iltalehti-nél és a (korábbi) Uusi Suomi-nál.

Forrás: https://naapuriseura.fi/myohaista-sauli-niinisto/

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?