2024.március 28.
Gedeon, Johanna

Orwelli megfigyelés szabadul el Svédországban is

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
pexels alexander zvir 6283608

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Svédország a rémálomszerű példa arra, hogy az állam tönkreteszi a pénzügyi magánéletet, megnyeri a készpénz elleni háborút, és minden pénzügyi tranzakciót ellenőrzése alá von.

Svédország szinte teljesen eltörölte a névtelen készpénzes tranzakciókat, és ennek eredményeképpen a szabályozó hatóságok minden pénzügyi eszköz felett ellenőrzést gyakorolnak. Legalább 1971 óta a banki vagyont évente be kell jelenteni az adóhatóságnak, amely keretében minden banki tranzakcióról dokumentációt kell benyújtani. 2020 óta a svéd rendőrségnek a törvény értelmében joga van erőszakkal hozzáférést szerezni a zárolt mobiltelefonokhoz és számítógépekhez.

Egy ilyen, a magánélet védelmére törekvő környezetben alternatívaként érdemes megfontolni a bitcoin használatát.

Az e-korona és a totális ellenőrzés hajnala

A bitcoin kezdeti időszakában névtelenül lehetett BTC-t vásárolni olyan platformokon keresztül, mint a LocalBitcoins, ami ma már lehetetlen. Ahhoz, hogy valaki a ma elérhető platformok többségén keresztül BTC-t vásároljon, szigorú KYC- és AML-szabályokat kell követnie. Svédországban nincsenek Bitcoin ATM-ek sem. A svéd bankok, politikusok és a média túlnyomórészt ellenségesen viszonyul a BTC-hez.

Svédország most egy jegybank által kibocsátott, digitális, nemzeti valuta felé halad. A svéd központi bank, a Sveriges Riksbank 2017 óta az e-koronát népszerűsíti a fizikai készpénz kiegészítéseként vagy kiváltásaként. Az e-korona támogatói azzal érvelnek, hogy megakadályozza a pénzmosást és a bűncselekményeket, felgyorsítja a pénzügyi rendszert, és finomhangolja a pénzügyi és monetáris tevékenységeket. A kritikusok szerint viszont a pénzügyi cenzúra, totális ellenőrzés és felügyelet végső eszköze. Az e-korona fejlesztése más központi bankokkal és a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együttműködésben történik.

Az e-korona jelenleg kísérleti projekt, amely a technikai platformot, valamint a bankok, vállalatok és végfelhasználók együttműködését teszteli. Az e-korona a készpénz számos funkcióját megőrzi, de az anonimitást nem. A létrehozott pénz mennyiségét nem a bányászat fogja meghatározni (mint a bitcoin esetében), hanem a központi bank. A pozitív vagy negatív kamatlábakat szintén a központi bank fogja meghatározni. Mélyebb értelemben az e-korona csupán egy központi adatbázis lesz, amelyet a jegybank ellenőriz.

Nesze neked szabadság

Az e-korona technikai alapja a blokklánc-technológián alapul a Corda platformon keresztül, amelyet az R3 szoftvercég fejlesztett ki, és 2020 februárjában technikai kísérleti projektet hajtott végre az Accenture nagy, globális technológiai céggel együttműködve. Az e-korona programozható, és csak a központi bank hozhatja létre és semmisítheti meg, amelyet a bankokon keresztül terjesztenek a lakosság számára.

Az e-korona segítségével a svéd kormány valós időben láthat majd minden egyes pénzátutalást, amelyet a lakosság végez. Lehetőség lesz arra is, hogy az e-koronához való hozzáférést csökkentsék, például a társadalmi hitelképesség alapján, vagy ha valaki nem tartja be a kormány által hozott szabályokat. Az e-korona segítségével a kormány befagyaszthatja bárkinek a pénzügyi forrásait, és a svéd állam közvetlenül megadóztathatja az ügyfelek számláit. A költekezés ösztönzését színlelve a negatív kamatláb azt eredményezné, hogy az emberek pénzt veszítenének a CBDC számlájukról, a programozhatóság pedig azt, hogy eltiltanák őket bizonyos áruk megvásárlásától. Az e-korona programozásának számos módja lesz, ami megnyitja az utat egy disztópikus, orwelli megfigyelő és ellenőrző állam előtt.

Az e-korona lesz a centralizáció és a központi tervezés megtestesítője, ahogyan az a Szovjetunió bankrendszerében létezett.

A bitcoin ezzel szemben decentralizációt biztosít. A Bitcoin-hálózat az idő múlásával egyre ellenállóbb, kibertámadás áldozatává aligha válik, ellentétben a CBDC-hálózatával.

Az e-korona azonban a bitcoin versenytársává válhat, mert az átlagemberek vakon hisznek a jegybank által mondottakban. A CBDC egyik fő célja az árstabilitás, míg a bitcoin árfolyama volatilis a kereslet és a kínálat, a befektetői hangulat, a kereskedési tevékenység, a szabályozás és a médiafelhajtás miatt. E sorok írásakor a legutóbbi 60 napos becslés szerint a bitcoin volatilitása 2,48% volt; míg az arany esetében a történelmi átlagos volatilitás 1,2% körül van; a főbb valuták esetében pedig 0,5% és 1% között mozog.

A pénzügyi magánéletnek emberi jognak kellene lennie, de a CBDC-k a pénzügyi magánélet megsemmisítéséhez és a tekintélyelvű államhatalom kialakításához vezetnek. Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálójának víziója három alapvető értékre épült: biztonság, magánélet és decentralizáció. A bitcoin mindezeket az előnyöket biztosítani tudja, amit a CBDC-k és az e-korona soha nem fognak tudni.

Forrás:BitcoinBázis

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához