2024.április 16.
Csongor, Bernadett

Tóth Máté energiajogász keményen bírálta az Európai Unió szankciós politikáját

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
magyarország kormánya mondja el Ön is a véleményét a nemzeti konzultáción

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Európai Bizottság és az Európai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják – mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti Híradójában.

A szakértőt a vasárnap életbe lépő újabb brüsszeli szankciós csomagról kérdezték, amelynek értelmében orosz eredetű feldolgozott kőolajtermékek (például benzin, dízel) behozatala és reexportja a jövőben nem engedélyezett a kontinensen.

Tóth Máté elmondta:

 20-25 millió tonna dízel fog hiányozni az újabb szankció miatt a nyugat-európai piacról. Hozzátette: nagyjából napi egymillió hordó dízel behozatalára szorult Nyugat-Európa.

Ezeket a szakmai számokat viszont nem igazán veszik figyelembe Brüsszelben – mondta. Megjegyezte: arra is Magyarország és a régió diplomáciája figyelmeztetett, hogy a különböző finomítók közötti munkamegosztás is ellehetetlenülne az új szankció nyomán. 

Mint mondta, 

Magyarország fontos mentességet ért el a kérdésben, ezért a régió ellátása nem fog sérülni.

Nyugat-Európában azonban a dízel hiánya össze fog adódni a december óta tapasztalható nyersolaj-hiánnyal.

Szólt arról is, nincs olyan váltógazdaság, ami egy az egyben ki tudja váltani mind az orosz nyersolajat, mind pedig a feldolgozott olajtermékeket. Ennek következménye, hogy Kína, India és több másik ország már bejelentkezett az orosz olajra és a feldolgozott olajtermékeknek a további értékesítésére – tette hozzá.

Kiemelte: ezzel Európa szempontjából az a probléma, hogy a közvetítők megdrágítják és meghosszabbítják a szállítási útvonalakat. Jelezte: a meghosszabbított, megkettőzött értékesítési láncon ugyanúgy orosz molekula érkezik majd Európába, csak kínai meg indiai közvetítéssel.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek