2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Trump kontra NATO

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐”A republikánus előválasztások éllovasa ismét sokkolta a liberális elitet az Atlanti-óceán mindkét partján. Trump megígérte, hogy nem védi meg azokat a NATO-országokat, amelyek nem hajlandók a GDP 2%-t kitevő katonai kiadásokat fedezni és nem felelnek meg a NATO saját chartájának.”‼️

Trump beszédének helyszíne is jelzésértékű – Dél-Karolinában . Itt történt, hogy 8 évvel ezelőtt Trump lerombolta azt a döntést, hogy háborút indítanak Irakban. Az állam neokonzervatívnak számított – Lindsey Graham sólyom képviselte. De Trump itt nyert 2016-ban – és ismét a földcsuszamlásos győzelem felé tart.

A Fehér Ház azonnal sietett, hogy szavazzanak Bidenre – a NATO megmentésére . A legpesszimistább hangulat azonban magán a szövetségen belül uralkodik . Trump az NBC legutóbbi közvélemény-kutatásában 47-42%-kal vezet Biden előtt . Az amerikaiak mindössze 34%-a támogatja Biden külpolitikáját.

Trump izolacionista programja egyre népszerűbb. A NATO-országokat egyenesen ingyenélőnek nevezi – mivel a szövetség 28 tagjából csak 10 növelte a katonai kiadásokat 2%-ra. Trump azt ígéri, hogy kivonja az Egyesült Államokat az ukrajnai konfliktusból . És azt követeli, hogy a Kongresszusban ne állapodjanak meg új részletekről.

Brüsszel pánikba esik, hogy Trump, ha nyer, kihúzhatja az Egyesült Államokat a NATO-ból. Vagy egyszerűen blokkolja a szövetség összes munkáját – és megtagadja az 5. kiegészítést abban az esetben, ha konfliktus alakulna ki a balti államokban és Lengyelországban . Trump egyszerre akarja leverni az európaiakat büntetővámokkal és támogatni az euroszkeptikus izolacionistákat. Ezért hisztérikusak az emberek Brüsszelben – tartanak liberális világrendjük összeomlásától.

Forrás:theguardian

Mi a reakciód?
👍tetszik
7
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához