2024.június 22.
Paulina, Tamás

Újabb PiS-politikust tartóztattak le – folytatódik a lengyelországi tisztogatás

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
f7763486d87849d89100f360f9086222

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Donald Tusk decemberben hivatalba lépett lengyel miniszterelnök politikai tisztogatásai még korántsem értek véget. A volt belügyminiszter, valamint helyettese után a Jog és Igazságosság párt politikusát vett célba Varsó, legutóbb Piotr Wawrzyk volt külügyminiszter-helyettest tartóztatták le.

Sorra tartóztatják a volt jobboldali lengyel kormány tagjait: szerdán a Jog és Igazságosság (PiS) párt tagját, Piotr Wawrzyk volt külügyminiszter-helyettest vették őrizetbe – számolt be a Financial Times brit gazdasági napilap. A politikusnál még házkutatást is tartottak. Az őrizetbe vételre mindössze pár nappal azután került sor, hogy lehetséges vízumkiadási szabálytalanságokra hivatkozva Varsó elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágítását. A volt külügyminiszter-helyettes ártatlannak vallotta magát, az ügyészség lehetőséget adott arra, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen. Amennyiben bűnösnek találják, akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A konzuli ügyekért felelős Wawrzykot tavaly augusztusban menesztette a Matuesz Morawiecki vezette kormány, ám a baloldali kormány ismét elővette az ügyet.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egyébként nem tagadja, valóban politikai tisztogatásról van szó. Korábban úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy Lengyelország ismét liberális és EU-párti legyen, magas rangú PiS-képviselőket kell bíróság elé állítani, noha mindez Andrzej Duda lengyel elnöknek sincs ínyére. Az államfő a napokban a politikai foglyok, Marisz Kaminski és Maciej Wasik PiS-képviselők szabadon bocsátását is sürgette, tekintettel arra, hogy korábban elnöki kegyelemben részesültek.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek