2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Ukrajna hitelezői benyújtják a számlát, kérik vissza a pénzüket Kijevtől

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Azok a csoportok, amelyek két éve a törlesztőrészletek felfüggesztését szorgalmazták,

Ukrajna hitelezői elkezdtek nyomást gyakorolni Kijevre, hogy hosszú szünet után indítsák újra az államadósság törlesztőrészleinek fizetését. A hírt az amerikai Wall Street Journal közölte.

Ukrajna hiteltörlesztéseinek felfüggesztését a BlackRock és Pimco befektetési alapok javasolták két évvel ezelőtt épp a háború kitörésére hivatkozva.

A WSJ-nek nyilatkozó bennfentes állítása szerint több vállalat, köztük épp a BlackRock és a Pimco kezdeményezett lépéseket. Ez a csoport Ukrajna ki nem fizetett eurokötvényeinek 20 százalékát birtokolja és most két neves, ilyen ügyekre szakosodott ügyvédi irodát kért fel, hogy tárgyalásokat kezdjenek Ukrajnával a kérdésben.

A csoport azt követeli, hogy Kijev megállapodást kössön vele a törlesztőrészletek fizetésének folytatásáról, cserébe a ki nem fizetett hitel egy részét elengednék.

A WSJ értesülései szerint Ukrajna még ebben a hónapban tárgyalásokba bocsátkozik a kötvénytulajdonosokkal, Kijev tanácsadói pedig be akarják vonni az egyeztetésekbe az Egyesült Államokat és más országokat is.

Az egész ügy legfontosabb mozzanata, hogy a dolog már folyamatban van, és ha nem sikerült a hitelezőknek és Ukrajnának megállapodnia a törlesztésről, akkor Ukrajna (megint) fizetésképtelenné válna, és a befektetők körében megítélése meredek zuhanásba kezd.

Emlékeztetőül kiemeljük, hogy a BlackRock volt az a befektetőalap, amely szerződést kötött Kijevvel, hogy létrehoznak egy pénzintézetet, és ez a bank fogja kezelni és koordinálni az összes, Ukrajna újjáépítésével kapcsolatos beruházás finanszírozását (ez magyarul azt jelenti, hogy az amerikaiak csaknem teljes ellenőrzést gyakorolnak az újjáépítéssel kapcsolatos többszázmilliárdos pénzáramok felett).

Sokat elárul a helyzetről, hogy a háború ellenére a befektetők pozitívan tekintenek Ukrajna adósságszolgálatára. Csakhogy ez az optimizmus nem az ország képességeire és kilátásaira alapoz, hanem bevallottan az amerikai és európai pénzügyi támogatásokra.

A befektetők pálfordulása nem véletlenül az uniós 50 milliárdos és az amerikai 60 milliárdos támogatások után történt meg…

Mi a reakciód?
👍tetszik
11
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
5
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek