2024.május 26.
Fülöp, Evelin

Ukrajna már használja az amerikaiak tiltott fegyvereit

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ee5524daf1e44c8ca4f32f891326b139

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Több amerikai tisztségviselő szerint az ukrán csapatok megkezdték az USA által az Oroszország elleni ellentámadás részeként biztosított kazettás bombák kilövését. Az egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselő szerint az USA még mindig várja az ukrán erők visszajelzéseit arról, hogy a lőszerek mennyire voltak hatékonyak a harctéren. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora csütörtökön később megerősítette, hogy az ukrán erők megkezdték a lőszerek használatát.

Megfelelően használják őket. Hatékonyan használják őket, és valóban hatással vannak az orosz védelmi alakzatokra és az orosz védelmi manőverekre. Azt hiszem, ezt ennyiben lehet hagyni

 – mondta Kirby újságíróknak.

Az Egyesült Államok július 8-án jelentette be, hogy elküldi a vitatott lőszereket, és azokat körülbelül egy héttel később le is szállították az ukrán erőknek. Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok egy interjúban elmondta, hogy a lőszerek gyökeresen megváltoztathatják a harcteret.

Az ellenség is megérti, hogy ennek a lőszernek a megszerzésével előnybe kerülünk

 – mondta Tarnavszkij.

A kazettás lőszerek nagy területeken szórnak szét kisebb bombákat, ami lehetővé tenné az ukrán erőknek, hogy kevesebb lőszerrel több orosz erőt és felszerelést pusztítsanak el. A bombák azonban a becsapódáskor gyakran nem robbannak fel, és a taposóaknákhoz hasonlóan hosszú távon veszélyt jelenthetnek bárkire, aki az útjukba kerül. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és az USA más kulcsfontosságú szövetségesei egy egyezmény értelmében betiltották a lőszereket, de az USA és Ukrajna nem írta alá a tilalmat.

Az USA elsősorban azért döntött a kazettás bombák küldése mellett, hogy enyhítse a lőszerhiányt a frontvonalakon. Nem világos, hogy az ukrán erők által nap mint nap elhasznált nagy mennyiségű tüzérségi lőszer hosszú távon fenntartható lett volna-e a kazettás bombák nélkül.

Az Egyesült Államok és Európa ugyanis nehezen tudja biztosítani Ukrajnának azt a nagy mennyiségű lőszert, amelyre az Oroszország elleni elhúzódó ellentámadáshoz szüksége lesz, ezért a nyugati országok igyekeznek felpörgetni a termelést, hogy elkerüljék a harctéren a hiányt.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a múlt héten a CNN műsorvezetőjének, Wolf Blitzernek elmondta, hogy az ukránok írásban vállalták, hogy a kazettás lőszereket csak megfelelő helyeken használják, és nem vetik be lakott területeken.

A Egyesült Államok döntése színtiszta képmutatásnak bizonyult annak fényében, hogy egy évvel ezelőtt a Biden-adminisztráció még úgy vélte, hogy a kazettás bombák bevetése háborús bűnnek számít, és Vlagyimir Putyin háborús bűnös, amiért kazettás lőszereket használt.

@tiberius35 #wakeup #foryourpage #russia🇷🇺 #usa #biden #ukraine🇺🇦 ♬ eredeti hang – Tiberius🇭🇺🇷🇺🇭🇷

A jelek szerint ha az Egyesült Államok is részt vesz benne, akkor már nem számít háborús bűnnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét elején azt állította, hogy Oroszországnak van egy kazettásbomba-készlete, és fontolóra veszi, hogy beveti azokat Ukrajna ellen, ha ellenük is bevetik azokat. 

Márciusban az ENSZ azt állította, hogy hiteles jelentéseket gyűjtött össze arról, hogy az orosz erők legalább 24 alkalommal használtak kazettás bombákat lakott területeken. A CNN tavalyi vizsgálata szerint a Kreml 11 kazettás rakétát lőtt ki Harkivra, Ukrajna második legnagyobb városára a háború első napjaiban.


Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Jogvédők a kazettás bombákat a föld legalattomosabb fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz–ukrán háborúba (Fotó: Twitter/Simon Ateba)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek