2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

Ukrajna NATO-tag lesz

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
a6aebfc1ccde47cbafaaee7302ba4d31

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a katonai szövetség további bővítéséről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Ezt a szövetség főtitkárával, Jens Stoltenberggel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, számolt be róla honlapján az amerikai külügyminisztérium.

Blinken szerint a NATO rekordgyorsan bővül, erre példaként Finnországot és Svédországot említette, amelyek az Ukrajna elleni orosz háború kitörése után integrálódnak az unióba.

Ez azt bizonyítja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad. Különösen Ukrajna NATO-taggá válása kapcsán

– mondta Blinken
A diplomata szerint Moszkva agressziója arra ösztönzi az európai országokat, hogy szuverenitásuk és állampolgáraik védelme érdekében csatlakozzanak a szövetséghez.

2023. július 11-én jelent meg a vilniusi NATO-csúcs záróközleménye. November 29-én, az Ukrajna–NATO Tanács ülésén bemutatták a szövetség követelményeinek megfelelő, adaptált éves nemzeti programot a további reformokhoz. 2024. január 5-én Ruszlan Stefancsuk, a Verhovna Rada (ukrán parlament) elnöke bejelentette, hogy külön bizottságot hoznak létre a parlamentben, amely az ukrán törvények NATO-szabványokhoz való kiigazításával foglalkozik majd.

A sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg főtitkár elismerését fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek és Antony Blinken külügyminiszternek egyértelmű elkötelezettségükért Ukrajna támogatása mellett. 

Az orosz győzelem felbátorítaná Iránt, Észak-Koreát és Kínát. Ez számít Európa és Amerika biztonsága szempontjából. Tehát Ukrajna támogatása az Egyesült Államok érdekeit szolgálja

– mondta Stoltenberg. A főtitkár hangsúlyozta, hogy „az Egyesült Államok az éves védelmi kiadások egy elenyésző töredékéért segített Ukrajnának megsemmisíteni Oroszország harci kapacitásának jelentős részét anélkül, hogy egyetlen amerikai katonát veszélybe sodort volna”. Végezetül Stoltenberg köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek a NATO melletti személyes elkötelezettségéért.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek